Pixabay
StoryEditor

Dnes bude maximálne jasná Venuša. Pozrite sa, čo ešte obloha ponúkne do konca roka

21.09.2018, 00:01
Autor:
sansan
Planéta Venuša bude oveľa jasnejšia vďaka väčšej blízkosti k Zemi. Pozreli sme sa bližšie aj na ďalšie zaujímavé úkazy, ktoré si pre nás obloha nachystala na blížiaci sa záver roka 2018.

Najbližšia planetárna susedka Zeme dnes vo večerných hodinách dosiahne vizuálnu magnitúdu –4,78, čo je jej maximálny jas v tomto roku. „Venuša v tento deň, resp. večer, dosiahne maximálnu jasnosť. No ona je dostatočne jasná už niekoľko posledných dní. Každý, kto videl na západnom obzore po západe Slnka výrazne jasný objekt, bola to Venuša. Maximálna jasnosť je daná tým, že geometria alebo uhol Slnko – Venuša – Zem je taký priaznivý, že povrch Venuše vtedy odráža pre pozorovateľa na Zemi najviac slnečného svetla,“ vysvetľuje Marek Husárik z Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied, v. v. i.

Podmienky na pozorovanie Venuše budú podľa neho v tomto čase dosť sťažené tým, že zapadá prakticky so zapadajúcim Slnkom a je prežiarená jeho svitom. „Ale kto má trpezlivosť, stačí sa dívať na západný obzor a snažiť sa loviť ju v žiare Slnka. Je nutné mať nerušený výhľad práve na západ bez stromov, budov a kopcov,“ radí odborník. Ďalekohľad však v tomto prípade neodporúča. Hoci je Venuša uhlovo vzdialená od Slnka 40 stupňov, oblasť, kde sa planéta nachádza, môže silno žiariť a mohlo by dôjsť k poškodeniu zraku.

Vianočná kométa
Čo sa týka ďalších astronomických udalostí, večernej oblohe ešte stále kraľujú planéty Jupiter, Saturn a Mars. Jupiter treba hľadať v súhvezdí Váhy, Saturn v Strelcovi a stále výrazne červenkastý Mars v Kozorožcovi.

„Pre bežného človeka bude však zo všetkých zaujímavých úkazov snáď najpríťažlivejšia kométa 46P/Wirtanen, ktorá by v období Vianoc mohla byť viditeľná aj voľným okom,“ tvrdí Husárik. Kométa patrí do takzvanej Jupiterovej rodiny komét, ktoré majú najvzdialenejšie body svojich dráh vo vzdialenostiach päť až šesť astronomických jednotiek od Slnka. Práve ona bola pôvodným cieľom mimoriadne úspešnej misie Rosetta. Pre technické problémy so sondou však vybrali náhradný cieľ – 67P/Churyumov-Gerasimenko.

Kedy a kde kométu uvidíte? Podmienky na kvalitnejšie pozorovanie aj pre majiteľov menších ďalekohľadov nastali približne v polovici septembra. V tomto čase sa jej jasnosť šplhá asi na 10 magnitúd, no výška nad obzorom krátko po polnoci nepresiahne 20 stupňov. Do polovice októbra zjasní na deväť magnitúd, no nad obzorom bude ešte nižšie. O ďalšie dva týždne bude atakovať siedmou magnitúdu, no pozorovacie podmienky budú obmedzené iba na pár stupňov nad obzorom. S ďalekohľadom však bude možné kométu uvidieť.

Zhruba od druhej polovice novembra sa začne šplhať vyššie nad obzor a jej jasnosť dosiahne podľa predpovede piatu magnitúdu. Dvanásteho decembra dosiahne perihélium vo vzdialenosti 158 miliónov kilometrov, ale o štyri dni neskôr aj perigeum vo vzdialenosti takmer 12 miliónov kilometrov (alebo 30 vzdialeností Mesiaca od Zeme). V tomto období sa bude pohybovať na území súhvezdia Býk, teda vysoko nad obzorom.

Šestnásteho decembra sa stretne na tri stupne s otvorenou hviezdokopou Plejády. Jej maximum jasnosti bude v hodnote 3,8 magnitúdy. Akurát pribúdajúci Mesiac bude kaziť pohľad na ňu aj voľným okom. Deň pred Štedrým dňom minie hviezdu Capellu iba na pol stupňa. Ľuďom idúcim na polnočnú omšu sa naskytne unikátna príležitosť, keď môžu vidieť priamo nad hlavou Vianočnú kométu v prítomnosti dva dni starého splnu Mesiaca. Kométa bude s postupom času mierne slabnúť, ale aj na Nový rok by mala byť viditeľná voľným okom, dokonca bez prítomnosti Mesiaca v súhvezdí Rys.

Kto premešká možnosť vidieť kométu na vlastné oči, ďalšia možnosť sa mu nenaskytne. Predpovede na ďalšie nasledujúce príchody 46P už s podobnými jasnosťami ako tento rok nerátajú. Výnimočná je ešte tým, že je 10. kométou, ktorá sa k Zemi priblíži najbližšie za posledných 50 rokov. 

Geminidy a konjukcia planét
V decembri sa môžete tešiť aj na meteorický roj Geminidy, ktorý patrí k najaktívnejším a najpravidelnejším. Jeho aktivita trvá približne od 7. do 17. decembra. Na tento rok má predpovedanú hodinovú frekvenciu až 120 meteorov za hodinu v maxime, ktoré sa predpokladá v obedňajších hodinách 14. decembra.

Farba Geminíd je rôznorodá, od zelenkavej cez bežnú bielu, modrú až žltú. Zo všetkých meteorických rojov Geminidy prenikajú najhlbšie do zemskej atmosféry. Tento rok Mesiac pred prvou štvrťou bude narúšať pozorovanie iba do polnoci.

Od 18. do 21. decembra bude pozorovateľná konjunkcia Jupitera a Merkúra, to znamená, že z pohľadu napríklad najčastejšie zo Zeme sa dve nebeské telesá nachádzajú na rovnakej pozícii na oblohe. V extrémnom prípade môže dôjsť až k zákrytu jednej planéty druhou. Konkrétne táto konjunkcia bude pozorovateľná voľným okom večer alebo nadránom, píše sa na stránke astronomického ústavu SAV.

01 - Modified: 2024-04-19 12:00:00 - Feat.: - Title: NASA objavila baktérie odolné voči kozmickému žiareniu. Teraz ich chcú používať v produktoch, ktoré má doma každý 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Uvidíme na oblohe druhý Mesiac? Príčinou môže byť neobvyklá hviezda 03 - Modified: 2024-04-18 10:11:08 - Feat.: - Title: Na dom mu spadol odpad z vesmíru. Teraz NASA potvrdila, že je to kus z batérie 04 - Modified: 2024-04-18 04:56:52 - Feat.: - Title: Šéf NASA varuje pred čínskou vojenskou prítomnosťou vo vesmíre 05 - Modified: 2024-04-16 18:03:17 - Feat.: - Title: Astronómovia objavili najväčšiu čiernu dieru v Mliečnej ceste. Je 33-krát väčšia než Slnko
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 19:21