StoryEditor

Do Sojuzu krátko po štarte udrel blesk, pozrite si video

28.05.2019, 10:24
Autor:
iDnesiDnesČTKČTK
Desať sekúnd po štarte udrel do ruskej kozmickej lode Sojuz blesk. Incident sa stal v pondelok, k žiadnym škodám ale nedošlo, aj keď v tomto prípade hrozí ochromenie senzorov a prístrojov. Raketa cestovala na obežnú dráhu s družicou navigačného systému Glonass.

Video s úderom blesku zverejnil na Twitteri okrem iného aj šéf ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Dmitrij Rogozin.

"Blesk pre vás nie je prekážkou," uviedol Rogozin v gratulačnom tweete adresovanom vedeniu misie. Elektrický výboj zasiahol raketu desať sekúnd po štarte.

Krátko pred zážihom motorov sa v oblasti zhoršilo počasie a búrku sprevádzali aj blesky. Letová kontrola však let neodložila. Portál nasaspaceflight.com poznamenal, že ruské Sojuzy sú schopné štartovať takmer za každého počasia, ale dnešné podmienky boli mimoriadne zlé.

Blesky sú považované za rizikový faktor štartov, pretože môžu nosiče alebo ich náklad poškodiť. Rakety sú však na blesky pripravené a nie je výnimočné, že raketa sama elektrostatický výboj pri priechode mračnami vyvolá.

Blesk kedysi udrel aj do Apolla 12
Pomerne známy je americký let Apolla 12 v novembri 1969 za veľmi zlého počasia, keď do rakety Saturn V blesk udrel 36 sekúnd po štarte. Ochranné obvody palivových článkov v servisnom module detekovali prepätie a všetky tri články odpojili. Druhý úder blesku v čase 52 sekúnd po štarte vyradil umelý horizont, čo je letecký prístroj zobrazujúci vodorovnú rovinu a os kolmú k zemskému povrchu.

Narušené bolo telemetrické vysielanie do letového strediska a spomínané odpojenie palivových článkov spôsobilo komplikácie s dodávkami elektrickej energie v module, čo následne viedlo k rozsvieteniu takmer všetkých varovných kontroliek na kontrolnom paneli modulu a k vyradeniu veľkej časti prístrojov.

Portál Business Insider uviedol, že americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) si vtedy nebol istý, či môže misia bezpečne pokračovať. Let rakety ale nijako narušený nebol a astronauti Charles Conrad a Alan Bean následne úspešne pristáli na Mesiaci v oblasti Oceáne búrok.

01 - Modified: 2024-04-11 10:36:26 - Feat.: - Title: Ruská nosná raketa Angara-A5 na tretí pokus odštartovala z kozmodrómu Vostočnyj 02 - Modified: 2024-04-06 18:36:34 - Feat.: - Title: Ukrajinská obrana môže zlyhať. Ak budú ruské útoky pokračovať, mohli by jej dôjsť rakety, tvrdí Zelenskyj 03 - Modified: 2024-03-23 13:31:16 - Feat.: - Title: Kozmická loď Sojuz MS-25 s trojčlennou posádkou odštartovala k Medzinárodnej vesmírnej stanici 04 - Modified: 2024-02-17 21:58:23 - Feat.: - Title: Japonská raketa vyniesla na obežnú dráhu dva satelity, vlani sa jej test nepodaril 05 - Modified: 2024-02-07 12:19:15 - Feat.: - Title: Ruská raketa mierila k hranici Poľska, vzlietli aj spojenecké stíhačky
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
23. apríl 2024 12:13