Na Marse by sa darilo chmelu, ukázal pokus

Zistili to študenti vysokej školy Villanova University v Pensylvánii, ktorí počas uplynulého semestra v kurze astrobiológie pestovali niekoľko plodín vrátane chmeľu v podmienkach kopírujúcich tie na červenej planéte. "Neviem, či je to praktická rastlina, ale darí sa jej pomerne dobre," povedal denníku The New York Times vedúci kurzu Edward Guinan.

Na pokuse pracovalo celkom 25 študentov. Ich úlohou bolo zistiť, aké rastliny by na Marse mohli rásť a v budúcnosti tu živiť potenciálnych cestovateľov. Mladí vedci rastliny zasadili do kvetináčov s kópiou pôdy Marsu vyrobenej v laboratóriách na základe pozorovaní modulov amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA). Jej hlavnou súčasťou je drvený čadič z prastarej sopky v Mohavskej púšti. Kvetináče boli umiestnené do univerzitného skleníka a čiastočne zatienené špeciálnou sieťkou kvôli napodobeniu menšej intenzity slnečného svitu na Marse.

"Snažil som sa prísť s nejakým projektom pre študentov, s niečím chytľavým a relatívne jednoduchým," vysvetľuje Edward Guinan zrod nevšedného pokusu. "Stále som im hovoril: Ste na Marse, je tam kolónia a vašou úlohou je nakŕmiť ich. Všetci na vás spoliehajú," opísal americký astrofyzik.

"Sú to študenti," komentoval skutočnosť, že sa do experimentálneho skleníka dostal tiež chmeľ. Marihuanu študentom zatrhol, napísal The New York Times. Väčšina tímov v kurze však zvolila užitočnejšie plodiny ako sóju, mrkvu alebo zemiaky. "Myslíme si, že veľký potenciál má káva," dodala jedna zo študentiek.

Guinan nie je prvým akademikom, ktorý sa snaží položiť základy možného budúceho poľnohospodárstva na Marse. Už pred piatimi rokmi to so sľubnými výsledkami začal skúšať holandský výskumník Wieger Wamelink. Predvlani potom na pôde podobnej povrchu červenej planéty vypestoval štyri druhy zeleniny a obilia, ktoré sú podľa univerzity vo Wageningene vhodné na ľudskú konzumáciu.

Študenti Villanova University budú v tomto semestri s experimentom pokračovať a plánujú zasadiť tiež jačmeň, teda druhú nevyhnutnú ingredienciu budúceho marsovského piva.