StoryEditor

Vedci možno konečne prišli na veľkú záhadu temnej hmoty

07.12.2018, 12:40
Autor:
sansan
Nová teória naznačuje, že 95 percent vesmíru je naplnených zvláštnou "tmavou tekutinou".

Nevie sa presne, čo tvorí celý náš vesmír. Oxfordský vedec teraz podľa serveru CNET.com navrhol novú teóriu, ktorá môže vyriešiť jednu z najväčších záhad vesmíru.

Vedci dlho verili, že vesmír sa rozpínal, ale nakoniec sa spomalil. Keď sa Hubbleov teleskop začal pozerať na vesmír, objavil niečo zvláštne. Vesmír sa nespomalil - rozpínal sa zrýchlenou rýchlosťou. Nedávalo to zmysel a astrofyzici to nemohli vysvetliť.

Pokúšali sa o niekoľko konkurenčných teórií, ale do značnej miery sa zhodli na tom: 95 percent vesmíru je tvorených temnou hmotou a temnou energiou, dvoch javov, ktoré nevidíme, ale ktorých existenciu vedci odvodzujú z ich účinkov na veci, ktoré vidieť môžeme.

Temná hmota a temná energia sa považujú za samostatné fenomény, ale Jamie Farnes, astrofyzik na Oxfordskej univerzite, verí, že temná a tmavá energia môžu existovať spoločne ako "tmavá tekutina negatívnych mas." Tekutina by potom mala negatívnu gravitáciu - namiesto toho, aby ťahala predmety smerom k nej, odpudzovala by ich. Je to neobvyklý koncept, ale nie nový.

Farnesova teória, uverejnená vo vedeckom časopise Astronomy and Astrophysics, vysvetľuje niekoľko bizarných vlastností vesmíru. Napríklad, že galaxie sa točia tak rýchlo, že by sa mali roztrhnúť, ale zdá sa, že "svätožiara temnej hmoty" zabraňuje takejto deštrukcii. Nová teória naznačuje, že negatívna hmotnosť "tmavej tekutiny" môže spôsobiť vznik týchto svätožiar.

Negatívna hmota však predstavuje problém, pretože naznačuje, že temná energia bude časom menej hustá - a pozorovania naznačujú, že tomu tak nie je, že tmavá energia zostáva relatívne konštantná. Tak Farnes používa teóriu "tvorby hmoty", myšlienky, že stále viac a viac vecí neustále vybuchuje do existencie a dopĺňa negatívnu hmotu, ktorá zmizne.

Jeho štúdia používa skvelý ilustračný koncept pre model: Vesmírny čas je prázdny, ale "správa sa takmer ako popcorn - s viac negatívnymi hmotami, ktoré sa neustále objavujú." Teória "tmavých tekutín" je teóriou založenou na počítačovej simulácii a matematike. Sám Farnes varuje, že môže byť nesprávna a vedci majú právo byť podozriví.

Jednou z kľúčových vecí, ktoré bude potrebné vyriešiť, je otázka okolo negatívnej hmoty. "Môžete si napísať rovnice pre rôzne veci, ale či sú tieto veci fyzicky realizované, nevieme, kým skutočne nepôjdeme von a netestujeme vesmír," povedal Geraint Lewis, profesor astrofyziky na univerzite v Sydney.

To znamená, že je potrebné pracovať - ​​a práca už prebieha, na miestach, ako je napríklad Európska organizácia pre jadrový výskum (CERN), aby preskúmala existenciu negatívnych hmôt podobných tým, ktoré navrhol Farnes. 

01 - Modified: 2018-05-28 07:06:41 - Feat.: 0 - Title: Pomohla objaviť božskú časticu. Čo si myslí šéfka CERNu o našich vedcoch? 02 - Modified: 2018-03-19 18:34:18 - Feat.: 0 - Title: Za tajomný signál z Mliečnej cesty nemôže temná hmota, tvrdí výskum
01 - Modified: 2023-09-15 08:00:00 - Feat.: - Title: Sme na pokraji objavu, ktorý zmení svet? Atómové hodiny by mohli konečne odhaliť temnú hmotu, tvrdí štúdia 02 - Modified: 2022-03-21 13:02:32 - Feat.: - Title: Teleskop Jamesa Webba. Ďalekohľad, ktorý dovidí na počiatok 03 - Modified: 2021-05-31 18:25:49 - Feat.: - Title: Vznikla najpodrobnejšia mapa temnej hmoty. Odhaľuje veci, ktoré sa vzpierajú fyzike 04 - Modified: 2020-09-11 11:58:08 - Feat.: - Title: Ako by vyzerala temná hmota, ak by sme ju dokázali vidieť? Simulácia ukazuje jej možný vzhľad 05 - Modified: 2020-06-21 07:12:34 - Feat.: - Title: Podzemný experiment možno narazil na „svätý grál“. Častica zo srdca Slnka by prevrátila naruby zákony fyziky
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 11:14