US Department of Defense
StoryEditor

Ako sa naháňa UFO. Takto vyzerá tajný výskumný program Pentagonu

02.01.2018, 10:25
"S drobnými na ufónov", tak by sa dal nazvať nedávno prebiehajúci program Pentagonu na výskum UFO, ktorý bol financovaný 22 miliónmi dolárov nenápadne zastrčenými v stomiliardových vojenských ročných rozpočtoch USA.

Falošná senzácia: Štúdium UFO stále pokračuje
Zdalo sa, že sa vynorila nová senzácia. Tento rok pred Vianocami napísal vážený denník The New York Times, že Pentagon skúmal v rokoch 2007 - 2012 neidentifikované lietajúce objekty, UFO. Program stál 22 miliónov dolárov. A vraj pokračuje dodnes, píše Technet.cz.

Denník citoval niekoľko vojenských letcov, ktorí tvrdili, že počas svojich cvičných letov zbadali neznáme objekty lietajúce ohromnými rýchlosťami, krkolomne manévrujúce a vôbec vymykajúce sa fyzikálnym zákonom - vraj to boli ukážky "exotickej techniky". Napríklad v roku 2004 zahliadli piloti dvoch námorných stíhačiek nad Tichým oceánom v blízkosti San Diega dva belavé oválne objekty o veľkosti dopravného lietadla. A práve hlásenia tohto druhu prispeli k štúdiu UFO.

1968: Projekt Saucer
V skutočnosti nie je táto správa žiadnym prekvapením. Americké ministerstvo obrany, presnejšie povedané veliteľstvo letectva, sa snaží objasniť neznáme lietajúce objekty už sedemdesiat rokov.

Prvý projekt, ktorý mal objasniť pôvod UFO, vznikol na Wrightovej leteckej základni v Daytone v štáte Ohio 23. januára 1948 pod označením Saucer (Tanier), neskôr premenovaný na Sign (Znamenie). Pracovníkov projektu ani vo sne nenapadlo, že by mali zisťovať, či sa nejedná o loď mimozemšťanov, takou fantáziou netrpeli. Príliš neuspeli. Žiadne spoľahlivé údaje, ktoré by mohli ukázať na podstatu týchto objektov, nezískali. Avšak svojich nadriadených o trinásť mesiacov neskôr upokojili. UFO môžu mať tri príčiny. Buď je to výsledok halucinácií alebo hystérií, alebo sa jedná o žarty, alebo zase o zlý výklad pozorovania známych objektov.

Neskôr letectvo založilo projekt Grudge (Zášť). Jeho pracovníci mali pre istotu monitorovať všetky hlásenia o UFO.

CIA sa o lietajúce taniere nezaujímala. Závery spravodajskej služby letectva jej postačovali. Avšak medzitým sa v Spojených štátoch začalo hovoriť o tom, že UFO sú plavidlami mimozemšťanov, ktorí skúmajú našu Zem. Vzniklo rozsiahle ufologické hnutie, ktoré tiež sleduje výskyty podivných úkazov na oblohe a snaží sa ich vysvetľovať ako lety vyspelých kozmických bytostí.

Rozbiehala sa studená vojna. Niektorí generáli sa obávali, či sa pod UFO neskrývajú sovietske výzvedné lietadlá alebo dokonca bombardéry.

V marci 1952 prizvala tajná služba letectva k spolupráci známeho astronóma profesora Alana Hynka z Ohijskej štátnej univerzity, rodáka z Klatovska. A projekt premenovala na Blue Book (Modrá kniha). Ani Hynek okamžite neprišiel s jasným vysvetlením. Aj on tápal, ako obsiahlo vysvetľoval v niekoľkých knihách. Avšak aspoň nadhodil niektoré prírodné javy, ktoré sa mohli za časťou UFO skrývať.

Nálet UFO na Washington
Určitý zlom v myslení priniesol nálet UFO na Washington v dňoch 19., 20. a 27. júla 1952. Lietajúce taniere zaregistrovali radary Národného letiska Washington i Andrewsovej leteckej základne, ale stíhačky sa ich márne pokúšali dobehnúť, prípadne zostreliť.

Toto podivuhodné divadlo prinútilo vedenie CIA, aby sa začalo o tieto javy zaujímať. V oddelení vedeckého spravodajstva CIA vznikla skupina, ktorá sa pustila do preverovania záverov UFO získaných letectvom. Avšak riaditeľ tejto výzvednej služby Walter Bedel Smith veril, že "existuje nádej iba 1 ku 10 tisícom, že tento jav by predstavoval nejakú hrozbu pre národnú bezpečnosť".

Napriek tomu spravodajcovia prešli všetku sovietsku tlač, aby sa uistili, nakoľko UFO zaujíma Rusov, ale žiadne správy tam nenašli. Nemohol by to byť prostriedok psychologickej vojny? FBI preto nasadila do všetkých významnejších skupín ufológov svojich agentov. Žiadnych komunistov alebo sovietskych vyzvedačov tam však neobjavila. Napriek tomu tajná služba nevylúčila, že by masová hystéria a panika z lietajúcich tanierov mohli Sovietom v nejakej krízovej situácii napomôcť. Nemali by UFO zahltiť výstražný systém protilietadlovej obrany, aby v čase sovietskeho atómového útoku zlyhal? Nevedeli.

Správy o UFO začali dostávať členovia Rady národnej bezpečnosti na čele s prezidentom.

Námestník riaditeľa vedeckého spravodajstva CIA H. Marshall Chadwell požiadal profesora H. P. Robertsona, známeho fyzika z Kalifornského technologického inštitútu, aby pozval niekoľko popredných civilných vedcov na diskusiu nad UFO. Tento panel, v ktorom zasadali špecialisti na atómovú fyziku, elementárne častice, radary, elektroniku a geofyziku, rokoval v dňoch 14. - 17. januára 1953. Vedci sa zhodli: Neexistujú žiadne náznaky, že by tieto javy mohli bezprostredne ohroziť národnú bezpečnosť USA. Avšak ani oni ich nevedeli objasniť.

CIA vedela, že Briti a Kanaďania experimentovali s lietajúcimi strojmi v tvare tanierov. Nerobia obdobné pokusy tiež Rusi? Veď dostávame správy o UFO aj nad východnou Európou a Afganistanom. Vedúci oddelenia aplikovaných vied CIA Wilton E. Lexow bol skeptický: Sovieti vyvíjajú normálne lietadlá.

O existencii projektu Blue Book sa verejnosť dozvedela až v roku 1956. Prezradil ho jeho bývalý vedúci, major námornej pechoty Donald Keyhoe, keď o ňom napísal knihu.

Sklamanie pre ufológov - Condonova správa
Ufológovia začali naliehať na vedenie CIA, aby odtajnila všetky informácie, ktoré o UFO získala. Tajná služba sa zdráhala, ale postupne niektoré zverejňovala. Pritom stále dozerala na činnosť leteckých spravodajcov v tomto smere.

Keď letectvo objednalo v lete 1966 u profesora Edwarda U. Condona z Coloradskej univerzity novú štúdiu, požiadal generál Edward Giller riaditeľa interpretačného strediska CIA Arthura C. Lundahla o pomoc. Fotoanalytici tajnej služby teda hodnotili desiatky snímok lietajúcich tanierov, ale pod podmienkou, že sa o ich spolupráci nebude hovoriť.

Condonova správa, zverejnená na jar 1969, ufológov sklamala. Dokazovala, že vyše 90 percent týchto javov možno vysvetliť. A ak sa týka prípadov nevysvetlených, neexistujú náznaky, že by boli plavidlami mimozemšťanov.

V sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch sa CIA o UFO prakticky nezaujímala. Zato spolu s FBI sústredila sily na odhaľovanie snáh KGB pomocou Američanov, ktorí sú členmi ufologických skupín, zbierať informácie o tajných zbraniach.

Súhrnnú správu o účasti CIA na objasňovaní UFO zverejnil interný časopis agentúry Studies in Intelligence v roku 2007.

Petrozasvodská medúza podnetom pre KGB
Sovietske úrady sa začali zaujímať o UFO s veľkým oneskorením. Pozornosť Jurija Andropova, šéfa tejto tajnej služby a neskôr generálneho tajomníka ÚV KSSZ, prebudilo ešte len písanie západných médií o gigantickej medúze, ktorá sa objavila v noci 20. septembra 1977 nad Petrozavodskom. Jeho osobný sekretár Igor Sinicin si všimol, že Andropov mal v doskách na stole článok nemeckého týždenníka Stern o tomto jave. Súčasne mu prišiel list od jedného dôstojníka KGB z Astrachanu, ktorý sledoval tento úkaz počas rybárčenia.

Andropov rozhodol, aby sa tým zaoberala hlavná správa kontrarozviedky. Nakoniec sa ustanovili dva výbory na výskum UFO - jeden vojenský a druhý civilný. Ďalej nariadil, aby o týchto nezvyčajných javoch podávali hlásenia všetci vojaci, ktorí ich uvidia. Okrem toho sa touto medúzou zaoberali niektoré ústavy akadémie vied.

Prvý, kto určil jej príčinu, bol známy americký kozmický spisovateľ James Oberg: Boli to stopy plynov od rakety vynášajúcej špionážnu družicu Kozmos 955 z kozmodrómu Pleseck. Aj Sovieti to nakoniec potvrdili. Než sa v roku 1990 Sovietsky zväz rozpadol, zhromaždila KGB stovky tisíc správ o UFO nad sovietskym územím. Väčšina z nich mala racionálny pôvod, často boli spôsobené kozmickými raketami pri ich štarte alebo zániku.

Ukážky "exotickej vedy"?
Pátranie Pentagonu po UFO na začiatku storočia viedol spravodajský dôstojník Luis Elizondo. Je zaujímavé, že zatiaľ nemá názov.

Hoci sú jeho závery tajné, Elizondo prezradil, že nie je jasné, či k nám prilietajú mimozemšťania, prípadne Rusi alebo Číňania skúšajú nové zbrane. Spolu s kolegami Christopherom Mellon a Haroldom Putlom hovorí o "exotickej vede", ktorá tieto javy stvorila. Tento názor zrejme spôsobil, že sa nepohodol s nadriadenými a z ministerstva obrany odišiel. Avšak táto premena nezávislého pozorovateľa vo veriaceho v nadpozemské javy nie je ničím neobvyklým. Majorovi Keyhoeovi sa to prihodilo tiež.

Vznik projektu podnietil demokratický senátor Harry Reid a finančne sa na ňom podieľal miliardár Robert Bigelow, ktorý stavia pre NASA nafukovacie obytné moduly. Obaja sú nadšenými zástancami mimozemského pôvodu UFO.

Mnohí odborníci však pochybujú o praktickom zmysle tohto skúmania. "Keď nepoznáme pôvod nejakého telesa, neznamená to, že musí pochádzať z iného hviezdneho systému", upozornila Sara Seagová, astrofyzička z najznámejšej techniky sveta MIT (Massachusetts Institute of Technology). "Ľudia často nechápu, že vedci pracujú s javmi, ktoré zostávajú nevysvetlené."

Avšak samotné štúdium UFO tajnou službou letectva je správne. Tieto neznáme objekty môžu predstavovať pozoruhodné prírodné javy, ktoré sme doteraz nepoznali. Avšak 22 miliónov dolárov vynaložených za päť rokov ukazuje, že išlo skôr o srandu, než o vážnu prácu - táto suma stačila na usporiadanie kartotéky udalostí. Keby sa ministerstvo obrany, ktoré má ročný rozpočet vyše 600 miliárd dolárov, chcelo zaoberať UFO zodpovedne, muselo by investovať do projektu desiatky miliónov každý rok.

Tiež samotní spravodajskí dôstojníci na to nie sú dosť kvalifikovaní, Pentagon by mal k tomuto štúdiu sústrediť skupinu renomovaných vedcov ako v šesťdesiatych rokoch Condon. A malo by prebiehať systematicky, nepretržite, bez vplyvov ufologických nadšencov z Kongresu či z podnikateľskej sféry - ako nezávislý vedecký projekt.

01 - Modified: 2017-12-17 06:44:41 - Feat.: 0 - Title: Pentagon priznal existenciu dlhoročného programu na výskum UFO
01 - Modified: 2024-03-08 20:59:48 - Feat.: - Title: Spoľahlivé dôkazy o utajení UFO vládou USA neexistujú, tvrdí Pentagon. Takmer polovica Američanov má iný názor 02 - Modified: 2024-02-28 14:52:26 - Feat.: - Title: Fatamorgána, porucha stroja či skutočné UFO? Ukrajinská armáda zachytila vo vojnovej zóne neidentifikovateľný predmet 03 - Modified: 2024-02-11 12:00:00 - Feat.: - Title: Vo vnútri „kultu UFO“ vedeného sexuálnym maniakom. Ako sa z novinára stal mimozemský prorok s celým háremom žien 04 - Modified: 2024-01-13 23:00:00 - Feat.: - Title: Kde sú mimozemšťania? Sledujú nás ako v zoo? 05 - Modified: 2023-12-29 10:30:00 - Feat.: - Title: Tajná dohoda Gorbačova a Reagana. Studenú vojnu by prerušila jedine mimozemská invázia
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 11:10