StoryEditor

Čo by ste mali vedieť predtým, ako miliardár Musk pošle svoju Teslu okolo Slnka

18.01.2018, 13:46
Elon Musk na začiatku decembra prekvapil oznámením, že prvý exemplár rakety Falcon Heavy ponesie namiesto obvyklého závažia jeho vlastný elektromobil Tesla Roadster.

Ak sa štart podarí podľa plánu, vozidlo pravdepodobne strávi vo vesmíre milióny rokov. Oznámenie vyvolalo množstvo otázok a tiež mylných informácií, a tak sme spísali tie najčastejšie kladené otázky a pokúsili sa na ne odpovedať, aby v tom bol poriadok, píše Technet.

O čo vlastne ide?
Spoločnosť SpaceX sa rozhodla, že pri demonštračnej misii svojej novej rakety Falcon Heavy do vesmíru vynesie namiesto závažia elektromobil Tesla Roadster, ktorému bude počas letu hrať z reproduktorov pesnička Space Oddity. Vozidlo sa dostane na obežnú dráhu okolo Slnka (o nej viac ďalej).

Nie je to celé len vtip?
Prekvapivo nie je. Web The Verge síce krátko po oznámení informoval, že Elon Musk si celú záležitosť vymyslel, ale následne veľa zamestnancov SpaceX potvrdilo, že to nie je vtip. V prípade The Verge teda zrejme išlo o nejaké nedorozumenie, alebo dokonca zámerný trolling zo strany Elona Muska.

Reálnosť celého projektu potom potvrdili nedávno zverejnené fotky z príprav auta na jeho let do vesmíru. Snímky ukazujú vozidlo na špeciálnom stojane pripevnené k bežnému adaptéru, ktorým sa náklad pripája k hornému stupňu rakiet Falcon. V pozadí je vidieť obrovský aerodynamický kryt Falconu Heavy, ktorý bude náklad chrániť pri stúpaní atmosférou.

Čo je Falcon Heavy?
Falcon Heavy je nová raketa, ktorú SpaceX vyvíja už niekoľko rokov. Je to najsilnejšia raketa súčasnosti. Falcon Heavy však ešte nikdy neletel. Zatiaľ sa chystá len demonštračný let, pri ktorom SpaceX overí, že všetko funguje, ako má. Táto demonštračná misia sa zatiaľ len pripravuje. Oficiálny dátum štartu zatiaľ nie je určený, ale očakáva sa na konci januára 2018 (Dátum robí trochu neistým aj fakt, že firma opakovane odkladá statickú skúšku motorov rakety.) Práve vtedy poletí Tesla Roadster ako hlavný náklad.

Čo je Tesla Roadster?
Tesla Roadster je športový elektromobil, ktorý v rokoch 2008-2012 vyrábala automobilka Tesla Motors. Exemplár, ktorý sa vydá do vesmíru, je zo súkromnej zbierky Elona Muska, ktorý šéfuje spoločnosti Tesla,  i SpaceX. Roadster bol jednou z prvých lastovičiek, ktorá naštartovala súčasný trend elektrifikácie automobilového priemyslu. SpaceX

Prečo to SpaceX robí?
V prvom rade je potrebné si uvedomiť, že SpaceX nevynáša auto do vesmíru na úkor nejakého užitočného nákladu (viď nižšie). Do úvahy pripadali v podstate len dve možnosti: buď na raketu posadiť závažia vo forme betónových alebo oceľových blokov, ako sa bežne robí pri testovacích letoch ostatných rakiet, alebo to trochu ozvláštniť a vymyslieť nejakú "srandičku", ktorá by SpaceX veľa nestála a pri ktorej nebude vadiť, keď v prípade zlyhania rakety vybuchne.

Elon Musk je showman, ktorý si nechcel nechať ujsť takú príležitosť na vyvolanie senzácie a záujmu médií i širšej verejnosti. Je to skrátka dobré PR ako pre SpaceX, tak pre Teslu. A ak všetko to haló vyvolá u niektorých ľudí záujem o kozmonautiku či vedu, tak jedine dobre, nie?

Kam vlastne auto poletí?
Elon Musk v pôvodnom oznámení vyhlásil, že Tesla bude vyslaná na obežnú dráhu Marsu, ale neskôr sa ukázalo, že to bolo nepresné oznámenie. Tesla bude vyslaná na heliocentrickú orbitu, ktorá bude v najvzdialenejšom bode dosahovať až na vzdialenosť Marsu. Inými slovami, Tesla bude obiehať po elipse okolo Slnka a v určitých chvíľach bude od Slnka rovnako ďaleko ako Mars, avšak reálne sa k nemu pravdepodobne ani nepriblíži, nieto aby Mars obiehala. Dostať sa priamo na obežnú dráhu červenej planéty je dosť náročný manéver, ktorého táto misia nebude schopná.

Prečo SpaceX napríklad neposlalo Dragon okolo Mesiaca?
SpaceX potrebuje Falcon Heavy certifikovať pre misie pre americké letectvo, k čomu je nutné počas demonštračnej misie otestovať tiež odhodenie aerodynamického krytu. Dragon klasický kryt nepotrebuje, takže lieta bez neho. Dragon je navyše veľmi drahý a ak by mal byť počas celej misie funkčný a vrátiť sa na Zem, predstavovalo by to ďalšie náklady v miliónoch dolárov. Avšak oblet Dragonu s posádkou okolo Mesiaca SpaceX do budúcnosti naozaj plánuje. SpaceX

Prečo raketa nenesie nejakú vedeckú družicu či iný užitočný náklad?
Prvý štart nového typu rakety vždy obnáša určité riziko, že sa niečo pokazí. Sám Elon Musk dopredu varoval, že demonštračná misia Falcon Heavy môže zlyhať, pretože nie všetko sa dá dopredu nasimulovať a otestovať. Riziko zlyhania je teda vyššie ako u normálnej odskúšanej rakety. A vzhľadom k tomu, že funkčné družice sú veľmi drahé a výroba zvyčajne trvá dlho, málokto by bol ochotný taký drahocenný náklad na Falcon Heavy umiestniť. A aj keby to niekto chcel risknúť, pre SpaceX je z hľadiska PR najskôr lepšie, aby takúto ponuku odmietlo.

V očiach verejnosti vyzerá lepšie, keď v prípade nehody dôjde k zničeniu Elonovho auta, ako keď NASA alebo nejaká univerzita príde o družicu. Verejnosť a médiá už totiž toľko nezaujíma, že zákazník bol dopredu oboznámený s potenciálnymi rizikami a bol ochotný ich podstúpiť. Výhodou tiež je, že SpaceX nemôže nikto obviniť z plytvania peniazmi, pretože tesla patrí Muskovi, a môže si s ňou teda robiť, čo sa mu zachce.

Budú na Tesle kamery?
Ťažko odhadovať, či budú nejaké kamery priamo na Tesle alebo v nej, ale nejakých záberov na automobil sa počas živého prenosu určite dočkáme. Minimálne z kamier na druhom stupni, ktoré nám pri bežných štartoch poskytujú zábery na odhodenie aerodynamického krytu či vypustenia satelitu.

Bude vozidlo nejako upravené?
Osobne si myslím, že áno. Otázka je, do akej miery. Predpokladám, že SpaceX odmontuje súčiastky, ktoré by mohli potenciálne spôsobiť problémy pri silných vibráciách či vo vákuu a tak ohroziť celý štart. Zároveň by som si tipol, že vozidlo bude všemožne spevnené, aby pohyblivé diely nespôsobili ťažkosti. Napríklad dvere by mohli byť privarené, aby sa za letu nemohli otvoriť. SpaceX

Dočkáme sa fotiek Marsu alebo videá z putovania auta hlbokým vesmírom?
Takmer určite nie. Na základe fotiek vyššie je evidentné, že auto nie je upravené tak, aby mohlo fungovať ako vesmírna sonda - nebude schopné vykonávať korekciu vlastnej trajektórie a zároveň nebude disponovať solárnymi panelmi a komunikačnou technikou, ktorá by umožnila napríklad prenos fotiek či videa. Takéto úpravy by boli extrémne náročné a drahé. Tesla teda najskôr bude úplne pasívna.

Odpojí sa auto od druhého stupňa?
Povedal by som, že nie. Nie je k tomu veľmi dôvod. Navyše, keď zostane tesla pripojená k druhému stupňu, tak ten môže až niekoľko hodín zabezpečovať komunikáciu so Zemou a poskytovať živé zábery až do doby, než u neho dôjde k zamrznutiu paliva či vybitiu batérií.

Ktorá verzia Space Oddity bude hrať?
Pieseň Space Oddity má niekoľko verzií, ale ako najrelevantnejšie sa mi javia dve. Pôvodná verzia od Davida Bowieho a potom coververzia od kanadského astronauta Chrisa Hadfielda, ktorý ju nahral počas pobytu na Medzinárodnej vesmírnej stanici.

Ponesie Falcon Heavy okrem Tesly ešte niečo ďalšie?
Áno, tipujem, že ponesie rôzne drobnosti, pričom o niektorých z nich sa možno ani nikdy nedozvieme. Elon Musk však už potvrdil, že Tesla bude mať v priehradke výtlačok knihy Stopárov sprievodca galaxiou od Douglasa Adamsa a uterák s nápisom "Neprepadajte panike", ktorý odkazuje na túto populárnu knihu. Musk zároveň naznačil, že by sa do vesmíru mohol vydať aj sci-fi román Nadácia od Isaaca Asimova. Predpokladám, že sa časom dozvieme o ďalších predmetoch, ktoré sa vypravia na túto epickú cestu vesmírom.

Má SpaceX na niečo také povolenie? Čo riziko vesmírneho smetia a kontaminácie Marsu?
Jessica Jensenová zo SpaceX sa počas tlačovej konferencie počas misie CRS-13 vyjadrila, že spoločnosť sa bude riadiť všetkými príslušnými reguláciami, bude mať všetky potrebné povolenia a pod.

Vesmírne smetie predstavuje problém hlavne na obežnej dráhe Zeme, kde ohrozuje naše družice alebo Medzinárodnú vesmírnu stanicu. Tesla však mieri na obežnú dráhu okolo Slnka, takže v tomto ohľade riziko predstavovať nebude. V prípade nehody ešte na orbite Zeme by vzniknuté trosky samozrejme dočasne prispeli k problému vesmírneho smetia, ale toto riziko existuje pri každom štarte, či už s Teslou, alebo bez nej, takže to nie je veľmi relevantné. A či niekto považuje jedno poletujúce auto za znečisťovanie vesmíru, tak si možno neuvedomuje, ako neskutočne obrovský a prázdny vesmír je.

Kontaminácie Marsu životom zo Zeme sa tiež netreba obávať, pretože auto priamo na Mars nemieri. Navyše vzhľadom na to, že nebude disponovať komunikačnými systémami či manévrovacími motormi, SpaceX by s ním Mars netrafilo, aj keby chcelo. Zrážka Tesly s Marsom je skrátka v dohľadnej dobe (v rádoch tisícov rokov) prakticky vylúčená. Rovnako nepravdepodobná je zrážka so Zemou.

Keď si pre to auto doletím, môžem si ho nechať?
Áno.

Článok vznikol pre web ElonX.cz, ktorý podrobne informuje o aktivitách firmy SpaceX. 

01 - Modified: 2024-04-23 12:03:29 - Feat.: - Title: Stal sa zázrak. NASA po piatich mesiacoch dostala od sondy Voyager zmysluplnú správu 02 - Modified: 2024-04-23 12:30:00 - Feat.: - Title: Konečne vieme, čo sa nachádza vo vnútri Mesiaca. Pomôže nám to lepšie pochopiť históriu celej slnečnej sústavy 03 - Modified: 2024-04-23 06:45:37 - Feat.: - Title: Platforma X sa odvolá proti príkazu o stiahnutí videí z útoku v Sydney 04 - Modified: 2024-04-22 18:51:58 - Feat.: - Title: Sieť X musí celosvetovo zablokovať prístup k videu s útokom v kostole pri Sydney. Musk hovorí o cenzúre 05 - Modified: 2024-04-22 09:46:46 - Feat.: - Title: Menej predajov, nižšie ceny. Tesla zlacnela na viacerých kľúčových trhoch
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
23. apríl 2024 15:02