StoryEditor

Po 37 rokoch naštartovali motor najvzdialenejšieho objektu, aký kedy ľudstvo vytvorilo

06.12.2017, 11:05
Autor:
vsevse
Vesmírna sonda Voyager sa teraz pohybuje na hranici slnečnej sústavy, a je to tak najvzdialenejší objekt, ktorý kedy ľudstvo vyrobilo.

Teraz sa vedcom z NASA podarilo na obrovskú vzdialenosť naštartovať jeho záložnú pohonnú jednotku, informuje Technet.cz

"Keď budete chcieť naštartovať automobil, ktorý vám desiatky rokov stál v garáži, asi nebudete príliš čakať, že motor zareaguje. Ale sada trysiek na palube kozmickej lode Voyager 1 bola úspešne zažatá v stredu po 37 rokoch, keď nebola použitá," presne týmito slovami popísali ďalší úspech našej najvzdialenejšej sondy vedci z Amerického úradu pre letectvo a vesmír (NASA).

Inžinieri tak na vzdialenosť okolo 21 miliárd kilometrov poslali príkaz, ktorý bol vykonaný a potvrdený. Sonda, ktorá v auguste 2012 opustila "ochranný obal" slnečnej sústavy teraz cestuje medzihviezdnym priestorom severne od roviny planét.

Pre lepšiu predstavu, sonda je vzdialená od Zeme takmer 142-krát v pomere ku vzdialenosti Zeme od Slnka, čo sa uvádza skratkou AU.

To samozrejme kladie obrovské nároky na presné zameranie antén a tiež je potrebné počítať s výrazným oneskorením komunikácie. Rádiová komunikácia tak teraz pripomína skôr posielanie správ prostredníctvom poštového holuba u nás na Zemi, keď signál letí k sonde približne 19 hodín a 35 minút.

Predĺženie životnosti
NASA si od zapojenia trysiek pôvodne určených pre úpravu trajektórie letu (TCM), sľubuje, že predĺži životnosť sondy o ďalších pár rokov. Doteraz sa predpokladalo, že sa Voyager 1 odmlčí zhruba okolo roku 2020.

Už od roku 2014 vedci pozorovali postupnú degradáciu pohonu pre udržiavanie polohy. Trysky mali za úlohu udržať sondu v správnom smere. Muselo teda byť nájdené náhradné riešenie.

"S týmito tryskami, ktoré sú stále funkčné aj po 37 rokoch nečinnosti, budeme schopní predĺžiť životnosť kozmickej lode Voyager 1 o dva až tri roky," povedala Suzanne Doddová, projektová manažérka misie Voyager z NASA Jet Propulsion Laboratory z kalifornskej Pasadeny.

Novo sa tak môže podariť upraviť polohu kozmického pútnika pomocou malých milisekundových pulzov tak, aby sa jej anténa udržala v čo najlepšej polohe smerom k Zemi. Aké presné to musí byť manévre, ukazuje snímka z roku 2011, ktorá je vedľa tohto odseku. Sonda je teraz ale oveľa ďalej, a tak sa tá nepatrná bodka menom Zem ešte zmenšila.

Od konca novembra tak môže tím misie Voyageru používať tieto štyri záložné trysky, ktoré boli využité naposledy v roku 1980. Vtedy sonda prelietala okolo Jupitera a Saturnu. Konkrétne boli trysky TCM použité naposledy 8. novembra 1980.

Uviesť do prevádzky ich pritom nebolo jednoduché. "Letový tím Voyageru prešiel desiatky rokov staré údaje a skúmal ovládací softvér napísaný v zastaranom jazyku, aby sme sa uistili, že trysky bezpečne otestujeme," povedal Chris Jones, hlavný inžinier spoločnosti JPL.

Našťastie majú TCM trysky zhodnú veľkosť a funkčnosť s tryskami pre udržiavanie polohy, ale sú umiestnené na zadnej strane sondy.

Teraz, po úspešnom teste, je v pláne prepnutie na TCM trysky v januári 2018. Nebude to však navždy, len do tej doby, než dôjde pohon k týmto tryskám. Potom bude potrebné znovu prepnúť na pôvodné trysky pre udržiavanie polohy.

Rovnaký druh motorov od firmy Aerojet Rocketdyne s označením MR-103 využila NASA pri ďalších sondách, ako sú Cassini alebo Dawn.

01 - Modified: 2024-04-24 13:33:20 - Feat.: - Title: India ukazuje celému svetu, ako sa to má robiť. Do roku 2030 by mohli byť všetky jej vesmírne misie bezodpadové 02 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Bola to druhá najjasnejšia hviezda. V budúcnosti môže svietiť ako druhý Mesiac 03 - Modified: 2024-04-23 12:03:29 - Feat.: - Title: Stal sa zázrak. NASA po piatich mesiacoch dostala od sondy Voyager zmysluplnú správu 04 - Modified: 2024-04-23 12:30:00 - Feat.: - Title: Konečne vieme, čo sa nachádza vo vnútri Mesiaca. Pomôže nám to lepšie pochopiť históriu celej slnečnej sústavy 05 - Modified: 2024-04-24 07:00:00 - Feat.: - Title: NASA našla v kozme zmutované baktérie. Môžu ohroziť posádku na vesmírnej stanici
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 19:18