SpaceX/Twitter
StoryEditor

Vesmírna loď SpaceX s darčekmi dorazila k ISS

17.12.2017, 20:30
Autor:
ČTKČTK
Nákladná loď Dragon americkej spoločnosti SpaceX dnes po dvojdňovom lete úspešne dorazila k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS).

Dopravila tam zásoby, zariadenie, vedecký materiál, ale aj vianočné darčeky pre posádku orbitálneho komplexu. Zatiaľ je len trojčlenná, ale už v utorok ju doplnia ďalší traja členovia, ktorí dnes odleteli z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane.

Nákladnú loď najprv tesne pred poludním SEČ uchopilo robotické rameno, ktoré je nainštalované na vonkajšej strane stanice a slúži na premiestňovanie materiálu. S jeho pomocou posádka vesmírnej stanice loď o hodinu a pol neskôr pripojila k modulu Harmony.

Ide už o 13. zásobovací let na ISS zabezpečovaný spoločnosťou SpaceX. Realizuje sa tak kontrakt v hodnote 1,6 miliardy dolárov, ktorý táto súkromná firma podpísala s americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA).

Dragon je v súčasnosti jediným nákladným dopravným prostriedkom schopným vracať sa neporušený späť na Zem. Tento raz zostane na stanici zhruba mesiac, respektíve do 13. januára, než po vyložení nákladu a umiestnení rôzneho vedeckého zariadenia, výsledkov pokusov a ďalšieho materiálu zamieri späť na Zem.

Vesmírny kamión sa tentoraz k ISS vydal v piatok z floridského mysu Canaveral. Na obežnú dráhu okolo Zeme ho vyniesla raketa Falcon 9, patriaca tiež súkromnej ​​spoločnosti SpaceX. Prvý stupeň rakety bol pritom už raz na let do vesmíru využitý, k letu pre americkú vesmírnu agentúru NASA sa tak stalo vôbec prvýkrát.

Druhýkrát je na ceste k stanici tiež Dragon. Tentoraz na orbitálny komplex mieri s viac ako dvoma tonami najrôznejšieho nákladu, vrátane dôležitých vedeckých zariadení a materiálu potrebného pre ďalší výskum.

Nechýbajú ani darčeky pre posádku, ktorá na obežnej dráhe strávi vianočné sviatky aj novoročné oslavy. Teraz sú na komplexe Američania Joe Acab a Vande Hei a Rus Alexander Misurkin, ale už v utorok sa k nim pripojí Rus Anton Škaplerov, Američan Scott Tingle a Japonec Norišege Kanai, ktorí dnes odštartovali z Bajkonuru.

Pokusy, na ktoré má slúžiť náklad z Dragonu, zahŕňajú napríklad testovanie výroby optických vlákien v mikrogravitácii, meranie slnečnej energie dosahujúce na Zemi alebo sledovanie kozmického smetia - úlomkov kozmických aparátov - na obežnej dráhe v okolí ISS.

Jeden experiment sa týka vývoja zameraného na automatické zostavovanie a sebereplikáciu štruktúr. Ide o možnosť vyrábať materiály a zariadenia, ktoré by sa mohli samy opravovať pri dlhodobých letoch vo vesmíre.

Dragon na stanicu dopravil tiež 40 myší, ktoré budú využité na experiment RR-6 (Rodenta Research-6). Jeho cieľom je skúmať možnosti boja s úbytkom svalovej hmoty vo vesmíre alebo spôsobeným z iných dôvodov, napríklad chorobami.

01 - Modified: 2017-12-15 15:41:20 - Feat.: 0 - Title: Dlhoočakávaný štart: Muskova recyklovaná raketa nesie do vesmíru nezvyčajný náklad
01 - Modified: 2024-04-04 20:45:28 - Feat.: - Title: Objekt, ktorý poškodil dom na Floride, je možno z vesmírnej stanice ISS 02 - Modified: 2024-04-04 08:00:00 - Feat.: - Title: Odpad z vesmírnej stanice takmer trafil dieťa. Prerazil strechu domu a preletel dvoma poschodiami 03 - Modified: 2024-03-25 18:33:30 - Feat.: - Title: Ruská kozmická loď Sojuz s trojčlennou posádkou sa úspešne spojila s ISS 04 - Modified: 2024-03-23 13:31:16 - Feat.: - Title: Kozmická loď Sojuz MS-25 s trojčlennou posádkou odštartovala k Medzinárodnej vesmírnej stanici 05 - Modified: 2024-03-21 15:56:42 - Feat.: - Title: Na poslednú chvíľu zrušili štart ruskej kozmickej lode, na palube boli traja kozmonauti
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 01:55