StoryEditor

Národný ústav detských chorôb dostal nový sonografický prístroj

17.10.2018, 11:00
Autor:
sansanredredTASRTASR
Malým pacientom NÚDCH na bratislavských Kramároch darovali nový prenosný ultrazvuk. Bude slúžiť primárne na vyšetrenie detských pacientov. Ústav predstavil aj nový projekt rádiologického oddelenia.

"Dnešný deň nie je len o darovaní, ale aj o nadviazaní dlhodobejšej spolupráce. Sme veľmi vďační, že náš ústav môže byť jeden z prvých na Slovensku, ktorý tento prístroj vlastní. Je to sonograf, ktorý umožní vyšetrovať tých najkritickejších pacientov," povedal o začiatku spolupráce ústavu a organizácie, ktorá jeho kúpu zabezpečila, generálny riaditeľ Ladislav Kužela na tlačovej konferencii. Prístroj ústavu darovala Nadácia Volkswagen Slovakia a spoločnosť Siemens.

Zariadenie je najmodernejšou verziou prenosného ultrazvukového prístroja na Slovensku. "Sonografické vyšetrenie vieme pacientom urobiť aj priamo na lôžku. V reálnom čase tak môžeme sledovať napríklad prietokové pomery v tepnách a žilách, či je prítomná trombóza po zavedení centrálnych venóznych katétrov, robiť diagnostiku všetkých brušných orgánov, sledovať pohyby črevných slučiek a iné. Výhoda ultrazvuku oproti iným zobrazovacím vyšetreniam je v jeho opakovateľnosti. Je to neškodná vyšetrovacia metóda, pri ktorej nie sme limitovaní dávkami žiarenia a môžeme ju opakovane aplikovať, čo nám umožňuje sledovať vývoj určitého chorobného procesu," vysvetlil primár Rádiologického oddelenia NÚDCH Dušan Haviar.

Na tomto oddelení vykonajú ročne viac ako 55-tisíc vyšetrení a z toho 16 247 ultrazvukov. V rámci celého ústavu lekári urobia vyše 22 500 ultrazvukových vyšetrení. 

Ultrazvukový systém dostali lekári ústavu plne vybavený s maximálnym množstvom vyšetrovacích sond, nástavcov na punkcie, prídavným vozíkom a náhradnou batériou. "Nový bezkáblový sonografický prístroj nám nesmierne pomôže predovšetkým pri vyšetrení najmenších pacientov v inkubátoroch, keď sa lekárom v takomto malom priestore oveľa ľahšie vyšetruje dieťa so sondou s bezkáblovou technológiou. Alebo na jednotkách intenzívnej starostlivosti, operačných sálach je jednoduchšia manipulácia v sterilnom prostredí so sondami bez káblov," uviedol Kužela.

Detskú ambulanciu a čakárne, v ktorej bude prístroj neskôr umiestnený tiež čaká vizuálna úprava, aby sa v nich detskí pacienti cítili dobre. "Urobiť sonografické vyšetrenie u detí, aj keď je bezbolestné, je oveľa náročnejšie ako u dospelých. Pekné prostredie a zaujímavé objekty a obrázky vo vyšetrovniach dokážu upútať pozornosť najmenších detí do takej miery, že ich lekári môžu bez problémov vyšetriť a len v minimálnych prípadoch je tak potrebné pacienta farmakologicky pritlmiť," doplnil generálny riaditeľ. 

 Takéto deťom priateľské prostredie by chceli postupne vybudovať vo všetkých vyšetrovniach a chodbách Rádiologického oddelenia v spolupráci s pedagógmi a študentmi Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave.

 V čom je nový ultrazvuk jedinečný:

  • Jednoduchšie a flexibilnejšie skenovanie pomocou bezkáblových sond
  • Jednoduchšie a rýchlejšie ovládanie funkcii prístroja vďaka ovládacím prvkom systému, ktoré sú integrované do sondy
  • Lepšia mobilita, bezkáblové sondy ako aj možnosť ovládať systém aj až z 3-metrovej vzdialenosti umožnia pohodlnejšiu prácu bez obmedzenia
  • Vynikajúca kvalita obrazu
  • Unikátne infektologické možnosti - vďaka bezdrôtovej technológii je možné dezinfikovať celú sondu

01 - Modified: 2024-03-06 13:14:30 - Feat.: - Title: Kniha o zriedkavých chorobách pre deti obsahuje 25 kapitol s konkrétnou diagnózou 02 - Modified: 2023-09-06 10:16:48 - Feat.: - Title: Národný ústav detských chorôb využije peniaze z plánu obnovy na obnovu neurochirurgie a robotickú sálu 03 - Modified: 2023-07-11 13:09:41 - Feat.: - Title: Opatrenia pre vysoké teploty prijali nemocnice aj záchranky v Bratislave 04 - Modified: 2023-06-22 13:19:34 - Feat.: - Title: Úrazov po páde z kolobežky rýchlo pribúda, často ide o vážne zranenia. Hospitalizovali aj deti 05 - Modified: 2023-04-05 21:50:20 - Feat.: - Title: Umelá inteligencia je pri hodnotení ultrazvuku srdca lepšia ako ľudia, zistila nová štúdia
menuLevel = 1, menuRoute = science, menuAlias = science, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
24. apríl 2024 06:32