StoryEditor

Ktorá je najbližšia planéta k Zemi? Venuša to nie je, tvrdia vedci

18.03.2019, 14:11
Autor:
sansan
Odpoveďou väčšiny ľudí na to, ktorá planéta je našej Zemi najbližšie, by bola Venuša. Podľa novej techniky je to však inak.

Hoci Venuša je planéta, ktorá je najbližšie k Zemi, ako sa točí na svojej obežnej dráhe, Merkúr zostáva najbližšie k Zemi najdlhšie, uvádza komentár zverejnený v časopise Physics Today.

Podľa Toma Stockmana, študenta doktoranda na Alabamskej univerzite, Gabriela Monroea, strojného inžiniera vo výskumnom a vývojovom centre americkej armády a Samuela Cordnera, strojného inžiniera NASA popularizátori vedy šírili informácie založené na chybnom predpoklade o priemernej vzdialenosti medzi planétami. 

Vzdialenosť medzi dvoma planétami sa zvyčajne počíta odčítaním priemernej vzdialenosti dvoch planét od Slnka. Ale ide o to, že tým sa počíta iba vzdialenosť medzi dvoma planétami, keď sú k sebe najbližšie. Niekedy sa Venuša nachádza na opačnej strane Slnka, pretože obe planéty sa pohybujú rôznymi rýchlosťami.

Vedci teraz vymysleli novú matematickú techniku, ktorá meria vzdialenosť medzi mnohými bodmi na obežnej dráhe planéty, čím sa berie do úvahy čas.

Meraním týmto spôsobom bol Merkúr väčšinu času najbližšie k Zemi. A nielen to, Merkúr bol tiež najbližšou planétou k všetkým ostatným planétam. Výskumníci skontrolovali svoje zistenia mapovaním, kde boli planéty na obežných dráhach každých 24 hodín počas 10-tisíc rokov.

Avšak nie každý s touto novou definíciou "najbližšej" planéty súhlasí. „Predpokladajme, že žijete v dome, kde ľudia, ktorí bývajú vedľa vás, strávia pol roka niekde inde. Počas toho obdobia by tí ľudia v ďalšom dome k vám boli bližšie," povedal pre Live Science Steven Beckwith, riaditeľ Laboratória vesmírnej vedy a profesor astronómie na Kalifornskej univerzite v Berkeley, ktorý nebol súčasťou komentára. 

"Ale väčšina ľudí by stále povedela, že ich najbližší susedia sú tí, ktorí žijú hneď vedľa nich po zvyšok roka. Je to zaujímavý spôsob, ako predefinovať výraz 'najbližší', ale je to sotva úplné," dodal Beckwith

menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 18:29