ESA/Hubble & NASA, L. Lamy / Observatoire de Paris
StoryEditor

Niečo obrovské vrazilo do Uránu a navždy ho to zmenilo

06.07.2018, 12:31
Autor:
sansan
Ukazuje sa, že Urán je taký zvláštny kvôli masívnej kolízii pred miliardami rokov.

Nová štúdia potvrdzuje, že táto kolízia s obrovským objektom, ktorý bol približne dvojnásobkom veľkosti Zeme, mohla viesť k extrémnemu náklonu planéty a iným zvláštnym atribútom.

Urán je jedinečný mnohými spôsobmi. "Všetky planéty v slnečnej sústave viac alebo menej rotujú rovnakým spôsobom, ale Urán je úplne iný," povedal pre Space.com Jacob Kegerreis, hlavný autor štúdie a výskumný pracovník Ústavu výpočtovej kozmológie Durham University vo Veľkej Británii.

Urán má tiež veľmi zvláštne magnetické pole a je extrémne chladný, hoci by mal byť teplejší. V tejto štúdii sa Kegerreis a jeho tím astronómov snažia vysvetliť mnoho zvláštnych prvkov planéty tým, že ich pripísali kolízii s obrovským a ľadovým objektom asi pred 4 miliardami rokov. 

Aby lepšie pochopili, ako náraz ovplyvnil vývoj Uránu, tím použil vysokovýkonný superpočítač na simuláciu masívnych kolízií. Táto štúdia potvrdzuje staršiu štúdiu, ktorá naznačuje, že výrazný sklon Uránu bol spôsobený kolíziou s masívnym objektom.

Výskumníci sa domnievajú, že tento objekt bol pravdepodobne mladou protoplanétou, zložená zo skál a ľadu. "Táto kolízia je skoro jediný spôsob, akým môžeme vysvetliť naklonenie Uránu," povedal Kegerreis.

Chladná atmosféra a vznik mesiacov 

Čo je zaujímavé, Urán si aj po zrážke zachoval atmosféru. Výskumníci si myslia, že je to preto, lebo objekt o planétu len zavadil a zasiahol ju dostatočne na to, aby zmenil jej sklon, ale podľa vyhlásenia Durhamskej univerzity nestačil ovplyvniť jej atmosféru.

Je pravdepodobné, že tento typ udalostí nie je vo vesmíre neobvyklý. "Všetky dôkazy poukazujú na obrovské kolízie, ktoré sú časté počas formovania planéty a pri tomto druhu výskumu teraz získavame lepšie poznatky o ich vplyve na potenciálne obývané exoplanéty," uviedol spoluautor štúdie Luis Teodoro.

Ale tento obrovský objekt, ktorý narazil do Uránu, urobil ešte viac. Podľa tohto prieskumu niektoré úlomky z nárazu mohli vytvoriť tenkú škrupinu, ktorá naďalej zachytáva teplo prichádzajúce z jadra planéty. To by mohlo aspoň čiastočne vysvetliť, prečo je vonkajšia atmosféra Uránu extrémne chladná.

Podľa Kegerreisa by táto kolízia mohla vysvetliť aj dve ďalšie zvláštnosti o naklonenej planéte. Po prvé, mohla by vysvetliť, ako a prečo sa vytvorili niektoré z Uránových mesiacov. Výskumníci si myslia, že náraz mohol zraziť skaly a ľad na obežnú dráhu mladej planéty a z týchto trosiek sa neskôr stali jedným z 27 mesiacov Uránu. Navyše sa domnievajú, že kolízia mohla zmeniť rotáciu všetkých mesiacov, ktoré už existovali. Výskumníci tiež naznačujú, že kolízia mohla vytvoriť roztopený ľad a kúsky horniny vo vnútri planéty, čo naklonilo jej magnetické pole.

Ďalšie fakty o Uráne:

01 - Modified: 2024-03-29 12:30:00 - Feat.: - Title: Topiaci sa polárny ľad spomaľuje rotáciu Zeme. Môže mať následky na samotné meranie času 02 - Modified: 2024-03-25 14:01:35 - Feat.: - Title: Mínus 75 stupňov na póloch. Na planéte Duna by podľa vedcov ľudia asi prežili, v čom sa však autor „sekol“? 03 - Modified: 2024-03-25 23:14:15 - Feat.: - Title: Slovensko nie je jediné. Od ruského uránu sa nevedia odstrihnúť ani USA, Kremľu stále platia miliardy 04 - Modified: 2024-03-07 10:30:00 - Feat.: - Title: Zásadný rozkol medzi vedcami. Kým jedni hovoria o novej epoche našej planéty, iní hovoria, že je to nezmysel 05 - Modified: 2024-03-05 11:00:00 - Feat.: - Title: Dočkáme sa tretej Duny? Štúdio potvrdilo radostnú správu, vedci zase reagujú na existenciu samotnej planéty Arrakis
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 17:13