StoryEditor

Slovenka viedla simulovanú misiu na Mesiac, testovala podmienky pre skutočnú základňu

29.04.2019, 12:32
Autor:
TASRTASRsansan
Vo februári 2019 sa na sopke Mauna Loa na Havaji uskutočnila simulovaná misia na Mesiac pod záštitou Európskej vesmírnej agentúry (ESA).

Veliteľkou misie bola astrobiologička a predsedníčka Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity (SOSA) Michaela Musilová a počas misie výskumníci realizovali aj experiment slovenských stredoškolákov, ktorí vyhrali súťaž Misia Mars. Výsledky tejto misie budú slúžiť na prípravu budovania skutočnej základne na Mesiaci. 

"Počas simulovanej misie bola posádka uzatvorená v dóme s priemerom len 11 metrov a von do terénu mohla ísť len v skafandri. Jedla astronautskú stravu a mohla si dovoliť len osem minút sprchy za týždeň," opísala podmienky misie Musilová.

Vlasy ako hnojivo

Medzinárodná posádka počas ESA misie vykonávala vedecké experimenty a testovala technológie potrebné na budovanie základne na Mesiaci. Zároveň realizovala vzdelávacie projekty. Medzi nimi aj experiment gymnázia zo Skalice, vďaka ktorému vypestovala špenát s použitím vlastných vlasov ako hnojiva. 

„Ženy zbierali nielen vlasy, ktoré im pravidelne vypadávali, ale aj tie ostrihané. Rovnako obetovali nejaké vlasy aj muži, no tí predovšetkým odkladali svoje chlpy po holení. Aj vďaka tomu sa nám podarilo nazbierať dostatočné množstvo materiálu na pestovanie špenátu.“

Experimenty boli zamerané najmä na geologické mapovanie lávových tokov a tunelov v okolí stanice. Na Marse by sa v lávových tuneloch mohol skrývať život a na Mesiaci by sa v nich zase mohli vybudovať základne pre ľudí.

Na mapovanie sa použili drony a kamery potrebné na 3D mapovanie. Musilová sa tiež venovala zlepšovaniu skafandrov a technológií, ktoré boli používané pri expedíciách do terénu.

Raj na Mesiaci

Musilová chce v budúcnosti spoluorganizovať ďalšie kolo súťaže Misia Mars, pokračovať vo vedení študentských prác a prehlbovať vesmírne projekty cez SOSA. Medzi ne patria aj prednášky a popularizačné videá pripravené s Fakultou elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity (FEI STU) zo simulovanej vesmírnej stanice na Havaji. Na FEI STU sa zároveň pripravuje nový študijný program kozmického inžinierstva, v rámci ktorého by Musilová vyučovala aj astrobiológiu. 

Výsledky simulovaných misií na Havaji budú slúžiť na prípravu budovania základne na Mesiaci pod záštitou International Moonbase Alliance (IMA). IMA je medzinárodná organizácia, ktorej súčasťou sú vesmírne agentúry, firmy a univerzity z celého sveta.

Vedenie IMA plánuje začať budovať základňu na Mesiaci v nasledujúcom desaťročí. Prototyp takejto mesačnej stanice sa však plánuje budovať na Havaji v nasledujúcich dvoch rokoch. Základňa na Mesiaci sa má volať Mahina Lani, čo po havajsky znamená Raj na Mesiaci. 

01 - Modified: 2024-04-09 14:15:01 - Feat.: - Title: Pri zatmení Slnka sa zatmejú aj mozgy. V USA kvôli piatim minútam zavládla mánia (+ FOTOGALÉRIA) 02 - Modified: 2024-04-05 08:52:37 - Feat.: - Title: Mesiac má mať vlastný čas, bude fungovať podľa jeho pohybu 03 - Modified: 2024-04-07 10:00:00 - Feat.: - Title: Zamyslel si sa niekedy nad tým, koľko je vlastne na Mesiaci hodín? NASA plánuje vytvoriť jeho vlastné časové pásmo 04 - Modified: 2024-04-05 12:00:00 - Feat.: - Title: NASA chce na Mesiaci pestovať rastliny. V rámci misie plánujú na mesačnom povrchu pestovať napríklad žeruchu 05 - Modified: 2024-03-28 07:58:35 - Feat.: - Title: Japonský modul SLIM sa na Mesiaci aktivoval aj po druhej lunárnej noci
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 05:07