StoryEditor

Dieru do lode na ISS navŕtali americkí astronauti, tvrdí ruská strana

12.09.2018, 10:43
Autor:
ČTKČTKiDnesiDnes
Americkí astronauti sú podľa ruskej agentúry Roskosmos najpravdepodobnejšími vinníkmi incidentu na Medzinárodnej vesmírnej stanici, pri ktorom na konci augusta trhlinou v plášti pripojenej kozmickej lodi Sojuz unikal vzduch.

Napísal to ruský denník Kommersant. Ak sa hypotéza potvrdí, pôjde podľa denníka o tvrdý úder rusko-americkej spolupráce vo vesmíre.

V noci na 30. augusta podľa ruských odborníkov z lode unikol vzduch kvôli dvojmilimetrovej trhline prevŕtanej zvnútra. Otvor bol okamžite hermeticky uzavretý a tlak v orbitálnym komplexe sa dostal na náležitú úroveň. Podozrenie, že plášť Sojuzu bol poškodený v ruskom výrobnom závode Energija, vyšetrovanie podľa ruských médií nepreukázalo.

Denník Kommersant v stredajšom vydaní uvádza, že podľa hlavnej ruskej vyšetrovacej verzie otvor vyvŕtali členovia americkej posádky. Kvôli ochoreniu jedného z nich chceli vraj zámerným poškodením Sojuzu vyvolať nutnosť náhleho návratu na Zem.

Ak by totiž posádka musela ISS opustiť z dôvodu choroby, nie kvôli technickej poruche, museli by Američania novú kozmickú loď zaplatiť. Pri evakuácii by poškodený modul zhorel v atmosfére a na vyvŕtaný otvor by sa neprišlo, uviedol Kommersant s odvolaním na úvahy ruských vyšetrovateľov.

O aký zdravotný problém ide a ktorého astronauta sa choroba týka, Kommersant neuvádza. Posádku komplexu obiehajúceho okolo Zeme teraz tvoria Rusi Oleg Artemjev a Sergej Prokopjev, Američania Ricky Arnold, Andrew Feustel a Serena Auňónová Chancellorová a Nemec Alexander Gerst. Artemjev, Feustel a Arnold majú 4. októbra misiu v ISS ukončiť.

Feustel v stredu americkej televízii CBS povedal, že s únikom vzduchu zo Sojuzu nemá posádka ISS nič spoločné. "Je hanebné a urážlivé, že niekto stráca čas podobnými úvahami," vyhlásil astronaut. "Pre posádku ISS bolo objavenie otvoru šokom, náležite ale reagovala a utesnila ho," dodal.

Roskosmos si podľa denníka vyžiadal v USA zdravotnej dokumentácii amerických členov posádky, ktorú ale zrejme vzhľadom na dôvernosť nedostane. Ruskí členovia posádky ISS dostali pokyn, aby amerických kolegov do ruských častí stanice nepúšťali, uviedol ruský denník.

Vedenie Roskosmosu v stredu odmietlo informácie o možnej vine americkej posádky komentovať. Šéf Roskosmosu Dmitrij Rogozin však v utorok pripustil, že ruskí vyšetrovatelia venujú pozornosť aj verzii o úmyselnom poškodení lode už vo vesmíre.

Ak sa ruské podozrenie potvrdí, dostane sa rusko-americká spolupráca vo vesmíre do problémov, konštatoval Kommersant s odvolaním sa na predstaviteľa Roskosmosu.

01 - Modified: 2018-09-04 10:51:54 - Feat.: 0 - Title: Zrejme odhalili príčinu úniku na ISS, môže zaň muž s vŕtačkou 02 - Modified: 2018-08-31 12:07:46 - Feat.: 0 - Title: NASA má problém. Američania sa už nedostanú na vesmírnu stanicu ISS
01 - Modified: 2024-04-04 20:45:28 - Feat.: - Title: Objekt, ktorý poškodil dom na Floride, je možno z vesmírnej stanice ISS 02 - Modified: 2024-04-04 08:00:00 - Feat.: - Title: Odpad z vesmírnej stanice takmer trafil dieťa. Prerazil strechu domu a preletel dvoma poschodiami 03 - Modified: 2024-03-25 18:33:30 - Feat.: - Title: Ruská kozmická loď Sojuz s trojčlennou posádkou sa úspešne spojila s ISS 04 - Modified: 2024-03-23 13:31:16 - Feat.: - Title: Kozmická loď Sojuz MS-25 s trojčlennou posádkou odštartovala k Medzinárodnej vesmírnej stanici 05 - Modified: 2024-03-21 15:56:42 - Feat.: - Title: Na poslednú chvíľu zrušili štart ruskej kozmickej lode, na palube boli traja kozmonauti
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 10:59