Drážďany po spojeneckom bombardovaní vo februári 1945.Wikimedia Commons/Bundesarchiv
StoryEditor

Bomby z druhej svetovej vojny otriasli okrajom vesmíru

11.10.2018, 00:01
Autor:
sansan
Nemecké mestá boli počas druhej svetovej vojny zničené výbušninami, ale ukázalo sa, že ich vplyv zašiel ešte oveľa ďalej.

Šokové vlny z bombových útokov na Nemecko počas druhej svetovej vojny boli dostatočne silné, aby zmenili atmosféru na okraji vesmíru, zistili vedci. Mestá, ako napríklad Drážďany a Hamburg, boli výbuchmi zmenené na sutiny a popol, pričom nové výskumy naznačujú, že výbuchy narušili aj ionosféru stovky kilometrov nad zemou, informuje serve Sky News.

Nálety spojencov sa začali v roku 1942. Iónosféra, ktorá sa rozprestiera v nadmorskej výške približne od 50 kilometrov do vzdialenosti 1000 kilometrov, je elektrifikovaná žiarením zo slnka a vesmíru a jej náboj bol z bombových útokov výrazne oslabený.

Výskumníci z univerzity v Readingu zistili, že atmosféra sa zmenila počas konfliktu po porovnaní podrobných záznamov o náletoch s údajmi britských vojnových vedcov.

V rokoch 1943 až 1945 vypustili pracovníci Centra rádiového výskumu v blízkosti anglického mesta Slough sériu krátkych rádiových impulzov od 100 km do vzdialenosti 300 kilometrov. Ozveny z rádiových signálov, ktoré sa odrazili od ionosférických vrstiev, odhalili informácie o ich výške a elektrickej intenzite, ale vedci netušili, že údaje, ktoré zaznamenali, priniesli hrozivé znaky vojny.

Chris Scott, profesor vesmírnej a atmosferickej fyziky v Readingu, vysvetlil: "Práca v Sloughu bežne analyzovala výšku a intenzitu týchto vrstiev, aby pochopili, ako sa menia, ale to, čo si v tom čase neuvedomili, bolo, že skutočne obsahovali podpisy samotnej vojny. Je udivujúce vidieť, ako vlny z explózií spôsobenými ľuďmi môžu ovplyvniť okraj priestoru. Každý nálet uvoľnil energiu najmenej 300 úderov bleskom."

V rámci jedného náletu mohlo byť vypustených až 2 000 ton výbušnín štvormotorovými lietadlami schopnými prepravovať oveľa väčšie zariadenia ako tie, ktoré používali dvojmotorové nemecké Luftwaffe počas útoku na Veľkú Britániu.

Vedci už vedeli, že ionosféra môže byť silne ovplyvnená slnečnou aktivitou a prírodnými javmi, ako sú búrky, erupcie a zemetrasenia. Profesor Scott však povedal, že zjavenie týkajúce sa bômb poskytlo skutočný kvantifikovateľný spôsob posúdenia toho, koľko energie je potrebnej na to, aby sa ionosféra roztriasla.

Profesor Patrick Major, historik v Readingu, povedal: "Letecké posádky, ktoré sa podieľali na náletoch, uviedli, že ich lietadlá boli poškodené šokovými vlnami bomby napriek tomu, že boli nad odporúčanou výškou.

"Bezprecedentná sila týchto útokov sa ukázala ako užitočná pre vedcov, aby zistili, aké účinky mohli mať tieto udalosti stovky kilometrov nad zemou, okrem ničenia, ktoré spôsobili na zemi."

01 - Modified: 2024-04-25 17:25:00 - Feat.: - Title: Trojčlenná čínska misia odštartovala k vesmírnej stanici Tchien-kung, cieľom misie je dostať sa na Mesiac 02 - Modified: 2024-04-24 13:33:20 - Feat.: - Title: India ukazuje celému svetu, ako sa to má robiť. Do roku 2030 by mohli byť všetky jej vesmírne misie bezodpadové 03 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Bola to druhá najjasnejšia hviezda. V budúcnosti môže svietiť ako druhý Mesiac 04 - Modified: 2024-04-23 12:03:29 - Feat.: - Title: Stal sa zázrak. NASA po piatich mesiacoch dostala od sondy Voyager zmysluplnú správu 05 - Modified: 2024-04-23 12:30:00 - Feat.: - Title: Konečne vieme, čo sa nachádza vo vnútri Mesiaca. Pomôže nám to lepšie pochopiť históriu celej slnečnej sústavy
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 00:40