Pixabay
StoryEditor

Najprv Mesiac, potom Zem. Nová teória mení príbeh ich vzniku

07.03.2018, 14:00
Autor:
sansan
Náš Mesiac sa podľa novej teórie vytvoril v oblaku roztavenej horniny a mohlo sa to stať predtým, ako naša planéta vznikla.

Podľa vedcov ide o kruh trosiek v tvare donutu plný roztavenej horniny, ktorá vzniká v dôsledku kolízie protoplanét. V tomto prípade by to bola masívna kolízia na počiatku našej slnečnej sústavy. Podľa novej teórie sa Mesiac vytvoril v priebehu niekoľkých desiatok rokov po náraze, keď sa oblak zmenšil a ochladil. Zem vznikla približne 1000 rokov po Mesiaci, píše portál Space.

"Nová štúdia vysvetľuje vlastnosti Mesiaca, ktoré sa nedajú vyriešiť súčasnými nápadmi," uviedla vo vyhlásení Sarah Stewartová, profesorka vedy o Zemi a planétach na Kalifornskej univerzite. 

"Mesiac má chemické zloženie takmer také isté ako Zem, ale s určitými rozdielmi. Toto je prvý model, ktorý môže zodpovedať vzoru mesačného zloženia," povedala.

Hypotetické donuty

Tento oblak je hypotetický objekt, s ktorým ako prví prišli Stewartová a študent Harvardskej univerzity Simon Lock v roku 2017. Tí sú tiež spoluautormi novej štúdie.

V roku 2017 Lock a Stewartová modelovali reťazec udalostí, ktoré by sa udiali po tom, čo planéty veľkosti Zeme narazili na iné veľké objekty. Predpokladaný výsledok bol disk v tvare donutu. 

Oblaky neboli na oblohe zatiaľ nájdené, ale autori naznačujú, že to je kvôli pomerne krátkej životnosti týchto objektov. Po sformovaní môžu pretrvať len niekoľko sto rokov. Oblaky, ktoré tvoria obrovské plynné planéty alebo hviezdy, však môžu vydržať dlhšie kvôli ich väčšej veľkosti, tvrdia autori.

V roku 2017 sa tím zameral na to, ako by sa mohli vytvoriť planéty po veľkých zrážkach. Zvyčajný model, ktorý je dnes citovaný pre formovanie planéty, hovorí o jadrovej akrecii prostredníctvom molekúl plynu a častíc prachu, ktoré sa navzájom spájajú.) V tom čase však Lock a Stewart naznačili, že oblaky by mohli byť užitočné aj pri vysvetľovaní vzniku Mesiaca, najmä preto, že je podobný zloženiu našej planéty.

Zrážka či krádež?

Väčšina astrofyzikov dnes naznačuje, že Mesiac vznikol kolíziou, ale táto teória je trochu odlišná od novej teórie oblakov. Podľa staršej teórie objekt veľkosti Marsu narazil do Zeme pred niekoľkými miliardami rokmi. Zem zostala z väšiny nedotknutá, ale zrážka vytvorila trosky. V priebehu času malé množstvá trosiek splynuli do Mesiaca. 

"Dosiahnutie dostatočnej masy na obežnej dráhe v kánonickej teórii je v skutočnosti veľmi náročné a existuje veľmi malý rozsah kolízií, ktoré by to mohli urobiť," povedal Lock vo vyhlásení Harvardskej univerzity.

Staršia teória nie je jediným možným vysvetlením vzniku nášho Mesiaca. Niektorí vedci sú predvedčení, že Zem a Mesiac sa vytvorili spolu, zatiaľ čo iní hovoria, že Mesiac bol voľným lietajúcim objektom, ktorý zachytila Zem. Existuje dokonca aj teória naznačujúca, že Zem ho ukradla Venuši.

Roztavený dážď
A takto sa Mesiac vytvoril podľa novej teórie. Obrovská kolízia vrazila do protoZeme, odparila asi 10 percent horniny a skvapalnila zvyšok. To vytvorilo spomínaný oblak. V priebehu času sa časť kvapalnej skaly kondenzovala v blízkosti stredu oblaku materiálu. Ako roztavená štruktúra stratila svoje teplo, skala pokračovala v kondenzácii a pršala do centra oblaku.

"Rýchlosť dažďov je asi desaťkrát vyššia ako u hurikánov na Zemi. Postupne sa celá štruktúra zmršťuje a Mesiac vystupuje z výparov. Nakoniec sa celý oblak kondenzuje a to, čo zostalo, je guľa točiacej sa kvapalnej skaly, ktorá nakoniec tvorí Zem, ako ju poznáme dnes," povedal Lock.

Lock povedal, že teória oblaku je lepšia ako staršia teória zrážky. Jedným z dôvodov je, že to lepšie vysvetľuje, prečo majú Mesiac a Zem podobné izotopy, alebo typy prvkov. Pretože vznikali z rovnakého mraku roztaveného materiálu.

Mesiac je tiež zbavený prchavých látok, ako je vodík, ktoré majú nízku teplotu varu. Teória oblaku naznačuje, že je to preto, že Mesiac vznikol pri vysokej teplote približne 2,200 až 3,300 stupňov Celzia. "V podstate je to prvý model, ktorý dokázal vysvetliť komplikácie a dokázal to urobiť kvantitatívne. Je to dramaticky odlišný spôsob vzniku Mesiaca," vysvetľuje Lock. 

01 - Modified: 2024-04-09 14:15:01 - Feat.: - Title: Pri zatmení Slnka sa zatmejú aj mozgy. V USA kvôli piatim minútam zavládla mánia (+ FOTOGALÉRIA) 02 - Modified: 2024-04-05 08:52:37 - Feat.: - Title: Mesiac má mať vlastný čas, bude fungovať podľa jeho pohybu 03 - Modified: 2024-04-07 10:00:00 - Feat.: - Title: Zamyslel si sa niekedy nad tým, koľko je vlastne na Mesiaci hodín? NASA plánuje vytvoriť jeho vlastné časové pásmo 04 - Modified: 2024-04-05 12:00:00 - Feat.: - Title: NASA chce na Mesiaci pestovať rastliny. V rámci misie plánujú na mesačnom povrchu pestovať napríklad žeruchu 05 - Modified: 2024-04-03 11:02:20 - Feat.: - Title: Klimatická zmena spomaľuje rotáciu Zeme, ale nie dosť. Čaká sa odčítanie sekundy
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 11:10