StoryEditor

Trump ukázal silu amerických špionážnych satelitov. Nikto nemôže mať lepšie rozlíšenie

07.09.2019, 00:01
Keď tento rok už tretíkrát zlyhal štart iránskej rakety, mnoho ľudí špekulovalo o americkej sabotáži. Prezident Trump odmietol zapojenie USA a na svoj Twitter umiestnil fotku zo špionážneho satelitu KH-12. Čiernobiela fotka ukázala nielen iránsku raketu, ale tiež vysoké rozlíšenie amerických špionážnych satelitov.

O americkom špionážnom programe sa toho vie celkom dosť. Americká CIA napríklad každý rok otvára svoje trezory a uvoľňuje 40 alebo 50 rokov staré dokumenty označené ako TOP SECRET. Ďalšie informácie vynesú zamestnanci ako trebárs Edward Snowden, špión a whistleblower, vďaka ktorému vieme o masovom zberu dát. A sem tam niečo poodhalí aj sám americký prezident. Ako napríklad John F. Kennedy, keď ukázal verejnosti špionážne snímky sovietskych rakiet na komunistickej Kube. Do tejto rozmanitej spoločnosti sa teraz zaradil aj Donald Trump.

Irán sa usiluje od roku 2003 o rozvoj vlastného vesmírneho programu, a v roku 2009 dostala iránska raketa Safir na obežnú dráhu prvú iránsku družicu Omid. V poslednej dobe sa ale iránskym raketám nedarilo. Už dva štarty začiatkom roka (15. januára a 5. februára) skončili neúspechom. A keď sa objavila neoficiálna správa, že aj augustový štart do kozmu sa Iránu nepodaril, vyzeralo to celkom podozrivo. Aj na Irán, ktorého vesmírny program má pri štartoch úspešnosť pod 50 percent (svetovo je to pritom okolo 95 percent), je to dosť nehôd za sebou.

Satelitná fotografia iránskeho kozmodrómu vyfotená iPhonom

Dalo by sa špekulovať, že za tým môže byť napríklad americká kybersabotáž (podobne, ako tomu bolo v prípade iránskych uránových centrifúg a vírusu Stuxnet v roku 2010). A práve aby takýmto špekuláciám predišiel (alebo ich naopak podporil?), zverejnil prezident USA o deň neskôr tweet: Spojené štáty nemali nič spoločné s katastrofálnou nehodou počas poslednej fázy príprav štartu Safir SLV (...) v Iráne. Prajem Iránu veľa úspechu pri zisťovaní toho, čo sa na kozmodróme stalo, napísal na svoj Twitter Donald Trump 30. augusta.

Už samotný text prezidentovho vyjadrenia by mohol byť predmetom špekulácií a analýz. Lenže Trump navyše priložil snímku, ktorá rozpútala veľký ohlas.

menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 12:39