StoryEditor

Posledné v tomto desaťročí. V pondelok nastane unikátne "krvavé" zatmenie Mesiaca

20.01.2019, 13:15
Autor:
apeapeTASRTASR
V pondelok nastane úplné zatmenie Mesiaca, za dobrých podmienok si ho užijeme celú hodinu a dve minúty. V tomto desaťročí to bude posledné zatmenie.

Úplné zatmenie Mesiaca bude možné pozorovať v pondelok 21. januára v skorých ranných hodinách. Pozorovatelia ho uvidia takmer v celom priebehu, okrem konca čiastočného zatmenia, ktoré nastáva už počas dňa pod obzorom. Zvýhodnení teda budú tí, ktorí ho budú sledovať na západe územia Slovenska. Je to posledné zatmenie tohto desaťročia. To najbližšie, 16. júla 2019, bude len čiastočné. V úplnom zatmení uvidíme Mesiac opäť až 7. septembra 2025.

"Také dlhé čakanie na úplné zatmenie minimálne polstoročie nepamätáme. K zatmeniu Mesiaca dochádza zvyčajne raz až dvakrát ročne, ale nejde o úkaz, ktorý by bol v celom priebehu pozorovateľný zo všetkých miest planéty," hovorí pre Lidovky.cz Petr Sobotka, tajomník Českej astronomickej spoločnosti.

Je nadchádzajúce úplné zatmenie mesiaca výnimočné? A kedy budeme môcť pozorovať ďalšie?
Toto zatmenie Mesiaca by si nemal nikto nechať ujsť, predovšetkým preto, že pôjde o posledné úplné zatmenie Mesiaca viditeľné z nášho územia až do roku 2025. Také dlhé čakanie na úplné zatmenie minimálne polstoročie nepamätáme. K zatmeniu Mesiaca dochádza zvyčajne raz až dvakrát ročne, ale nejde o úkaz, ktorý by bol v celom priebehu pozorovateľný zo všetkých miest planéty. Po januári 2019 nastane ďalších 7 zatmení, ale buď čiastočných alebo takých úplných, že Mesiac v tú chvíľu bude u nás pod obzorom.

Zmizne pri úplnom zatmení Mesiac z oblohy?
Nezmizne. Je to paradox a človeka to môže prekvapiť. Zmizol by úplne len v prípade, keď by Zem prišla o celú svoju atmosféru. V takom prípade by vrhala úplne ostrý tieň. Zem má, našťastie pre jej obyvateľov, celkom hustú atmosféru a tá slnečné svetlo rozptyľuje, ohýba, láme, deformuje. Vďaka tomu i do miesta presne na opačnom mieste od Zeme, než je Slnko, časť slnečného zrenia doletí.

Ako dlho úkaz potrvá?
Tá najkrajšia, úplná fáza potrvá 1 hodinu a 2 minúty. Mesiac sa začne vnárať do zemského tieňa o 4:34. Úplne v ňom začne byť ponorený o 5:41. Vychádzať z neho začne o 6:43 a úplne sa vynorí o 7:50, ale to už bude pod obzorom.

Mohli by ste pre laikov popísať, ako presne zatmenie vzniká?
Je to jednoduché. Na planétu Zem svieti zo vzdialenosti asi 150 miliónov kilometrov Slnko. Zem vrhá ako každý iný guľový predmet tieň v tvare kužeľa, a to do vzdialenosti asi milióna kilometrov. Mesiac ním prelieta zhruba vo vzdialenosti jednej tretiny. Tieň je teda dosť široký na to, aby Mesiacu trvalo niekedy až jednu a trištvrte hodiny, než ním preletí. Mesiac ale neprelietava tieňom pri každom svojom obehu - to by sme mali zatmenie Mesiaca každý mesiac. Občas ho obletí zhora alebo zdola. Niekedy tieň len tak "potiahne" a my pozorujeme zatmenie čiastočné.

Budeme mať možnosť pozorovať tzv. Krvavý mesiac. Ako tento jav vzniká?
Za to môže atmosféra Zeme. Slnečné lúče sa v nej nesprávajú všetky rovnako, ale záleží na ich vlnovej dĺžke, teda farbe. K Mesiacu doletia rozptýlené lúče s dlhšou vlnovou dĺžkou a tie sú červené. Pri každom zatmení má Mesiac trochu iný odtieň. Niekedy je veľmi červený, inokedy až dohneda a nedá sa to presne predpovedať. Svoju úlohu hrá tiež aktuálne znečistenie atmosféry Zeme napríklad plynom a prachom po výbuchu veľkej sopky.

Aké budú podľa vás najlepší čas a miesto, odkiaľ tento významný úkaz sledovať?
Ideálne je pozerať sa na Mesiac počas úplnej fázy medzi trištvrte na šesť a tri štvrte na sedem. Dôležité je vybrať si miesto s dobrým výhľadom na západný obzor. Postupom času k nemu bude Mesiac klesať. Vo väčších mestách z ulice asi bude malá šanca, pretože budú vadiť domy. Šťastnejší môžu byť obyvatelia vysokých panelákov s výhľadom k západu. Najväčším zážitkom je samozrejme pohľad z temného miesta mimo mesto či dedinu. Tam vynikne Mesiac na tmavej oblohe plnej hviezd s Mliečnou dráhou. Vpravo od Mesiaca bude navyše žiariť dvojica zhruba rovnako jasných hviezd Castor a Pollux zo súhvezdí Blížencov. Na opačnej strane, na juhovýchodnom obzore bude pred svitaním zrejmá dvojica planét Venuša a Jupiter, čo je samo o sebe veľmi pekný pohľad.

A vybavenie? Čo by sme si mali pripraviť, aby sme úkaz na nebi dobre videli?

Úplne stačia oči. Pohľad veľkým ďalekohľadom môže priniesť skôr sklamanie. Na povrchu Mesiaca bude veľa málo svetla a bude pôsobiť dojmom, že je na ňom "hmla". Taký obraz je potom rozmazaný a žiadne detaily, napr. krátery nie sú vidieť ostro. S ďalekohľadom sa na pozorovanie Mesiaca vydajte o týždeň neskôr, až bude vo štvrti. Ak sa predsa len chcete pozrieť na Mesiac počas zatmenia, použite menší ďalekohľad tak, aby ste v ňom videli mesačný kotúč celý.

Mení zatmenie Mesiaca bežné javy ako príliv a odliv či dokonca psychiku ľudí?
Zatmenie Mesiaca nemá na Zem žiadny merateľný vplyv, ktorý by sa akokoľvek líšil od situácie pri bežnom splne. Mesiac je v tej chvíli presne oproti Slnku a príliv a odliv je teda najsilnejší, ale to sa opakuje každý mesiac. Zatmenie je len pekným efektom pre ľudský zrak. Psychiku niektorých jedincov úkaz ovplyvniť môže, ale úplne rovnako, ako akýkoľvek iný podnet, napríklad rozliatie rannej kávy na stôl, až si pôjdu po pozorovaní zatmenia dať raňajky.

01 - Modified: 2019-01-08 12:54:42 - Feat.: 0 - Title: Oblohu tento rok čaká päť zatmení. Niektoré uvidíme aj na Slovensku 02 - Modified: 2018-07-27 22:22:19 - Feat.: 0 - Title: Fotogaléria: Takto vyzeralo úplné zatmenie Mesiaca 03 - Modified: 2018-07-27 22:46:50 - Feat.: 0 - Title: Mesiac ponúkol unikátne divadlo. Zatmenie, aké už v tomto storočí nebude
01 - Modified: 2024-04-09 14:15:01 - Feat.: - Title: Pri zatmení Slnka sa zatmejú aj mozgy. V USA kvôli piatim minútam zavládla mánia (+ FOTOGALÉRIA) 02 - Modified: 2024-04-05 08:52:37 - Feat.: - Title: Mesiac má mať vlastný čas, bude fungovať podľa jeho pohybu 03 - Modified: 2024-04-07 10:00:00 - Feat.: - Title: Zamyslel si sa niekedy nad tým, koľko je vlastne na Mesiaci hodín? NASA plánuje vytvoriť jeho vlastné časové pásmo 04 - Modified: 2024-04-05 12:00:00 - Feat.: - Title: NASA chce na Mesiaci pestovať rastliny. V rámci misie plánujú na mesačnom povrchu pestovať napríklad žeruchu 05 - Modified: 2024-03-28 07:58:35 - Feat.: - Title: Japonský modul SLIM sa na Mesiaci aktivoval aj po druhej lunárnej noci
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 01:19