StoryEditor

Vedci sa pokúsia "odkloniť" asteroid. Kolíziou vo vesmíre

09.02.2019, 11:14
Autor:
vsevse
Americká a európska vesmírna agentúra sa rozhodli vyskúšať, ako by mohla v prípade nebezpečenstva vyzerať planetárna obrana pred nebezpečným asteroidom. Už skôr oznámená misia teraz dostala zelenú, pretože ESA získala dostatok prostriedkov na svoju časť plánu.

Okolo roku 2022 sa podľa serveru Technet.cz ľudstvo prvýkrát pokúsi zmeniť dráhu relatívne veľkého vesmírneho objektu, ktorý nevyrobilo. Nečakajte však žiadnu vesmírnu drámu v štýle filmu Armageddon. Bude to vedecká misia, ktorá sa zaobíde bez ľudskej posádky. Jej cieľ je predovšetkým načerpanie poznatkov o našich schopnostiach čeliť vesmírnemu nebezpečenstvu a tiež o objekte, do ktorého chce NASA naraziť s malou loďou.

Riadená nehoda vo vesmíre
Misia Double Asteroid Redirect Test (DART) je pomerne jednoduchá. NASA v jej rámci vyšle medzi rokmi 2020 a 2021 malú sondu, ktorá podľa plánu v októbri 2022 narazí do "mesiaca" asteroidu Didymos. Následne budú odborníci skúmať, aký to malo výsledok. Cieľom je aspoň nepatrne zmeniť pohyb 130-metrového objektu nárazom pri rýchlosti 6 kilometrov za sekundu. Navádzaný na správne miesto bude pomocou palubnej kamery a navádzacieho systému.

Kolízia má podľa predpokladov zmeniť rýchlosť obehu telesa okolo asteroidu o zlomok percenta, čo by malo byť dostatočné, aby to bolo možné zmerať pomocou ďalekohľadu na Zemi.

Všetko sa odohrá v bezpečnej vzdialenosti od Zeme zhruba sedem miliónov kilometrov od našej planéty. Asteroid Didymos s priemerom 800 metrov ani jeho 150-metrový súputník označovaný ako Didymoon, do ktorého loď narazí, navyše nie sú v kolíznom kurze so Zemou.

Európa má zelenú
NASA bola rozhodnutá, že DART prebehne aj v prípade, že ESA na svoju časť misie označovanú Asteroid Impact Mission (AIM) nezoženie dostatok prostriedkov. Takto to aspoň vyzeralo na konci minulého roka.

Teraz sa však zdá, že sa ťažkosti podarilo prekonať a let dvoch malých satelitov a malého pristávacieho zariadenia by sa mal uskutočniť. ESA tak bude môcť v októbri 2020 vypustiť do vesmíru loď s menom HERA, ktorá sa o dva roky neskôr dostane k Didymosu. U neho vyšle k asteroidu dve sondy, aby pozorovali dopad lode v rámci misie NASA a merali potrebné údaje. Potom vysadia na povrch Didymoonu malý modul MASCOT, ktorý vykoná ďalšie merania.

"AIM bude pozorne sledovať, ako DART narazí na Didymoon. Zároveň vykoná detailné predbežné meranie a následné zrovná štruktúru samotného telesa a jeho obežnej dráhy, aby charakterizoval kinetický dopad a jeho následky. Výsledky umožnia presnú kalibráciu modelov dopadu vo veľkom meradle, aby sme pochopili, ako asteroidy reagujú na tento druh energie," píše sa na stránkach projektu.

Podľa agentúry sa tak zistí, ako prebieha dynamika prenosu energie na asteroid a ako účinne fungovala metóda vychýlenia, kvôli čomu už viac ako desať rokov beží vedecká diskusia.

01 - Modified: 2024-04-18 10:11:08 - Feat.: - Title: Na dom mu spadol odpad z vesmíru. Teraz NASA potvrdila, že je to kus z batérie 02 - Modified: 2024-04-18 04:56:52 - Feat.: - Title: Šéf NASA varuje pred čínskou vojenskou prítomnosťou vo vesmíre 03 - Modified: 2024-04-16 11:30:00 - Feat.: - Title: Chystá sa najväčšie pátranie po lochnesskej príšere všetkých čias. Pomôcť by mohla aj NASA 04 - Modified: 2024-04-05 08:52:37 - Feat.: - Title: Mesiac má mať vlastný čas, bude fungovať podľa jeho pohybu 05 - Modified: 2024-04-07 10:00:00 - Feat.: - Title: Zamyslel si sa niekedy nad tým, koľko je vlastne na Mesiaci hodín? NASA plánuje vytvoriť jeho vlastné časové pásmo
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 00:27