StoryEditor

"Houston, máme problém" z Apolla 13 nezaznelo. Fakty o misii, ktorá sa nikdy nedostala na Mesiac

13.04.2018, 14:27
Autor:
sansan
Ubehlo 48 rokov, odvtedy ako sa trojica astronautov NASA vybrala do vesmíru v nádeji, že pristane na Mesiaci, v oblasti Fra Mauro.

Misia Apollo 13 sa začala 11. apríla 1970 a skončila o takmer šesť dní neskôr ako jedna z najznámejších misií NASA v histórii.

Astronauti James "Jim" Lovell, John "Jack" Swigert a Fred Haise začali misiu normálne, píše Newsweek. Prvé dva dni misie skutočne prešli tak hladko, že ďalší astronaut z podpornej posádky, Joe Kerwin, povedal Lovellovi: "Kozmická loď je v skutočne dobrej kondícii pokiaľ ide o nás, Jim. Nudíme sa tu dole k slzám."

Na snímke zľava James A. Lovell Jr., John L. Swigert Jr. a Fred W. Haise

NASA

​Krátko nato došlo na palube k výbuchu jednej kyslíkovej nádrže. Ak sa chceli vrátiť bezpečne na Zem, museli stráviť zvyšok svojho letu v lunárnom module, ktorý bol pôvodne určený na prenesenie astronautov na Mesiac.

Počas zvyšných dní strávili svoj čas v lunárnom module a vypli veliteľský modul, aby šetrili energiu a zdroje. Počas záverečnej fázy svojej spiatočnej cesty sa presunuli naspäť do veliteľského modelu a ten lunárny odpojili.

Vďaka úsiliu o záchranu z riadiaceho strediska v Houstone a posádke na palube astronauti 17. apríla vstúpili do atmosféry Zeme. Po viac ako 140 hodinách vo vesmíre pristáli v Tichom oceáne. NASA

​​Tu je niekoľko ďalších faktov o misii Apollo 13:

  • Slávny citát "Houston, máme problém", z filmu Apollo 13 nie je správny. Obaja astronauti Swigert a Lovell podľa prepisov NASA v skutočnosti povedali: "Houston, mali sme tu problém." "Minulý čas neznel tak dramaticky ako "Máme problém ", čo znamená, že problém sa práve deje, že to prebieha, tak to aj v skutočnosti bolo," hovorí scenárista William Broyles Jr. Ten potvrdil, že slová vo filme zámerne upravil.
  • Ken Mattingly bol pilotom veliteľského modulu, ale bol nahradený len niekoľko dní pred misiou kvôli obavám, že by mohol mať rubeolu. Nahradil ho Jack Swigert.
  • Apollo 14 bolo misiou, ktorá sa konečne dostala do časti Fra Mauro na Mesiaci.
  • Jim Lovell a Fred Haise boli dvaja astronauti, od ktorých sa očakávalo, že pristanú na Mesiaci.
  • Lovell bol tiež súčasťou Apolla 8 a bol podľa NASA jedným z prvých ľudí, ktorí kedy videli odvrátenú stranu Mesiaca.
  • Lovell sa objavil vo filme Apollo 13.

01 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Bola to druhá najjasnejšia hviezda. V budúcnosti môže svietiť ako druhý Mesiac 02 - Modified: 2024-04-23 12:03:29 - Feat.: - Title: Stal sa zázrak. NASA po piatich mesiacoch dostala od sondy Voyager zmysluplnú správu 03 - Modified: 2024-04-23 12:30:00 - Feat.: - Title: Konečne vieme, čo sa nachádza vo vnútri Mesiaca. Pomôže nám to lepšie pochopiť históriu celej slnečnej sústavy 04 - Modified: 2024-04-24 07:00:00 - Feat.: - Title: NASA našla v kozme zmutované baktérie. Môžu ohroziť posádku na vesmírnej stanici 05 - Modified: 2024-04-22 06:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Pes na Mesiaci či Marse už nemusí byť fikcia. NASA už trénuje prieskumného štvornohého miláčika
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
24. apríl 2024 14:11