Pixabay
StoryEditor

Spozorovali sme dôkaz, že existovali aj iné vesmíry, tvrdia fyzici

28.08.2018, 13:10
Autor:
sansan
Nežijeme v prvom vesmíre. Pred našimi vesmírmi boli v iných vekoch aj iné vesmíry, povedala skupina fyzikov. Rovnako ako ten náš, aj tieto vesmíry boli plné čiernych dier.

A môžeme odhaliť stopy tých dlho zaniknutých čiernych dier v kozmickom mikrovlnnom pozadí - žiarení, ktoré je pozostatkom z obdobia krátko po Veľkom tresku. To je pohľad skupiny teoretikov, vrátane významného matematického fyzika Rogera Penrosea z Oxfordskej univerzity, spolupracovníka zosnulého teoretického fyzika Stephena Hawkinga. Penrose a jeho kolegovia argumentujú upravenou verziou Veľkého tresku, píše Space.com.

Podľa Penrosea v histórii priestoru a času sa vesmíry rozpínajú a zanikajú postupne, pričom čierne diery zanechávajú stopy v nasledujúcich vesmíroch. V časopise arXiv spolu s matematikom Danielom Anom a teoretickým fyzikom Varšavskej univerzity Krzysztofom Meissnerom tvrdia, že tieto stopy sú viditeľné v existujúcich údajoch z kozmického mikrovlnného pozadia.

"Ak bude vesmír ďalej pokračovať a čierne diery budú všetko pohlcovať, v určitom bode budú existovať len čierne diery," povedal Penrose. Podľa najslávnejšej teórie Hawkkinga čierne diery pomaly strácajú časť svojej hmoty a energie v priebehu času vyžarovaním bezhmotných častíc nazývaných gravitóny a fotóny. Ak toto Hawkingové žiarenie existuje, potom sa stane, že tieto čierne diery sa budú postupne zmenšovať.

Gravitóny a fotóny, nehmotné objekty pohybujúce sa rýchlosťou svetla, nemajú rovnaké skúsenosti s časom a priestorom ako všetky hmotné a pomalšie sa pohybujúce objekty vo vesmíre. Keďže cestujú rýchlosťou svetla, neexistuje pre nich čas ani vzdialenosť. "Takže vesmír naplnený len gravitónmi alebo fotónmi nebude mať žiaden zmysel z hľadiska priestoru alebo času," vysvetlil An.

V tomto bode niektorí fyzici tvrdia, že tento prázdny vesmír po zániku čiernych dier sa začína podobať vesmíru v okamihu Veľkého tresku, kde nie je čas alebo vzdialenosť. "A potom sa to začína odznova," povedal An.

Ak teda nový vesmír neobsahuje žiadne čierne diery z predchádzajúceho vesmíru, ako by mohli tieto čierne diery zanechať stopy v kozmickom mikrovlnnom pozadí?

Penrose povedal, že stopy nie sú samotné čierne diery, ale skôr miliardy rokov, ktoré tieto objekty posielali energiu do svojho vlastného vesmíru prostredníctvom Hawkingovho žiarenia. "Nie je to čierna diera ako skutočný hmotný objekt, ale celé Hawkingové ožarovanie čiernej diery v celej svojej histórii."

Znamená to, že po celú dobu sa čierna diera rozúšťa cez Hawkingové žiarenie a vytvára stopu. A táto stopa môže prežiť zánik vesmíru. Ak by vedci mohli odhaliť túto stopu, mali by dôvod domnievať sa, že  vízia konformnej cyklickej kozmológie vesmíru je správna.

"Aby sme spozorovali slabú stopu, robíme štatistiky medzi oblasťami oblohy. Kruhové oblasti sú tam, kde galaxie a svetlo hviezd nezaplavujú kozmické mikrovlnné pozadie," uviedol An. Ďalej zdôraznil oblasti, kde sa distribúcia mikrovlnných frekvencií zhoduje s tým, čo by sa očakávalo, ak by existovali Hawkingove body. Nechal tie kruhy "navzájom súťažiť", aby zistil, ktorá oblasť sa najviac zhoduje s očakávanými spektrami Hawkingových bodov.

Potom porovnal tieto údaje s náhodnými dátami kozmického mikrovlnného žiarenia, ktoré náhodne vygeneroval. Tento trik mal za cieľ vylúčiť možnosť, že tieto pokusné "Hawkingove body" by sa mohli vytvoriť, ak by kozmické mikrovlnné žiarenie bolo úplne náhodné. Ak by náhodne generované údaje kozmického mikrovlnného žiarenia nemohli napodobňovať tieto Hawkingove body, mohlo by to naznačovať, že novoidentifikované Hawkingove body skutočne pochádzajú z čiernych dier minulých vesmírov.

01 - Modified: 2018-07-04 12:53:41 - Feat.: 0 - Title: Čierne diery môžu byť v skutočnosti zrážkami červích dier 02 - Modified: 2018-06-28 08:29:32 - Feat.: 0 - Title: Vedci z Oxfordu: Je pravdepodobné, že sme v galaxii sami. Aj v celom vesmíre 03 - Modified: 2018-03-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hawking stihol dokončiť úžasnú teóriu o multivesmíre​ 04 - Modified: 2018-03-03 11:40:25 - Feat.: 0 - Title: Niektoré čierne diery vymažú vašu minulosť. Dostanete však neobmedzenú budúcnosť
01 - Modified: 2024-04-19 12:00:00 - Feat.: - Title: NASA objavila baktérie odolné voči kozmickému žiareniu. Teraz ich chcú používať v produktoch, ktoré má doma každý 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Uvidíme na oblohe druhý Mesiac? Príčinou môže byť neobvyklá hviezda 03 - Modified: 2024-04-18 10:11:08 - Feat.: - Title: Na dom mu spadol odpad z vesmíru. Teraz NASA potvrdila, že je to kus z batérie 04 - Modified: 2024-04-18 04:56:52 - Feat.: - Title: Šéf NASA varuje pred čínskou vojenskou prítomnosťou vo vesmíre 05 - Modified: 2024-04-16 18:03:17 - Feat.: - Title: Astronómovia objavili najväčšiu čiernu dieru v Mliečnej ceste. Je 33-krát väčšia než Slnko
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 17:01