Zľava Nick Hague, Christina Kochová a Anne McClainová.NASA
StoryEditor

Do vesmíru mali po prvýkrát vystúpiť len ženy. Kvôli skafandru sa to nestane

27.03.2019, 09:47
Autor:
ČTKČTKvsevse
Tento piatok mali dve členky súčasnej posádky ISS vôbec prvýkrát uskutočniť prvý iba dámsky výstup na povrch tejto stanice a splniť tu niektoré úlohy. Misia v takomto zložení sa však neuskutoční. Dôvodom sú skafandre, ktorých množstvo v danej veľkosti je obmedzené.

Pri piatkovom výstupe do voľného kozmu nahradí Nick Hague astronautku Anne McClainovú. Zmení sa tým pôvodný tím, ktorý mali tvoriť astronautky Christina Kochová a Anne McClainová. Ich úlohou mala byť výmena batérií na vonkajšej strane kozmickej stanice. NASA tento týždeň rozhodla, že jednu členku tímu vymení. Prvý pracovný tím zložený čisto zo žien tak z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) do otvoreného vesmíru nevystúpi.

Dôvodom je podľa NASA okrem iného aj to, že na stanici nie sú vhodné skafandre pre výstup oboch žien naraz. Technet.cz už skôr písal, že NASA musí so skafandrami šetriť, pretože zatiaľ iné nemá, ale už prebieha výberové konanie na nástupcu.

"Obleky" EMU (Extravehicular Mobility Unit), ako sú skafandre nazývané, sa používajú počas výstupov z ISS. Ide o dvojdielny skafander, ktorý je vyvrcholením vývoja začatého v roku 1974, ale má za sebou samozrejme celú radu drastických vylepšení - označuje sa tak ako Vylepšený EMU (Enhanced EMU). V prevádzke je ich jedenásť z pôvodných osemnástich.

Päť bolo zničených počas letov, jeden pri skúškach na Zemi a jeden pri výbuchu nosiča firmy SpaceX minulý september. Nové sa kúpiť nedajú, boli by príliš drahé.

Na snímke tri NASA vyvíjané skafandre pre výstup do voľného vesmíru. Vľavo je nová generácia skafandrov EMU, takzvaný xEMU. Uprostred prototyp dnes už zrušeného programu Constellation Space Suit System. Vpravo potom tzv. Z-Suit, ktorý sa vyvíja v rámci tzv. Advanced Space Suit Program.

Vľavo je nová generácia skafandrov EMU, takzvaný xEMU. Uprostred prototyp dnes už zrušeného programu Constellation Space Suit System. Vpravo potom tzv. Z-Suit, ktorý sa vyvíja v rámci tzv. Advanced Space Suit Program. Vľavo je nová generácia skafandrov EMU, takzvaný xEMU. Uprostred prototyp dnes už zrušeného programu Constellation Space Suit System. Vpravo potom tzv. Z-Suit, ktorý sa vyvíja v rámci tzv. Advanced Space Suit Program. ESA (voľné dielo)

Vedenie misie sa po konzultácii s McClainovou a Hagueom rozhodlo druhý výstup upraviť sčasti práve kvôli momentálnej nedostupnosti vhodného skafandra. Obom ženám totiž vyhovuje stredná veľkosť vnútornej košele ochranného obleku pre pobyt vo voľnom kozmickom priestore, ktorá je zatiaľ na ISS k dispozícii len jedna. Vonku zo stanice preto pôjde v piatok s Kochovou pracovať Hague.

Americké astronautky Anne McClainová a Christina Kochová mali spoločnú pracovnú zmenu mimo orbitálneho komplexu absolvovať 29. marca. Ich úlohou bolo pokračovať vo výmene lítium-iónových batérií pre ďalší pár slnečných panelov ISS. NASA však bola nútená tento plán pozmeniť po prvom zo série troch výstupov, ktorý minulý týždeň v piatok uskutočnila McClainová s americkým kolegom Nickom Hagueom.

McClainová sa ale von predsa len ešte raz pozrie. Pri treťom naplánovanom pracovnom výstupe do otvoreného vesmíru, ktorý NASA stanovila na pondelok ôsmeho apríla, ju bude sprevádzať kanadský astronaut David Saint-Jacques. Ich pracovný program bude upresnený podľa výsledku nadchádzajúceho výstupu Hague a Kochová.

01 - Modified: 2024-04-23 12:03:29 - Feat.: - Title: Stal sa zázrak. NASA po piatich mesiacoch dostala od sondy Voyager zmysluplnú správu 02 - Modified: 2024-04-23 12:30:00 - Feat.: - Title: Konečne vieme, čo sa nachádza vo vnútri Mesiaca. Pomôže nám to lepšie pochopiť históriu celej slnečnej sústavy 03 - Modified: 2024-04-22 06:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Pes na Mesiaci či Marse už nemusí byť fikcia. NASA už trénuje prieskumného štvornohého miláčika 04 - Modified: 2024-04-19 12:00:00 - Feat.: - Title: NASA objavila baktérie odolné voči kozmickému žiareniu. Teraz ich chcú používať v produktoch, ktoré má doma každý 05 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Uvidíme na oblohe druhý Mesiac? Príčinou môže byť neobvyklá hviezda
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
23. apríl 2024 23:43