Čo sa stane s informáciami objektu, ak spadne do čiernej diery? Podľa súčasných teórií, ak by ste železnú kocku hodili do čiernej diery, nebolo by možné získať žiadnu z týchto informácií. Je to preto, že gravitácia čiernej diery je taká silná, že jej úniková rýchlosť je rýchlejšia ako svetlo - a svetlo je najrýchlejšia vec, aká existuje. Avšak veda, ktorá sa nazýva kvantová mechanika, hovorí, že kvantové informácie nemožno zničiť. Ak chcete opísať čiernu dieru, všetko, čo potrebujete, je hmotnosť, moment hybnosti (ak sa točí) a náboj. Z čiernej diery nevychádza nič okrem pomalého pramienka tepelného žiarenia nazývaného Hawkingové žiarenie. Neexistuje spôsob, ako urobiť tento reverzný výpočet, aby sme zistili, čo čierna diera skutočne pohltila. Informácie sú zničené. Kvantová teória však hovorí, že informácie nemôžu byť úplne mimo dosahu. V tom spočíva informačný paradox informácií. Stephen Hawking a Stephen Perry v roku 2015 navrhli, že namiesto toho aby sa informácie uchovávali v hlbokom zovretí čiernej diery, zostávajú na jeho hranici nazývanej horizont udalostí.ESO/L. Calçada
StoryEditor

V našej galaxii našli „nemožnú“ čiernu dieru

11.12.2019, 15:13
Autor:
sansan
Astronómovia objavili čiernu dieru s hmotnosťou asi 70-krát väčšou, ako má Slnko. Podľa súčasných modelov vývoja hviezd je jej veľkosť nemožná, prinajmenšom v Mliečnej ceste.

Vedci z Čínskeho národného astronomického observatória tvrdia, že nález, nazvaný LB-1, má 70-násobok hmotnosti Slnka, hoci fyzika tvrdí, že je to nemožné.

„Boli sme takí šokovaní, že sme nemohli uveriť tomu, čo sme videli,“ uviedla vedec Liu Jifeng v Pekingu. Povedal, že on a jeho kolegovia sa radili s astronómami z celého sveta a po troch rokoch overovania ich výsledky oznámili v článku, ktorý uverejnil vedecký časopis Nature.

Súčasná teória hovorí, že hviezdy sa skladajú z rôznych prvkov, od ľahkého plynu po ťažké kovy. Ľahšie prvky sa premieňajú na ťažšie pomocou tepelných jadrových reakcií v ich jadre, čím sa uvoľňuje obrovské množstvo energie v procese.

Ale podľa Einsteinovej slávnej rovnice E = mc² by sa mala hmota hviezdy časom znižovať, keď sa premieňa na energiu. Niektoré častice môžu tiež unikať slnečným vetrom, takže hviezda sa zrúti na neutrónovú hviezdu alebo čiernu dieru.

Ak je táto teória správna, hviezda podobná Slnku by nemohla vytvoriť čiernu dieru s hmotnosťou rovnakou ako u LB-1. Možné trhliny v teórii sa začali objavovať v roku 2015 s detekciou gravitačných vĺn.

Tieto vlny vo vesmíre naznačovali existenciu čiernej diery, ktorá bola 60-krát hmotnejšia ako Slnko, ale GW150914, ako sa nazýva, sa nachádzala vo vzdialenejšej časti vesmíru, ktorá má hviezdy veľmi odlišné od nášho Slnka.

Väčšina vedcov verila, že bola vytvorená zlúčením dvoch čiernych dier namiesto jednej hviezdy, čím sa generovali gravitačné vlny. Objav LB-1 prinútil ľudí znova premýšľať.

„Nedá sa to vysvetliť počiatočnou hmotou, hviezdnym vetrom alebo tepelnými jadrovými reakciami. Zvrhlo to naše vnímanie vývoja hviezd a formovania čiernych dier,“ povedal Li Xiangdong, profesor astronómie a člen tímu, ktorý objavil LB-1.

Vedci našli čiernu dieru pomocou viacrozmerného spektroskopického ďalekohľadu, ktorý je najväčším skenerom galaxií na svete. Obsahuje 4 000 malých šošoviek, z ktorých každá môže byť zameraná na samostatný cieľ.

David Reitze, výkonný riaditeľ laboratória LIGO v Kalifornskom technologickom inštitúte, porovnal tento objav s prácou o detekcii gravitačnej vlny, ktorá získala Nobelovu cenu.

01 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Bola to druhá najjasnejšia hviezda. V budúcnosti môže svietiť ako druhý Mesiac 02 - Modified: 2024-04-23 12:03:29 - Feat.: - Title: Stal sa zázrak. NASA po piatich mesiacoch dostala od sondy Voyager zmysluplnú správu 03 - Modified: 2024-04-23 12:30:00 - Feat.: - Title: Konečne vieme, čo sa nachádza vo vnútri Mesiaca. Pomôže nám to lepšie pochopiť históriu celej slnečnej sústavy 04 - Modified: 2024-04-22 06:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Pes na Mesiaci či Marse už nemusí byť fikcia. NASA už trénuje prieskumného štvornohého miláčika 05 - Modified: 2024-04-19 12:00:00 - Feat.: - Title: NASA objavila baktérie odolné voči kozmickému žiareniu. Teraz ich chcú používať v produktoch, ktoré má doma každý
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
24. apríl 2024 02:21