Astronómovia špehovali zvláštny predmet v tvare cigary už minulý rok, ale až v roku 2018 astronómovia dospeli k záveru, že Oumuamua je malá kométa. Ale diskusia o tajomnom objekte pokračuje, pričom niektorí uznávaní vedci tvrdia, že existuje šanca, že by to mohla byť mimozemská kozmická loď.ESO/M. Kornmesser
StoryEditor

Záhadné teleso, ktoré vstúpilo do Slnečnej sústavy. Môže ísť o mimozemskú sondu, tvrdia astronómovia

08.11.2018, 09:20
Hovorí sa o ňom ako o možnej sonde mimozemskej civilizácie pátrajúcej po cudzom živote. Do našej Slnečnej sústavy vstúpilo z medzihviezdneho priestoru.

Záhadné teleso s názvom Oumuamua (v preklade z havajčiny "Posol") vzbudzuje veľké ohlasy nielen medzi odborníkmi, jav sa stal vďaka silnej medializácii aj témou pre laikov, píšu Lidovky.cz.

Podivne sa správajúci objekt, ktorý sa nepochopiteľne otáča okolo svojej osi každých sedem hodín, študujú experti po celom svete už niekoľko týždňov. Teraz astronómovia z Harvard-Smithsonianovho inštitútu v Massachusetts prišli s predtým vyslovenou špekuláciou. A správa vzápätí obletela celý svet. Ako píšu svetové médiá, teória vedcov o telese hovorí ako o sonde mimozemskej civilizácie.

Posol z minulosti
Objavené teleso Oumuamua, ktorého meno pochádza z Havaja (tamojšie observatórium ho v roku 2017 uvidela ako prvé) a znamená "Posol", bude v dosahu pozemských teleskopov už len niekoľko dní. Záhadné správanie telesa pritom mätie astronómov už niekoľko mesiacov. Nejasností je celý rad.

Už v decembri minulého roka Avi Loeb z katedry astronómie Harvardovej univerzity uviedol, že čím viac tento objekt študuje, tým sa mu zdá neobvyklejší. Aj to ho priviedlo na myšlienku, či nie je umelo vyrobenou sondou vyslanou mimozemskou civilizáciou. Myšlienka je podporená aj ďalšími odborníkmi z odboru astronómie.

Vedci správanie telesa zatiaľ nedokážu vysvetliť. Domnievajú sa však, že by mohlo ísť o solárnu akceleráciu. Zjednodušene ide o teóriu, pri ktorej kozmické teleso napne plachty a poháňa ho slnečný vietor. Tým sa rozumie prúd protónov, častíc alfa a elektrónov.

Už v októbri minulého roka pozorované medzihviezdne teleso prelietajúce okolo Slnka podrobili vedci skúmaniu. Ani skupina odborníkov združená v programe ruského miliardára Jurija Milnera Breakthrough Listen totiž nevylúčila, že by teleso mohlo niesť známky mimozemskej technológie.

Okrem toho, že Oumuamua v pravidelných intervaloch mení svoju trajektóriu, mení aj rýchlosť. Oumuamua sa v blízkosti Slnka nepohybuje tak, ako je zvykom u iných asteroidov alebo planét. Pozorovania observatórií v USA aj v Európe ukázali, že jeho dráha je výrazne hyperbolická.

"Pravdepodobnosť, že sa jedná o umelo vytvorený objekt, teda vo svojej podstate vesmírne plavidlo, nie je úplne nulová," uviedol už vtedy pre Washington Post Adrew Siemion, ktorý na americkej univerzite v Berkeley vedie odbor pre hľadanie a výskum mimozemskej aktivity.

Siemion však spoločne s kolegami pripomína, že teleso s najväčšou pravdepodobnosťou vzniklo prirodzenou cestou. "Ide o jedinečnú šancu. Hoci je pravdepodobnosť objavu minimálna, musíme to využiť," pridala sa Karen Meechová z University of Hawaii. Práve výskumníci z Havaja teleso vlani v októbri objavili.

Obrovská uhorka
Už spomínaný hardvardský astronóm Loeb skôr upozornil aj na to, že Oumuamua má ideálny tvar pre cestovanie naprieč vesmírom, čo by mohlo nahrávať variante o mimozemskom plavidle. Oumuamua má približne 400 metrov na dĺžku, vyzerá ako "obria uhorka".

"Hoci je prípad objektu Oumuamua výnimočný tým, že ide o prvý takýto známy objekt, rad odborníkov je viac prekvapený faktom, že sme podobné prelety už dávno nezaznamenali. Vysvetlenie nie je úplne jednoduché, ale možno ho hľadať v procese, akým sa planétky objavujú a sledujú," napísal na tému český astronóm Petr Schreirich v článku "Čo vieme o Oumuamua - medzihviezdnej návšteve?"

Nie všetci sú však teórii o mimozemskej sonde naklonení. "Rovnako ako väčšina vedcov by som bol rád, aby existoval presvedčivý dôkaz o cudzom živote, ale nie je," cituje agentúra AFP Alana Fitzsimmonsa, astrofyzika z univerzity v Belfaste.

01 - Modified: 2018-07-02 13:33:40 - Feat.: 0 - Title: Nie je to asteroid. Konečne identifikovali objekt z inej sústavy 02 - Modified: 2018-03-22 10:46:22 - Feat.: 0 - Title: Prvý "mimozemský" asteroid najskôr priletel zo sústavy s dvoma slnkami
01 - Modified: 2024-04-08 09:37:23 - Feat.: - Title: Na severoamerickom kontinente bude o pár hodín možné sledovať úplné zatmenie Slnka 02 - Modified: 2024-04-10 08:45:47 - Feat.: - Title: Blíži sa úplné zatmenie Slnka. A mohlo by vyriešiť zvláštnu záhadu 03 - Modified: 2024-04-05 08:52:37 - Feat.: - Title: Mesiac má mať vlastný čas, bude fungovať podľa jeho pohybu 04 - Modified: 2024-04-07 22:00:00 - Feat.: - Title: EÚ musí opustiť svoj kafkovský svet 05 - Modified: 2024-04-04 10:00:00 - Feat.: - Title: V čiernej diere miliardy svetelných rokov od Zeme našli vodu. Je jej toľko, ako na našej planéte vynásobené 140 biliónkrát
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
15. apríl 2024 20:45