StoryEditor

Posledný človek na Mesiaci mal slovenské korene. Ďalšej misie sa už nedožil

19.12.2017, 14:05
Autor:
sansan
Posledným človekom na Mesiaci bol astronaut so slovenskými koreňmi Eugene Cernan.

Iniciály svojej svojej dcéry napísal do prachu Mesiaca a krátko pred návratom do lunárneho modulu pred 45 rokmi povedal: "Keď teraz naposledy kráčam po Mesiaci, dúfam, že to nebudú posledné kroky na dlho a že budúcnosť ukáže, že dnešný výboj ukul ďalší osud ľudstva. My opúšťame Taurus-Littrow v mieri, tak, ako sme sem prišli. Nech tí, ktorí sa sem vrátia, prídu v mieri a v pokoji pre celé ľudstvo. Nech má posádka Apolla 17 šťastnú cestu domov!"

Čoskoro boli na ceste späť na Zem, poslednej misii na Mesiac Apollo 17. Vesmírne preteky sa skončili. Američania vyhrali, porazili Sovietov, ktorí vypálili prvú salvu v roku 1957, keď pristál Sputnik, píše Washington Post.

Tento malý satelit viedol k vytvoreniu NASA a splneniu cieľa prezidenta Johna F. Kennedyho, že by USA mali "dopraviť človeka na Mesiac a bezpečne späť na Zem".

Financovanie pre NASA však začalo slabnúť ešte predtým, ako posádka Apolla 11 pristála na Mesiaci po prvýkrát. Let Apollo 17 sa ani nemal uskutočniť. Prezident Richard Nixon navrhol jeho zrušenie aj Apolla 16, pretože sa obával, že prípadné zlyhanie by mu mohlo uškodiť pri voľbách, uviedol John Logsdon, emeritný profesor na Univerzite Georgea Washingtona. Nixon potom povolil štart až mesiac po voľbách.

Keď Cernan a jeho spoločníci leteli domov, Nixon dal jasne najavo, že táto kapitola v americkej histórii skončila: "Toto môže byť poslednýkrát v tomto storočí, kedy budú ľudia chodiť na Mesiaci." Tieto slová rozčúlili Harrisona "Jacka" Schmitta z Cernanovej posádky, podľa ktorého "to bola tá najhlúpejšia vec, ktorú mohol prezident povedať". Nebol to však len Nixon, americká verejnosť "stratila záujem o ďalšie cesty na Mesiac," povedal Logsdon.

Cernan, ktorý mal po otcovi slovenský pôvod a po matke český pôvod, však bol presvedčený, že program Apollo bol len začiatok. Predtým než sa stal astronautom, bol to námorný pilot na lietadlových lodiach. Jeho prvou vesmírnou misiou bol let Gemini 9 v roku 1966 a po druhýkrát letel do vesmíru v kozmickej lodi Apollo 10 o tri roky neskôr.  NASA

Tretí let absolvoval s Apollom 17, ktorý odštartoval 7. decembra 1972 a po 12-tich dňoch veliteľský modul lode pristál v Tichom oceáne. Počas tejto misie vystúpil ako jedenásty človek na Mesiac. Po ďalších výstupoch sa zároveň stal posledným človekom na jeho povrchu. Na oba lety Apollo si so sebou vzal česko-slovenskú vlajku.

Teraz o 45 rokov neskôr prezident Donald Trump vyhlásil, že Američania sa opäť vrátia späť na Mesiac. Nie je jasné, kedy alebo či sa to stane. A nie je to po prvýkrát, čo prezident prisľúbil návrat na Mesiac. V roku 2004, George W. Bush citoval Cernanov sľub: "Vrátime sa." A Bush sľuboval: "Amerika tieto slová splní."

Cernan vo veku 82 rokov zomrel v januári tohto roka a už nikdy nevidel ďalšiu osobu, ktorá by chodila po Mesiaci. Z 12 mužov, ktorí naň vstúpili, žije už len šesť. Iniciály Cernanovej dcéry sú stále v mesačnom prachu neporušené vákuom vesmíru.

01 - Modified: 2024-04-19 12:00:00 - Feat.: - Title: NASA objavila baktérie odolné voči kozmickému žiareniu. Teraz ich chcú používať v produktoch, ktoré má doma každý 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Uvidíme na oblohe druhý Mesiac? Príčinou môže byť neobvyklá hviezda 03 - Modified: 2024-04-18 10:11:08 - Feat.: - Title: Na dom mu spadol odpad z vesmíru. Teraz NASA potvrdila, že je to kus z batérie 04 - Modified: 2024-04-18 04:56:52 - Feat.: - Title: Šéf NASA varuje pred čínskou vojenskou prítomnosťou vo vesmíre 05 - Modified: 2024-04-16 18:03:17 - Feat.: - Title: Astronómovia objavili najväčšiu čiernu dieru v Mliečnej ceste. Je 33-krát väčšia než Slnko
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 02:16