Reuters/Francis Mascarenhas
StoryEditor

India zostrelila z obežnej dráhy satelit

27.03.2019, 10:12
Autor:
ČTKČTKvsevse
India zostrelila z obežnej dráhy okolo Zeme satelit a úspešne tak vyskúšala nový obranný systém. Oznámil to dnes v televíznom prejave predseda indickej vlády Narendra Módí. India, ktoré vlastnia jadrové zbrane, je po Číne, Rusku a USA ešte len štvrtým štátom, ktorému sa to podarilo.

"India dnes dosiahla bezprecedentný úspech. Zaregistrovala sa ako vesmírna mocnosť," vyhlásil podľa tlačových agentúr predseda indickej vlády  spoluobčanom v krátkom priamo prenášanom príhovore. "Naši vedci zostrelili satelit umiestnený na obežnej dráhe vo výške 300 kilometrov," oznámil Módí.

Zároveň uisťoval, že cieľom Indie "je zabezpečiť mier, nie vyvolať vojnovú atmosféru". "Nie je to namierené proti žiadnej krajine," zdôraznil predseda vlády.

V posledných mesiacoch sa opäť vyhrotilo napätie medzi Indiou a susedným Pakistanom, ktorý je tiež jadrovou mocnosťou. Najprv vo februári kašmírski separatisti vykonali samovražedný atentát v indickej časti Kašmíru, ktorý si vyžiadal životy viac ako 40 členov indickej polovojenskej polície. V oblasti Kašmíru, na ktorý si robia nárok obe krajiny, potom nasledoval krátky ozbrojený stret, v ktorom zasiahli aj bojové lietadlá a delostrelectvá.

Indické ministerstvo zahraničia k premiérovmu oznámeniu uviedlo, že skúška protidružicovej rakety bola vykonaná s cieľom zabrániť ohrozeniu svojich stále početnejších aparátov vo vesmíre raketami s dlhým doletom. Upresnilo tiež, že test bol vykonaný na nízkej obežnej dráhe, aby po ňom vo vesmíre nezostali žiadne trosky a všetky pozostatky "sa počas týždňov rozpadli a spadli späť na Zem".

Agentúra Reuters v tejto súvislosti pripomenula, že Čína v roku 2007 podobne zničila svoj satelit a vytvorila pritom okolo Zeme najväčšie mračno trosiek v histórii. Po teste zostalo v okolí našej planéty viac ako 3000 rôznych úlomkov.

India, v ktorej žije 1,3 miliardy obyvateľov, má okrem zbrojného taktiež ambiciózny vesmírny program. Módí minulý rok oznámil, že India do 75. výročia získania nezávislosti v roku 2022 vypustí do vesmíru ako štvrtý štát vlastnú loď s posádkou.

Módí dnešný úspešný test vo vývoji protidružicového systému oznámil dva týždne pred začatím parlamentných volieb. Hlasovanie sa uskutoční v siedmich etapách od 11. apríla do 19. mája a výsledky majú byť známe 23. mája, napísala agentúra DPA.

Práve na tento plán India vyčlenila 1,43 miliardy dolárov. Ak sa to podarí, bude po devätnástich rokoch ďalšom štátom, ktorý dostal vlastnými silami na obežnú dráhu človeka. Naposledy to bola Čína v roku 2003, píše Technet.cz.

Že to nie sú len plané sľuby, ukazuje India nielen svojím súčasným kozmickým programom, ale aj tým, že v roku 2015 vypustila z kozmodrómu Šríharikota experimentálnu návratovú kabínu CARE (Crew module Atmospheric Re-entry Experiment), ktorá po dosiahnutí výšky 126 km vstúpila vo výške okolo 80 km do hustých vrstiev atmosféry a po balistickom zostupe a otvorení padáku úspešne pristála 20 minút a 43 sekúnd od štartu v Bengálskom zálive asi 180 km od ostrova Nikobar.

Aktuálne plány počítajú s tým, že na konci roka 2020 má prebehnúť prvý test bez posádky a niekedy v priebehu roku 2022 sa potom v indickej lode pomocou indického nosiča dostane na obežnú dráhu prvá indická posádka.

01 - Modified: 2024-04-11 12:02:38 - Feat.: - Title: VIDEO Pri pobreží Indie objavili veľké podmorské mesto. Podľa niektorých vedcov by mohlo prepísať históriu civilizácie 02 - Modified: 2024-04-06 14:40:24 - Feat.: - Title: Akciové trhy v Číne a Hongkongu za tri roky padli o takmer päť biliónov dolárov 03 - Modified: 2024-04-05 19:15:45 - Feat.: - Title: India pohrozila vstupom do Pakistanu s cieľom usmrtiť teroristov na úteku 04 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Výtvarníčka Jana Bednárová: Keď prídem z Indie, nevidím u nás žiadny problém 05 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Šatníky Slovákov zažívajú epický súboj. Bavlna odpovedá na provokáciu polyesteru, preteky okorenila aj ropa
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 15:58