StoryEditor

Prvé auto vo vesmíre raz môže naraziť do Zeme

22.02.2018, 23:00
Autor:
sansan
Vesmírny elektromobil patriaci Elonovi Muskovi čaká o niekoľko miliónov rokov tvrdý pád, tvrdí nová štúdia.

Teslu Roadster a jeho vodiča, figurínu Starmana vystrelila do otvoreného vesmíru raketa Falcon Heavy zo spoločnosti SpaceX. Vozidlo v súčasnosti prechádza okolo Slnka na elipsovitú obežnú dráhu, ktorá ho prenesie za Mars v jeho najvzdialenejšom bode a späť do najbližšej vzdialenosti orbitálnej dráhy Zeme.

Tím výskumníkov chcel poznať konečný osud auta a preto vykonali sériu počítačových simulácií, ktoré sledovali cestu automobilu cez slnečnú sústavu počas nasledujúcich 3 miliónov rokov, píše server Space.

Výpočty dávajú vozidlu šesťpercentnú šancu, že narazí do Zeme v najbližších miliónoch rokov a 2,5 šancu, že zasiahne Venušu počas toho istého úseku. Vozidlo pravdepodobne do istej miery prenikne do jedného z týchto dvoch svetov v nie príliš vzdialenej budúcnosti, hovoria vedci.

"Hoci nie sme schopní povedať, na ktorej planéte nakoniec auto skončí, môžeme povedať, že vo vesmíre neprežije viac ako niekoľko desiatok miliónov rokov," uviedol hlavný autor štúdie Hanno Rein, riaditeľ University of Toronto Scarborough´s Center for Planetary Science.

Keď sa to stane, väčšina auta alebo celá Tesla zhorí v atmosfére, povedali členovia tímu.

Obežnú dráhu malých predmetov, ako sú elektrické automobily, je samozrejme ťažké projektovať tak ďaleko do budúcnosti. Tesla bude mať počas vekov veľa gravitačných stretnutí so Zemou a nie je jasné, ako to ovplyvní jej cestu po vesmíre.

"V závislosti od podrobností týchto stretnutí môže byť Tesla vykopnutá na širšiu alebo menšiu obežnú dráhu. V priebehu času obežná dráha prejde tým, čo sa nazýva náhodná prechádzka, podobná kolísaniu, aké vidíme na burze, ktorá jej umožní putovať vnútornú slnečnú sústavu," uviedol spoluautor štúdie Dan Tamayo, tiež z University of Toronto Scarborough.

Výskumníci tiež zistili, že vesmírna Tesla prejde relatívne tesne popri Zemi v roku 2091, len niekoľko stotisíc kilometrov od planéty.

01 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Bola to druhá najjasnejšia hviezda. V budúcnosti môže svietiť ako druhý Mesiac 02 - Modified: 2024-04-23 12:03:29 - Feat.: - Title: Stal sa zázrak. NASA po piatich mesiacoch dostala od sondy Voyager zmysluplnú správu 03 - Modified: 2024-04-23 12:30:00 - Feat.: - Title: Konečne vieme, čo sa nachádza vo vnútri Mesiaca. Pomôže nám to lepšie pochopiť históriu celej slnečnej sústavy 04 - Modified: 2024-04-24 07:00:00 - Feat.: - Title: NASA našla v kozme zmutované baktérie. Môžu ohroziť posádku na vesmírnej stanici 05 - Modified: 2024-04-22 06:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Pes na Mesiaci či Marse už nemusí byť fikcia. NASA už trénuje prieskumného štvornohého miláčika
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
24. apríl 2024 10:25