REPROFOTO/YOUTUBE: VIDEOFROMSPACE
StoryEditor

Ľudia v noci pozorovali "tajomnú" svetelnú čiaru na oblohe. 150 Holanďanov hlásilo UFO, za úkazom je Elon Musk

25.05.2019, 21:39
Unikátny pohľad na svetelný reťazec je možný vďaka polohe satelitov na veľmi nízkej obežnej dráhe.

Neobyčajný úkaz na nočnej oblohe ponúkol prelet satelitov Starlink spoločnosti SpaceX. Žiariace body zoradené v jednej línii pozoroval celý rad ľudí nielen vo svete, ale aj v Česku, kde boli družice vidieť najlepšie z východnej časti republiky. Pozorovateľné by mali byť aj počas sobotňajšieho večera.

V Holandsku neobvyklý nebeský úkaz vyľakal obyvateľov natoľko, že zasypali svojimi komentármi webovú stránku určenú na pozorovanie UFO. Niektorí sa dokonca strachovali, že tento "vlak hviezd" je začiatkom mimozemskej invázie.

Kým v Česku jav zachytilo len pár nadšencov, v Holandsku spustil skoro masovú paniku. Server phys.org informoval o približne 150 reakciách zmätených Holanďanov, ktorí zaplavili svojimi pozorovaniami ufologický portál www.ufomeldpunt.nl.

"Je to dlhý rad svetiel. Rýchlejších než lietadlo," znel jeden z komentárov. "To Rusko útočí na Spojené štáty? Alebo je to UFO? Vážne neviem," obávali sa niektorí blížiacej sa katastrofy.

Žiadna vojna ani mimozemská invázia sa však nekonala. Išlo o 60 satelitov, ktoré v piatok ráno vyniesla raketa Falcon 9 firmy SpaceX, ktorú vlastní vesmírny vizionár Elon Musk.

Vynesenie družíc odštartovalo jeho pripravovaný projekt Starlink, ktorý by mal vytvoriť na obežnej dráhe systém bezmála 12 tisíc satelitov, ktoré majú zabezpečiť celosvetovo dostupný a lacný prístup k internetu.

Unikátny pohľad na svetelný reťazec je možný vďaka polohe satelitov na veľmi nízkej obežnej dráhe. Navyše sú družice ešte stále blízko seba, onedlho sa však rozdelia, aby zaujali svoje finálne miesto na orbite.

Ešte predtým však bude "hviezdny vláčik" teoreticky opäť viditeľný pri ďalšom prelete nad Českou republikou v sobotu večer približne medzi 22:40 a 22:45. Vychádza to z výpočtov amatérskeho astronóma.

SpaceX bude v rámci projektu Starlink družice vysielať aj v nasledujúcich rokoch. Celý systém by sa podľa uzavretých zmlúv mal rozbehnúť do roku 2027.

Musk dúfa, že mu Starlink pomôže finančne aj technicky v ďalších vesmírnych projektoch, vrátane kolonizácie Marsu. Podobné nebeské efekty by sa tak v ďalších rokoch mohli stať pomerne bežnou súčasťou nočnej oblohy.

01 - Modified: 2024-04-22 18:51:58 - Feat.: - Title: Sieť X musí celosvetovo zablokovať prístup k videu s útokom v kostole pri Sydney. Musk hovorí o cenzúre 02 - Modified: 2024-04-22 09:46:46 - Feat.: - Title: Menej predajov, nižšie ceny. Tesla zlacnela na viacerých kľúčových trhoch 03 - Modified: 2024-04-22 05:02:31 - Feat.: - Title: Brazílsky exprezident Bolsonaro podporil Elona Muska a žiadal ochranu slobody prejavu 04 - Modified: 2024-04-18 09:41:14 - Feat.: - Title: Tesla trvá na mnohomiliardovej odmene pre Elona Muska, ktorú zamietol súd v Spojených štátoch 05 - Modified: 2024-04-16 08:24:30 - Feat.: - Title: Musk chce prinútiť nových užívateľov, aby za príspevky na sieť X platili
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
22. apríl 2024 21:17