Reuters/Shamil Zhumatov
StoryEditor

Trojica kozmonautov sa vrátila z ISS na Zem

20.12.2018, 12:25
Autor:
ČTKČTK
V kazašskej stepi dnes pristál návratový modul kozmickej lode Sojuz MS-09, v ktorom sa na Zemi vrátili tri kozmonauti.

Rus Sergej Prokopjev, Američanka Serena Auňónová Chancellorová a Nemec Alexander Gerst sa na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) vypravili v júni a zaistili okrem iného vyloženie zásielok z nákladných lodí Progress, Dragon a Cygnus.

Prokopjev priviezol z ISS vzorky materiálu z otvoru, ktorý bol za doteraz neobjasnených okolností vyvŕtaný v plášti rakety Sojuz. Spolu s kolegom Olegom Kononenkom vzorky odobral pri takmer osemhodinovom výstupe do otvoreného vesmíru. Analyzovať ich majú experti z laboratórií ruskej tajnej služby FSB.

Kvôli zhruba dvojmilimetrovej trhline v lete unikol vzduch a v ISS klesol tlak. Posádka nebola v ohrození a trhlinu čoskoro hermeticky zakryla. Pôvodne sa uvažovalo o tom, že otvor v plášti lode mohol spôsobiť náraz mikrometeoritmi. V súčasnosti sa podľa ruských médií skúmajú hypotézy o poškodení plášťa lode ako zvonka aj zvnútra, v oboch prípadoch nie je vylúčený zlý úmysel ani chyba pri vŕtaní.

Americká vesmírna agentúra NASA zverejnila na Twitteri prvé fotografie z pristátia a uviedla, že všetci členovia posádky sú v dobrom stave. Absolvujú však nevyhnutnú zdravotnú prehliadku a až potom sa budú môcť vrátiť domov.

Američanka Serena Auňónová Chancellorová strávila vo vesmíre 197 dní a na palube vesmírnej stanice sa podieľala na stovkách vedeckých pokusov. Ako poznamenala agentúra Reuters, Američania, pokiaľ ide o dopravu svojich astronautov na orbitálnom komplexe, sa teraz musia spoliehať na ruské rakety a kozmické lode Sojuz. Od ukončenia letov raketoplánov v roku 2011 čakajú na vlastné nové lode.

Okrem Kononenka na palube ISS zostali Američanka Anne McClainová a Kanaďan David Saint-Jacques. Ďalšia expedícia sa k nim má pripojiť v marci budúceho roka. Jej členmi majú byť aj Rus Alexej Ovčinin a Američan Nick Hague, ktorí sa v októbri kvôli poruche Sojuzu s použitím záchranného systému museli vrátiť na Zem.

Problémy vtedy nastali niekoľko minút po štarte. Po oddelení prvého stupňa nosnej rakety nastala podľa ruskej kozmickej agentúry Roskosmos "nezvyčajná udalosť", zlyhal jeden z motorov druhého stupňa. Následne sa automaticky aktivoval záchranný systém, vďaka ktorému sa Sojuz MS-10 po balistickej dráhe vrátil na Zem. Posádka síce bola v poriadku, Ovčinin a Hague však rovnako radšej strávili noc v nemocnici na Bajkonuru kvôli ďalšiemu pozorovaniu.

01 - Modified: 2024-04-04 20:45:28 - Feat.: - Title: Objekt, ktorý poškodil dom na Floride, je možno z vesmírnej stanice ISS 02 - Modified: 2024-04-04 08:00:00 - Feat.: - Title: Odpad z vesmírnej stanice takmer trafil dieťa. Prerazil strechu domu a preletel dvoma poschodiami 03 - Modified: 2024-03-25 18:33:30 - Feat.: - Title: Ruská kozmická loď Sojuz s trojčlennou posádkou sa úspešne spojila s ISS 04 - Modified: 2024-03-23 13:31:16 - Feat.: - Title: Kozmická loď Sojuz MS-25 s trojčlennou posádkou odštartovala k Medzinárodnej vesmírnej stanici 05 - Modified: 2024-03-21 15:56:42 - Feat.: - Title: Na poslednú chvíľu zrušili štart ruskej kozmickej lode, na palube boli traja kozmonauti
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
16. apríl 2024 19:36