StoryEditor

SpaceX chystá lacný a rýchly internet pre celý svet. Prvé satelity sú už vo vesmíre

22.02.2018, 10:49
Autor:
sansan
Spoločnosť SpaceX po úspešnom vypustení rakety Falcon Heavy a elektromobilu Tesla Roadster do vesmíru uskutočnila ďalšiu misiu.

Spolu so satelitom obiehajúcim okolo Zeme bude spoločnosť vizionára Elona Muska testovať dva z plánovaných 12-tisíc internetových satelitov, píše server Smithsonian

Po niekoľkých odkladoch dnes vyniesla raketa Falcon 9 moderný radarový satelit a dva testovacie internetové satelity až do vesmíru. Musk potom uviedol, že oba prototypy úspešne komunikujú so Zemou. "Nikomu to nehovorte, ale heslo na wifi je 'Marťania'," zažartoval tento vizionár na Twitteri.

SpaceX let rakety vysielala v priamom prenose, ktorého záznam uvidíte vo videu. Je tu niekoľko vecí, ktoré by ste mali vedieť o štarte Falconu 9.

Prvý krok SpaceX k vesmírnemu internetu

Dve testovacie družice SpaceX, známe ako Microsat 2a a 2b, sú prvými z takmer 12 000 plánovaných satelitov pre projekt Starlink, ktorý je zameraný na poskytovanie lacného globálneho širokopásmového internetu.

Prvých 800 satelitov v službe Starlink bude stačiť na poskytovanie niektorých širokopásmových služieb v USA a iných krajinách. Zvyšok poskytne pokrytie po celom svete. Na rozdiel od tradičného satelitného internetu budú satelity Starlink na nízkej obežnej dráhe.

​Starlink by mala poskytovať rýchly prístup k internetu pre okrajové oblasti, ktoré momentálne nemajú také možnosti. Plánovaných 12 000 satelitov bude dvojnásobkom počtu satelitov, ktoré sa kedy dostali do vesmíru. SpaceX však nevypustí do vesmíru všetky naraz.

SpaceX chce po otestovaní prvých dvoch satelitov nasadiť približne 4 425 malých satelitov na nízkej obežnej dráhe vo výške 1 100 - 1 300 km. Akonáhle budú fungovať, firma plánuje poslať ďalších 7 518 satelitov vo výške okolo 345 km.

SpaceX sa však nepodarilo zachytiť časť aerodynamického krytu z Falconu 9. Polovica krytu, ktorý sa nachádza na špici rakety a slúži k ochrane citlivého nákladu počas vzletu, mala po vynesení nákladu na obežnú dráhu spadnúť do obrovskej siete napnutej na štyroch ramenách na lodi. Kryt v hodnote šesť miliónov dolárov však sieť minul o niekoľko sto metrov a spadol do vody.

Musk potom na sociálnych sieťach napísal, že kryt však vyzerá nedotknutý. Nabudúce sa podľa neho SpaceX pokúsi zariadenie zachrániť použitím väčších padákov, ktoré spomalia jeho klesanie.

Bolo to prvýkrát, čo sa SpaceX pokúsila "chytiť" časť aerodynamického krytu, ktorý sa oddeľuje od rakety asi tri minúty po štarte a rozdelí sa na polovicu.

Raketa okrem internetových satelitov poniesla aj španielsky satelit PAZ spoločnosti Hisdesat. Ten je vybavený pokročilým radarovým prístrojom so schopnosťou pracovať v mnohých režimoch, ktoré umožňujú výber niekoľkých rôznych konfigurácií obrazu. Bude schopný vytvárať snímky s rozlíšením až 25 cm, denne a v noci a bez ohľadu na meteorologické podmienky.

Navrhnutý na päť a pol roka bude PAZ obiehať Zem 15 krát za deň, pokrývajúc plochu viac ako 300 000 štvorcových kilometrov od nadmorskej výšky 514 kilometrov a rýchlosti sedem kilometrov za sekundu. Na svojej mierne sklonenej obežnej dráhe bude PAZ pokrývať celú zemeguľu za 24 hodín, čo bude slúžiť vládnym aj obchodným potrebám.

01 - Modified: 2024-04-25 17:25:00 - Feat.: - Title: Trojčlenná čínska misia odštartovala k vesmírnej stanici Tchien-kung, cieľom misie je dostať sa na Mesiac 02 - Modified: 2024-04-24 13:33:20 - Feat.: - Title: India ukazuje celému svetu, ako sa to má robiť. Do roku 2030 by mohli byť všetky jej vesmírne misie bezodpadové 03 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Bola to druhá najjasnejšia hviezda. V budúcnosti môže svietiť ako druhý Mesiac 04 - Modified: 2024-04-23 12:03:29 - Feat.: - Title: Stal sa zázrak. NASA po piatich mesiacoch dostala od sondy Voyager zmysluplnú správu 05 - Modified: 2024-04-23 12:30:00 - Feat.: - Title: Konečne vieme, čo sa nachádza vo vnútri Mesiaca. Pomôže nám to lepšie pochopiť históriu celej slnečnej sústavy
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
27. apríl 2024 00:52