StoryEditor

Astronauti mali šesťhodinový výstup do otvoreného vesmíru

29.03.2019, 12:18
Autor:
ČTKČTK
Americkí astronauti Nick Hague a Christina Kochová zahájili pracovnú zmenu mimo Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS). Pokračovali vo vylepšovaní energetického systému orbitálneho komplexu.

Pôvodne malo ísť o mimoriadnu udalosť, pretože sa očakávalo, že v otvorenom vesmíre bude dnes vôbec prvýkrát pracovať čisto ženský tím. Americká vesmírna agentúra NASA ale od zámeru musela ustúpiť kvôli momentálnemu nedostatku dvoch skafandrov vhodných pre ženy.

Hague a Kochová dnes približne šesť a pol hodiny pokračovali v otvorenom vesmíre v práci, ktorú pred týždňom začal Hague s ďalšou americkou astronautkou Anne McClainovou. Nainštalovali nové, výkonnejšie lítium-iónové akumulátory pre ďalší pár slnečných panelov stanice.

Ženy vo voľnom kozmickom priestore už v minulosti pracovali - McClainová bola minulý piatok v poradí trinásta a Kochová sa teraz stala štrnástou. Dnes malo ísť o prvý pracovnú čatu zloženú iba zo žien. NASA (Národný úrad pre letectvo a vesmír) túto premiéru ale po prvom výstupe McClainovej zrušil kvôli bezpečnosti astronautek. Na stanici totiž v súčasnosti nie sú vhodné skafandre pre výstup oboch žien naraz.

Vo vesmíre mali dnes spoločne pracovať McClainová a Kochová. McClainová sa ale von ešte raz pozrie. Pri ďalšom plánovanom pracovnom výstupe do otvoreného vesmíru, ktorý NASA stanovila na pondelok 8. apríla, ju bude sprevádzať kanadský astronaut David Saint-Jacques. Ich pracovný program bude upresnený podľa výsledku dnešného výstupu.

Podľa NASA astronauti v niektorých prípadoch pri príprave na prácu v otvorenom kozme trénujú na Zemi v rôznych veľkostiach skafandrov. McClainová sa pripravovala vo veľkej a strednej veľkosti.

"Avšak život v mikrogravitácii môže zmeniť veľkosť tela. A Anne McClainová od odletu na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (3. decembra) vyrástla o dva palce (päť centimetrov)," uviedla americká vesmírna agentúra. Astronautka však 22. marca zistila, že stredná veľkosť, ktorú na sebe mala, je pre ňu vonku lepšia. Pre výstup na dnešok si pritom pôvodne plánovala obliecť väčšiu veľkosť, zatiaľ čo so strednou sa počítalo pre Kochovú.

"Výstupy do vesmíru sú fyzicky najnáročnejšou vecou, ​​ktorú od astronautiachceme. Preto sú tiež optimálne sediace skafandre dôležité pre splnenie stanovených úloh a celej misie," zdôrazňuje NASA.

Skafandre podľa úradu umožňujú nastavenie pre viac ako 80 telesných rozmerov, a dajú sa tak upraviť pre každého astronauta. Majú tri veľkosti hornej časti trupu, osem veľkostí nastaviteľných lakťov, viac ako 65 veľkostí rukávov, dve nastaviteľné veľkosti pásu, päť veľkostí nastaviteľných kolien a veľké množstvo vypchávok pre takmer každú časť tela.

"Vo vesmíre máme dve stredné veľkosti tvrdé hornej časti trupu, dve veľké veľkosti a dve extra veľké. Avšak jedna stredná a jedna extra veľká veľkosť sú náhradné diely a ich konfigurácia by vyžadovala 12 hodín práce posádky," vysvetlila NASA problém súvisiaci so súčasným výstupom dvoch astronautek potrebujúcich strednú veľkosť skafandrov.

01 - Modified: 2019-03-27 08:58:14 - Feat.: 0 - Title: Do vesmíru mali po prvýkrát vystúpiť len ženy. Kvôli skafandru sa to nestane
01 - Modified: 2024-04-23 12:03:29 - Feat.: - Title: Stal sa zázrak. NASA po piatich mesiacoch dostala od sondy Voyager zmysluplnú správu 02 - Modified: 2024-04-23 12:30:00 - Feat.: - Title: Konečne vieme, čo sa nachádza vo vnútri Mesiaca. Pomôže nám to lepšie pochopiť históriu celej slnečnej sústavy 03 - Modified: 2024-04-22 06:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Pes na Mesiaci či Marse už nemusí byť fikcia. NASA už trénuje prieskumného štvornohého miláčika 04 - Modified: 2024-04-19 12:00:00 - Feat.: - Title: NASA objavila baktérie odolné voči kozmickému žiareniu. Teraz ich chcú používať v produktoch, ktoré má doma každý 05 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Uvidíme na oblohe druhý Mesiac? Príčinou môže byť neobvyklá hviezda
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
23. apríl 2024 23:01