StoryEditor

Na oblohe zachytili záhadnú polárnu žiaru. Vyzerá ako drak

26.02.2019, 10:31
Autor:
sansan
Tento mesiac na oblohe nad Islandom zažiarila polárna žiara v tvare draka. 

Snímka sa stala astronomickou fotografiou dňa na stránke NASA. Zobrazuje vírivú zelenú polárnu žiaru v tmavom, zasneženom prostredí, píše NBC News.

Táto "dračia" polárna žiara je záhadná, pretože sa objavuje v čase nízkej aktivity slnečných škvŕn, čo znamená, že Slnko nevypúšťa toľko nabitých častíc, ako to robí bežne.

Polárna žiara vzniká, keď sa rýchlo pohybujúce sa nabité častice slnečného vetra zasahujú do magnetického poľa Zeme, zrážajú sa s atómami a molekulami kyslíka a dusíka v hornej atmosfére Zeme a spôsobujú uvoľnenie častíc svetla známych ako fotóny.

Tieto kolízie sú najčastejšie viditeľné vo vysokých severných a južných šírkach. Na severnej pologuli sú známe ako aurora borealis, na južnej pologuli sa nazývajú aurora australis.

Polárne žiary zvyknú byť zelené, podobne ako táto v tvare draka, ale môžu mať tiež odtiene červenej, modrej, fialovej, ružovej a bielej. Sú príliš slabé na to, aby boli viditeľné pri dennom svetle. 

A zatiaľ čo polárne žiary môžu byť krásne, takzvané slnečné búrky, ktoré ich spustia, môžu narušiť rádiové prenosy na Zemi a satelitné operácie vo vesmíre. 

menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 22:20