StoryEditor

Štart lode Sojuz sa nevydaril. Musela núdzovo pristáť, posádka zažila veľké preťaženie

11.10.2018, 11:35
Dnešný štart lode Sojuz MS-10 s dvoma novými členmi posádky Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) sa kvôli zlyhaniu nosnej rakety Sojuz nepodaril. Loď núdzovo pristála v Kazachstane.

Raketa odštartovala o 10.40 nášho času a smerovala na Medzinárodnú vesmírnu stanicu. Dvojčlenná posádka sa tam mala pripojiť k trojčlennej posádke Expedície 57.

Posádku Sojuzu MS-10 evakuovali vrtuľníkom do kazašského mesta Žezkazgan. Potom by ich mali previezť do Hviezdneho mestečka pri Moskve, informovala agentúra TASS s odvolaním sa na tvít šéfa amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Jima Bridenstina. 

Oboch členov posádky - Američana Nicka Hagua a Rusa Alexeja Ovčinina - medzičasom už pomocou techniky vyslobodili z návratového modulu. Lekári po ich prvej prehliadke konštatovali, že ich stav je uspokojivý. Ruské médiá už predtým informovali, že kozmonauti boli pri návrate vystavení veľkému preťaženiu 6G.

Podľa agentúry Interfax k mimoriadnej situácii došlo asi dve minúty po štarte pri oddeľovaní bočných blokov prvého stupňa rakety od hlavného bloku druhého stupňa nosnej rakety. Vzápätí sa aktivoval havarijný maják, raketa sa rozdelila na jednotlivé súčasti a uvoľnil sa padák. Návratový modul s posádkou sa potom po balistickej dráhe začal vracať na Zem a núdzovo pristál v kazašskej stepi.

Pozrite si aj video zo štartu s českým komentárom: 

Agentúra RIA-Novosti napísala, že po nevydarenom štarte boli pozastavené všetky ruské pilotované lety do vesmíru. Rusko pritom zatiaľ zabezpečuje všetku dopravu posádok na ISS a späť na Zem. Budúci rok plánujú testovacie lety americkej súkromnej spoločnosti.

Ruský, respektíve sovietsky vesmírny program zažil veľké problémy pri štarte rakety s ľudskou posádkou pred 35 rokmi, v septembri 1983. Vtedy necelú minútu pred vypustením lode Sojuz T-10-1, ktorá mala zamieriť k orbitálnej stanici Saljut 7, vypukol požiar nosnej rakety. Kozmonauti Vladimir Titov a Gennadij Strekalov prežili vďaka záchranného systému, ktorý kabínu s nimi vyniesol do výšky jedného kilometra, aby po piatich minútach dosadla štyri kilometre od horiace rakety.

Sojuz MS-10 mal pri ISS pristáť po skrátenom šesťhodinovom letu dnes o 16:44 SELČ. Na stanici je teraz trojčlenná posádka, ktorú tvorí Rus Sergej Prokopjev, Američanka Serena Auňónová Chancellorová a Nemec Alexander Gerst.

Na ISS dnes mierili len dvaja noví členovia posádky. Voľné zostalo jedno miesto vyhradené pre ruského kozmonauta, ktorý má mať na starosti plánované pripojenie nového ruského modulu Náuka. Dátum vypustenia modulu sa ale opäť odložil.

Ovčinin mal byť vo vesmíre druhýkrát. Pri svojej prvej výprave strávil na obežnej dráhe okolo Zeme 172 dní, od 19. marca do 7. septembra 2016. Oproti tomu pre Haguea išlo o prvú cestu do vesmíru. Vrátiť sa mali za šesť mesiacov a cestou domov so sebou vziať aj prvého kozmonauta Spojených arabských emirátov (SAE). Šéf Roskosmosu Dmitrij Rogozin totiž dnes na facebooku oznámil, že ruská kozmická agentúra podpísala v Bajkonure zmluvu s vedením vesmírneho strediska SAE o príprave a realizácii letu prvého kozmonauta emirátov na ISS.

K záverečnej etape prípravy priletelo do Ruska 31. júla deväť kandidátov zo SAE. Z nich už boli vybraní dvaja kandidáti, ktorí začali predletový výcvik v ruskom Stredisku pre prípravu kozmonautov.

Let prvého kozmonauta Spojených arabských emirátov bol naplánovaný na apríl budúceho roka. Na Medzinárodnej vesmírnej stanici mal stráviť približne týždeň a vrátiť sa s posádkou lode Sojuz MS-10. Kvôli dnešnému nevydareného štartu ale zrejme z tohto plánu zíde.

01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 03 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 04 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 05 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 23:05