Kate Bouman/Facebook
StoryEditor

Svet má novú hviezdu, 29-ročnú vedkyňu. Bez nej by snímka čiernej diery neexistovala

12.04.2019, 15:11
Autor:
Lidovky.czLidovky.cz
Za týmto prelomovým okamihom stojí hlavne Katie Boumanová, ktorej algoritmus umožnil čiernu dieru zachytiť.

Dvadsaťdeväťročná vedkyňa na algoritme začala pracovať pred tromi rokmi, keď študovala postgraduálne štúdium na Massachusettskom technologickom inštitúte (MIT), píše BBC. Ešte pred tromi rokmi však netušila, že k tomuto historickému dňu dôjde. "Snímka čiernej diery? Je to ako vyfotiť grapefruit na Mesiaci, ale rádioteleskopom," tvrdila pred rokmi.

Jej systém prepojil deväť rádioteleskopov na niekoľkých kontinentoch. Vďaka tomu bolo možné pozorovať okolie čiernej diery. Boumanová v algoritme používala tiež strojové učenie k rozpoznaniu vizuálnych vzorov.

Vďaka jej algoritmu dokázal z nekvalitných dát z rôznych kútov sveta poskladať kompletný obrázok. V uplynulých rokoch Boumanová podľa CNN viedla overovanie obrazového materiálu a výber dôležitých parametrov. Proces bol podľa nej komplikovaný, tím vystriedal niekoľko algoritmov a naslepo testoval, či im niektorý z nich pomôže zobraziť zmysluplnú snímku. A tiež či iné algoritmy výsledok potvrdia.

Katie Boumanová teraz pôsobí na Kalifornskom technologickom inštitúte ako odborná asistentka profesora matematiky a programovania.

Po zverejnení obrázku čiernej diery sa Boumanová stala hviezdou na sociálnych sieťach. Jej prvá reakcia na prelomovú snímku je vidieť na fotografii, ktorú Boumanová zdieľala na svojom Facebooku. Snímka, na ktorom má Boumanová pri pohľade na prvý výsledok nadšený výraz, zdieľali na sociálnych sieťach tisíce ľudí. Hviezdou sa stala hlavne na Twitteri, kde používatelia zdieľajú obrázky čiernej diery s jej menom.

Pozorovanie je podľa riaditeľa projektu Sheperd S. Doelemana spoločným dielom viac ako dvoch stoviek výskumníkov, jednu z kľúčových rolí hrala práve nadaná vedkyňa. Tá však tvrdí, že všetci si zaslúžia rovnaký obdiv. "Nikto z nás by to nezvládol sám," povedala Baumanová pre CNN. "Táto prelomová snímka vznikla vďaka tomu, že sa dalo dokopy mnoho rôznych ľudí z rôznych odborov," doplnila.

Prvá čierna diera, ktorú môže ľudstvo uvidieť na vlastné oči, sa nachádza v jadre galaxie Messier 87. Táto galaxia je na oblohe vidieť ako jasný objekt. M87 je od nás vzdialená 55 miliónov svetelných rokov. Vedci napriek tomu dali prednosť jej pozorovaniu pred oveľa bližšou čiernou dierou v jadre našej galaxie, pretože M87 je extrémne jasným zdrojom rádiových vĺn.

Urobená fotografia je v zhode s tým, čo predpokladá Einsteinova všeobecná teória relativity, a s tým, čo sa o čiernej diere v jadre galaxie M87 podarilo zistiť nepriamymi metódami.

01 - Modified: 2019-04-10 14:27:01 - Feat.: 0 - Title: Obrovský prelom v astronómii. Zverejnili vôbec prvú fotku čiernej diery
01 - Modified: 2024-04-16 18:03:17 - Feat.: - Title: Astronómovia objavili najväčšiu čiernu dieru v Mliečnej ceste. Je 33-krát väčšia než Slnko 02 - Modified: 2024-02-21 15:31:09 - Feat.: - Title: Novoobjavený rekordný kvazar žiari tak silno ako 500 biliónov Sĺnk 03 - Modified: 2024-01-18 11:37:11 - Feat.: - Title: Najvýkonnejší teleskop objavil najstaršiu čiernu dieru 04 - Modified: 2023-09-12 08:38:57 - Feat.: - Title: Dôvod na obavy? Čierne diery môžu byť oveľa bližšie k Zemi, ukazuje štúdia 05 - Modified: 2023-02-20 07:00:00 - Feat.: - Title: Vyspelé civilizácie vo vesmíre hľadáme zle. Fyzici tvrdia, že môžu používať čierne diery ako kvantové počítače
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 23:56