Astronómovia špehovali zvláštny predmet v tvare cigary už minulý rok, ale až v roku 2018 astronómovia dospeli k záveru, že Oumuamua je malá kométa. Ale diskusia o tajomnom objekte pokračuje, pričom niektorí uznávaní vedci tvrdia, že existuje šanca, že by to mohla byť mimozemská kozmická loď.ESO/M. Kornmesser
StoryEditor

Expert: Oumuamua môže byť mimozemskou časovou schránkou

16.11.2018, 13:00
Autor:
redred
"Môj názor je, že ide o teleso prírodného pôvodu, ale prial by som si, aby to tak nebolo," povedal v Rozstrele o prvom "návštevníkovi" od inej hviezdy astronóm Petr Scheirich z českého Astronomického ústavu.

Teleso nazvané 1I/2017 U1 čiže Oumuamua sa podarilo pozorovať v októbri minulého roka. Hneď prvé meranie ukázalo, že s takou rýchlosťou a z takého smeru sa na obežnej dráhe okolo Slnka nemôže udržať, a pochádza teda od inej hviezdy.

Oumuamua sa pri svojom pohybe našej sústavou správala trochu nezvyčajne. Objekt sa pri odlete od Slnka pohyboval o niečo málo rýchlejšie, než by pri svojej rýchlosti a smeru pohybu mal. Rozdiel proti výpočtom bol veľmi malý, takmer zanedbateľný, ale jasne pozorovateľný.

Podľa niektorých merítok je to teda skôr trochu netypická kométa. Ale vzhľadom k tomu, že máme o telese málo informácií (pohybovalo sa tak rýchlo, že teleskopom po niekoľkých týždňoch zmizlo), sú možno aj ďalšie vysvetlenia. Napríklad že ide o mimozemskú sondu so solárnou plachtou. Je to možno na pohľad bláznivý nápad, ale nevyvrátiteľný: "Na základe toho, čo dnes vieme, sa nedokážeme definitívne rozhodnúť. A ani v budúcnosti sa to zrejme nezmení," zhrnul situáciu pre Technet.cz Petr Scheirich.

Čo môžeme povedať?
Je nespochybniteľné, že objekt nepochádza z našej sústavy, hovorí Petr Scheirich, ale mnoho ďalšieho však povedať nemôžeme. "Cigarový tvar, ktorý preletel médiami, je len jedna z možných interpretácií, vôbec taký tvar mať nemusí," hovorí český astronóm. Cigarový tvar bol prvo interpretáciou pozorovania o zmenách vo svetelnosti objektu. Ale ďalšie sledovanie ukázalo, že rozhodne nie je jediná.

"Vieme tiež, že spektrum jeho povrchu vyzerá ako spektrum niektorých telies v našej sústave," popisoval ďalej Scheirich stav našich znalostí a približuje: "V podstate vyzerá ako spektrum asfaltu." Oumuamu je zrejme pokrytý tenkou vrstvou materiálu, ktorý v dôsledku bombardovania slnečným vetrom získal čiernu farbu - rovnako ako tomu u je niektorých malých objektov v našej sústave.

Bohužiaľ z toho nemôžeme usudzovať, že by mal "návštevník" tiež rovnaké zloženie. Keď sa totiž podobné telesá z našej sústavy dostanú blízko k Slnku, uvoľňujú sa z nich viditeľne plyn a prach. Oumuamu sa na všetkých snímkach objavuje ako pevné bodové teleso - a zrejme bude mať trochu iné zloženie než známe kométy.

Istotu nemáme ani ohľadom rozmerov telesa - na tie môžeme usudzovať totiž len nepriamo podľa množstva odrazeného svetla. Ak je prirodzeného pôvodu a má tak tmavý povrch ako objekty z okrajov Slnečnej sústavy, tak by mohlo mať rozmery maximálne niekoľko sto metrov, odhadol Petr Schreirich. Ak by napríklad išlo o lesklejšie, napríklad umelé teleso, mohli by byť jeho rozmery sotva pár desiatok metrov.

Nevieme ani žiaľ ani to, odkiaľ k nám teleso priletelo. Dokážeme určiť časť oblohy, ale v danej oblasti sa nachádza niekoľko desiatok hviezd, od ktorých by mohlo teleso pochádzať. Predpokladá sa, že mohlo byť "vymrštené" od pôvodnej hviezdy v čase, keď sa okolo nej formovali planéty. "Podobne to prebiehalo aj v našej sústave. Veľké planéty ako Jupiter, vykopli 'menšie objekty z našej sústavy preč," vysvetľoval Peter Scheirich.

Čo by tu chceli?
Pozorovanú rýchlosťou k nám muselo objekt nazvaný ako 'Oumuamu putoval miliónmi rokov. To však podľa Schreier neznamená, že nemohlo ísť o sondu. "Vyspelá civilizácia už pred miliónmi rokov mohla vedieť, že v našej sústave je planéta vhodná pre život," hovorí český astronóm. Ľudstvo takú schopnosť má zatiaľ len v obmedzenej miere, ale zatiaľ sa zdá takmer isté, že sa v nej budeme naďalej zdokonaľovať a naše schopnosti detekcie iných planét sa budú naďalej zlepšovať.

Na druhú stranu, na vesmírne pomery je teleso pomalé. Keby išlo o sondu, aj my by sme si dokázali predstaviť, že ju bolo možné udeliť väčšiu rýchlosť. "To je jeden dôvod, prečo si myslím, že teleso je prirodzeného pôvodu," povedal Petr Schreier. Rýchlosť 'Oumuamu veľmi dobre zodpovedá hypotéze o jeho "vymršteniu" z nejakej sústavy pri vzniku jednotlivých planét, pretože v takýchto prípadoch podľa modelov získajú tieto objekty len malú rýchlosť (hoci táto "malá rýchlosť" je stále vyššia ako rýchlosť našich sond, ktorú opúšťa Slnečnú sústavu ako Voyagery 1 a 2).

To platí však vo všeobecnej rovine. My sme bohužiaľ objavili objekt až v tesnej blízkosti Slnka, kedy počas "pádu" k Slnku získal voči nám značnú rýchlosť. "Okolo Zeme teda preletel pomerne vysokou rýchlosťou, a hoci ju pri odlete od Slnka zasa stráca, v tejto chvíli nemáme spôsob, ako ho dohoniť," povedal Petr Schreier.

01 - Modified: 2018-11-09 13:23:09 - Feat.: 0 - Title: Oumuamua ako mimozemská sonda? Pravdu sa už nikdy nedozvieme, tvrdia českí astronómovia 02 - Modified: 2018-11-09 12:08:45 - Feat.: 0 - Title: Okolo nedávno mohli preletieť mimozemšťania, hovoria vedci. Vyvrátiť im to nemožno
01 - Modified: 2024-04-24 13:33:20 - Feat.: - Title: India ukazuje celému svetu, ako sa to má robiť. Do roku 2030 by mohli byť všetky jej vesmírne misie bezodpadové 02 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Bola to druhá najjasnejšia hviezda. V budúcnosti môže svietiť ako druhý Mesiac 03 - Modified: 2024-04-23 12:03:29 - Feat.: - Title: Stal sa zázrak. NASA po piatich mesiacoch dostala od sondy Voyager zmysluplnú správu 04 - Modified: 2024-04-23 12:30:00 - Feat.: - Title: Konečne vieme, čo sa nachádza vo vnútri Mesiaca. Pomôže nám to lepšie pochopiť históriu celej slnečnej sústavy 05 - Modified: 2024-04-24 07:00:00 - Feat.: - Title: NASA našla v kozme zmutované baktérie. Môžu ohroziť posádku na vesmírnej stanici
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 14:48