StoryEditor

NASA ukončila prelet najvzdialenejšej planétky, ktorú kedy navštívila

04.01.2019, 09:43
Autor:
sansan
Sonda New Horizons, ktorá 1. januára preletela nad planétkou v Kuiperovom páse, sa teraz na päť dní odmlčí kvôli prekážke v podobe Slnka. Aj tak bude trvať asi štrnásť dní, než astronómovia analyzujú došlé dáta. Tie nové potvrdzujú predchádzajúce zistenia, ale nezodpovedajú na rad otázok.

Vedci z NASA zverejnili ďalšie poznatky o planétke 2014 MU69 známej pod prezývkou Ultima Thule, ktorú na Nový rok "navštívila" sonda New Horizons. Je to však skôr súbor otázok, ktoré čakajú na odpovede.

Vedci dosiaľ nenašli žiadne dáta o atmosfére, ale to neznamená, že na planétke žiadna nie je. Zatiaľ dorazil len zlomok získaných dát, a tak si na definitívnu odpoveď budeme musieť počkať niekoľko týždňov až mesiacov.

Rovnaké je to s odpoveďou na otázku, či má Ultima Thule nejaký prstenec alebo obežnicu. Veľmi pravdepodobné je, že planétka nemá takú "výbavu" s polomerom väčším ako približne 1,6 kilometra. Len pre pripomenutie, Ultima Thule je podľa súčasných poznatkov zložená z dvoch spojených gulí s dĺžkou 33 kilometrov. Ultima má 19 kilometrov naprieč a menšia Thule potom priemer 14 kilometrov.

Astronómovia z nových dát potvrdili, že sa planétka farebnosťou nijako nevymyká ďalším podobným objektom v Kuiperovom páse a zároveň majú obe spojené gule rovnakú farbu.

NASA zároveň na svojich stránkach zverejnila snímky, ktoré za pomoci stereoskopických okuliarov umožní vidieť objekt v 3D.

Koniec preletu a päťdňový odpočinok
NASA vo štvrtok zároveň oznámila, že oficiálne ukončila deväťdňový režim, v ktorom bola sonda pri prelete okolo 2014 MU69, a ukončila tak súbor príkazov s tým spojených.

Sonda teraz nebude môcť komunikovať s riadiacim strediskom. Medzi ňou a Zem sa na niekoľko dní postaví Slnka. Prenos dát sa obnoví 10. januára, čím začne dvadsaťmesačné sťahovanie informácií a zostávajúcich vedeckých dát zo sondy.

Ako bolo povedané na tlačovej konferencii, bude trvať niekoľko týždňov, kým sa objavia lepšie snímky. Sonda zaobstarala stovky fotografií a zaznamenala ďalšie dôležité dáta. Tie, ktoré doteraz vedci získali, budú analyzovať asi štrnásť dní. Vypočítajú z nich napríklad presnú dráhu preletu sondy nad planétkou.

Samotná sonda poháňaná jadrovou energiou je teraz vo výbornom stave a mala by fungovať ešte minimálne pätnásť až dvadsať rokov. O tom, či dostane ďalšiu úlohu, je teraz predčasné hovoriť.

01 - Modified: 2024-03-29 12:30:00 - Feat.: - Title: Topiaci sa polárny ľad spomaľuje rotáciu Zeme. Môže mať následky na samotné meranie času 02 - Modified: 2024-03-25 14:01:35 - Feat.: - Title: Mínus 75 stupňov na póloch. Na planéte Duna by podľa vedcov ľudia asi prežili, v čom sa však autor „sekol“? 03 - Modified: 2024-03-07 10:30:00 - Feat.: - Title: Zásadný rozkol medzi vedcami. Kým jedni hovoria o novej epoche našej planéty, iní hovoria, že je to nezmysel 04 - Modified: 2024-03-05 11:00:00 - Feat.: - Title: Dočkáme sa tretej Duny? Štúdio potvrdilo radostnú správu, vedci zase reagujú na existenciu samotnej planéty Arrakis 05 - Modified: 2024-03-05 07:00:00 - Feat.: - Title: Zem stratila 90 percent najdrahšieho vzácneho plynu. Vedci si nedokážu vysvetliť, čo sa stalo
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 16:06