StoryEditor

Muskov SpaceX poslal do vesmíru tajnú misiu

08.01.2018, 12:24
Ide o tretiu klasifikovanú misiu spoločnosti SpaceX a pravdepodobne jej najtajnejší let.

V pondelok o druhej hodine nášho času úspešne odštartovala raketa Falcon 9 s tajným vojenským nákladom Zuma. Bolo to po mesiacoch odkladov, ktoré už trochu znervózňovali priaznivcov SpaceX. V dôsledku totiž odsúvali očakávaný štart úplne novej rakety Falcon Heavy, píše Technet.cz.

Štart tajomnej misie Zuma bol pôvodne naplánovaný ešte v novembri. SpaceX ho však odkladala niekoľko týždňov a nakoniec presunula dátum na 4. januára.

Na začiatku tohto týždňa prispeli k ďalším oneskoreniam dodatočné testy zaťaženia pohonnými látkami, ako aj "extrémne počasie" na stanici pre štarty kozmických nosičov Ministerstva obrany Spojených štátov na Floride, čím bol najmä prudký vietor.

V nedeľu však boli poveternostné podmienky pre tajomnú misiu na Floride mimoriadne priaznivé. Toto je tretia klasifikovaná misia SpaceX a pravdepodobne jej najtajnejší let pre americkú armádu. Všetko, čo je verejne známe o Zume, je to, že je to satelit vyrobený pre nezverejneného zákazníka spoločnosťou Northrop Grumman a je určený na nízku obežnú dráhu Zeme. Po rekordných 18 štartoch v roku 2017 je táto misia prvým letom SpaceX v novom roku.

Z kuloárov firmy SpaceX prenikli len strohé správy, že tentoraz je to najcennejší náklad, aký doteraz raketa Falcon 9 vyniesla. Takéto oznámenie pochopiteľne umocnilo zvedavosť.

Inokedy veľmi dobre informovaný portál Spaceflight101 iba uviedol, že podľa mnohých náznakov by Zuma mohla zodpovedať napríklad skoršej vojenskej misii PAN alebo vojenskej družici CLIO, vypustenej v septembri 2014 a podľa niektorých analytikov určenej na telekomunikáciám.

Za najpravdepodobnejšiu špekuláciu však nielen spomínaný portál považuje, že nový objekt sa bude pohybovať po podobnej dráhe ako družica NROL-76 z mája minulého roka, ktorú do kozmu nechala vyniesť americká vojensko-spravodajská agentúra NRO (National Reconnaissance Office). Samozrejme ide len o špekuláciu založenú na informáciách o smere navádzania objektu na obežnú dráhu, teda o dočasne zakázaných priestoroch pre prevádzku lietadiel a lodí, ale veľa sa očakáva predovšetkým od zistených parametrov obežnej dráhy, prípadne od manévrovania objektu Zuma.

NRO vysiela predovšetkým družice pre elektronickú rozviedku a pre retranslačné a telekomunikačné služby vojenského programu. Napríklad spomínaná družica NROL-76, ktorá neskôr dostala označenie USA-276, sa niekoľkokrát výrazne priblížila k Medzinárodnej kozmickej stanici ISS. Analytici preto špekulovali, že by mohlo ísť o skúšobný objekt určený v budúcnosti na inšpekciu cudzích družíc a dá sa celkom logicky predpokladať, že Zuma by mohla byť pokračovaním programu.

Kedy štartuje Heavy?
Spoločnosť SpaceX teda začala rok 2018 prvým úspešným kozmickým štartom a nemenej úspešným a presným pristátím prvého stupňa nosnej rakety. Pre fanúšikov kozmického programu je zaujímavé aj to, že štart konečne umožnil firme venovať sa intenzívne prípravám na štart ich novej rakety, podstatne výkonnejšieho Falconu Heavy.

Tú tvoria veľmi zjednodušene povedané tri spojené Falcony 9, ktoré strojmi dohromady dávajú (takmer) trojnásobnú nosnosť oproti súčasnej generácii strojov SpaceX. Na nízku obežnú dráhu by mala vyniesť zhruba 64 ton nákladu oproti necelým 23 tonám Falcon 9 vo verzii 1.2 FT.

Premiérový kus Falcone Heavy už od konca decembra stojí pri rampe 39A a od tej doby sa na ňom vykonávajú kontroly a skúšky jednotlivých systémov. Teraz by mali prísť na rad veľmi dôležité predštartové statické skúšky motorov, ktorých neúspech by samozrejme štart mohol zhatiť (a v najhoršom prípade samozrejme zničiť celú raketu). Ak všetko pôjde podľa plánu, štart je podľa vyjadrenia Elona Muska na sociálnych sieťach naplánovaný na koniec januára.

01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Uvidíme na oblohe druhý Mesiac? Príčinou môže byť neobvyklá hviezda 02 - Modified: 2024-04-18 10:11:08 - Feat.: - Title: Na dom mu spadol odpad z vesmíru. Teraz NASA potvrdila, že je to kus z batérie 03 - Modified: 2024-04-18 04:56:52 - Feat.: - Title: Šéf NASA varuje pred čínskou vojenskou prítomnosťou vo vesmíre 04 - Modified: 2024-04-16 18:03:17 - Feat.: - Title: Astronómovia objavili najväčšiu čiernu dieru v Mliečnej ceste. Je 33-krát väčšia než Slnko 05 - Modified: 2024-04-08 09:37:23 - Feat.: - Title: Na severoamerickom kontinente bude o pár hodín možné sledovať úplné zatmenie Slnka
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 04:59