TASR/China National Space Administration/Xinhua News Agency via AP
StoryEditor

Prvý veľký úspech čínskych experimentov na Mesiaci. Vyklíčili semená bavlníka

15.01.2019, 13:24
Autor:
ČTKČTK
Na odvrátenej strane Mesiaca vyklíčili semená bavlníku, ktoré tam dopravila začiatkom januára čínska sonda Čchang-e 4.

Informoval o tom Čínsky národný vesmírny úrad. Je to po prvýkrát, čo na Mesiaci vyklíčila rastlina, píše BBC News.

Súčasťou aktuálnej mesačnej misie, ktorej sa ako prvej podarilo pristáť na odvrátenej strane prirodzeného satelitu Zeme, sú okrem iného aj biologické experimenty.

Na palube sondy, ktorá momentálne parkuje na Mesiaci, je pôda obsahujúca semená bavlníka, repky, zemiakov a rastliny Arábkovka Thalova (Arabidopsis thaliana), ktorú vedci kvôli jej nenáročnosti a krátkej regeneračnej dobe používajú ako modelový organizmus. 

Súčasťou experimentu sú aj vajíčka octomiliek a kvasnice. 

Číňania chcú pri experimentoch zistiť, či je možné pestovať rastliny v uzavretom prostredí v podmienkach nízkej gravitácie. Semená zostávajú na palube sondy zapečatené v 17,3 centimetra vysokej a 2,6 kilogramu vážiacej nádobe. Tá obsahuje okrem hliny aj vzduch, vodu na polievanie, živiny, dve malé kamery a prístroj na kontrolu teploty. 

Nádoba má aj trubičku, ktorou do nej vniká svetlo potrebné k fotosyntéze, uviedla univerzita v Čchung-čchingu, ktorá stojí za biologickými experimentmi.

V prípade, že sa bude rastlinám dariť, mal by vzniknúť v plechovke miniatúrny ekosystém, v ktorom budú rastliny produkovať kyslík a potravu a udržiavať tak pri živote octomilky.

Kvasnice by mali pomáhať pri rozklade výkalov octomiliek a mŕtvych rastlín. Číňania chcú sprostredkovať tento pokus verejnosti v priamom prenose.

Dnes čínske médiá oznámili prvý veľký úspech, ktorým je vyklíčenie semien bavlníka. Ich fotografie na twitteri zverejnili oficiálne noviny čínskej komunistickej strany Ľudový denník.

Podľa honkongského média  South China Morning Post už vyklíčila aj repka a zemiaky. "Experiment ukazuje, že v budúcnosti by nemuselo byť pre astronautov neprekonateľným problémom ani zbieranie úrody, ktorú by vypestovali v kontrolovanom prostredí," vyhlásil Fred Watson z austrálskeho astronomického observatória.

Pestovanie rastlín sa označuje za jeden z dôležitých krokov k prípadnému zriadeniu trvalej základne na Mesiaci. Doteraz sa astronautom podarilo vypestovať rastliny, napríklad rímsky šalát, na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS), na Mesiaci nie.

Vedúci experimentu Sie Keng-sin povedal, že bavlna by sa mohla v budúcnosti využívať na výrobu oblečenia a zemiaky by mohli byť zdrojom potravy pre astronautov. Repka by sa využívala na produkciu oleja.

01 - Modified: 2019-01-03 11:04:41 - Feat.: 0 - Title: Historické pristátie, čínska sonda poslala fotografiu z odvrátenej strany Mesiaca 02 - Modified: 2019-01-11 11:21:53 - Feat.: 0 - Title: Čínska sonda odoslala na Zem panoramatickú snímku z odvrátanej strany Mesiaca
01 - Modified: 2019-01-11 11:21:53 - Feat.: - Title: Čínska sonda odoslala na Zem panoramatickú snímku z odvrátanej strany Mesiaca
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 12:07