TASR/AP
StoryEditor

Prvá rastlinka, ktorá vyklíčila na Mesiaci uhynula. Neprežila nástup mesačnej noci

17.01.2019, 15:18
Autor:
ČTKČTK
Stalo sa to vtedy, keď na odvrátenej strane Mesiaca nastala noc a teplota klesla na -170 stupňov Celzia, napísal denník The Guardian. 

Semená bavlníka na Mesiac priviezla čínska sonda  Čchang-e 4, ktorá ako ako prvá v histórii pristála na odvrátenej strane súputníka Zeme.

Vyklíčenie prvého zeleného lístku na palube sondy, ktorá momentálne parkuje na Mesiaci, oznámili Čínania v utorok. Semená sú zapečetené v 17,3 centimetra vysokej a 2,6 kilogramu vážiacej nádobe, ktorá obsahuje hlinu, vzduch, vodu, živiny, dve malé kamery a prístroj pre kontrolu teploty. 

​Nádoba má aj trubičku, ktorou do nej môže vnikať slnečné žiarenie.

Rastlina však mala krátky život, ukončil ho príchod mesačnej noci. Tá je veľmi dlhá, trvá zhruba 14 pozemských dní. Teplota môže počas nej klesať až na -170 stupňov. Cez mesačný deň, ktorý trvá zhruba 14 pozemských dní, stúpa teplota mesačného povrchu až na 130 stupňov Celzia. 

Vedúci biologického experimentu Sie Keng-sin z univerzity v čínskom Čchung-čchingu vyhlásil, že osud rastliny vedci predpokladali. "Život v nádobe nemohol prekonať mesačnú noc," vyhlásil.

Pestovanie rastlín patrí k najdôležitejším krokom k prípadnému zriadeniu trvalej základne na Mesiaci. Doteraz sa astronautom podarilo vypestovať rastliny, ako napríklad rímsky šalát na Medzinárodnej vesmírnej stanici, na Mesiaci zatiaľ nie.

Číňania na Mesiac v sonde Čchang-e 4 poslali okrem semien bavlníka aj semená repky, zemiakov a rastliny Arábkovka Thalova (Arabidopsis thaliana). Okrem nich aj vajíčka octomiliek a kvasnice. Cieľom pokusu bolo zistiť, či sa dajú vypestovať rastliny v uzavretom prostredí v podmienkach nízkej gravitácie.

"Až doteraz sme s tým nemali skúsenosť. A nedokázali sme na Zemi simulovať mesačné prostredie s nízkou gravitáciou a kozmickým žiarením," povedal Sie Keng-sin.

V ideálnom prípade by mal v plechovke vzniknúť miniatúrny ekosystém, v ktorom by rastliny produkovali kyslík a udržiavali tak pri živote octomilky. Kvasnicami sa mali octomilky živiť. Žiadna ďalšia rastlina okrem bavlníku v nádobe nevyklíčila, napísal denník The Guardian. 

Zatiaľ nie je známe, či sa vyliahli octomilky. Čínska vesmírna agentúra tieto informácie nepotvrdila. "Octomilky sú pomerne lenivé. Nemuseli sa vyliahnuť," povedal vedúci experimentu. Ak sa tak nestalo, pravdepodobne octomilky svoju príležitosť definitívne prepásli.

01 - Modified: 2019-01-11 11:21:53 - Feat.: 0 - Title: Čínska sonda odoslala na Zem panoramatickú snímku z odvrátanej strany Mesiaca 02 - Modified: 2019-01-15 13:08:46 - Feat.: 0 - Title: Prvý veľký úspech čínskych experimentov na Mesiaci. Vyklíčili semená bavlníka
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 08:22