StoryEditor

Hubblov vesmírny ďalekohľad pred 30 rokmi vydal prvú snímku. Bola mimoriadne dôležitá

20.05.2020, 13:37
Autor:
sansan
Prvá snímka, ktorú presne pred 30 rokmi poslal na Zem Hubblov vesmírny ďalekohľad, je síce menej úchvatná, na aké sme od neho zvyknutí, ale zato mimoriadne dôležitá.

20. mája 1990 Hubblov vesmírny ďalekohľad, ktorý sa nachádza na obežnej dráhe okolo Zeme, poslal rozmazaný, čiernobiely obraz binárnej hviezdy HD96755 zo svojej širokouhlej kamery, píše britský Independent.

NASA zverejnila snímku vedľa fotky tej istej hviezdy, ktorú urobilo observatórium Las Campanas v chilskej púšte Atacama na porovnanie snímky z vesmíru so snímkou zo Zeme.

Chyba v zrkadle

Rozdiel v rozlíšení bol očividný, stále sa však javil ako neostrý. Tlač a verejnosť boli sklamané, bola im totiž sľúbená farebná panoráma galaxií ukazujúca fungovanie vesmíru. Ďalekohľad stál 2,5 miliardy dolárov a pritom poskytoval iba okrajovo lepšie snímky. E. Persson/NASA, ESA, STScI

​Inžinieri vysvetlili, že to bola časť procesu kalibrácie, známa ako prvá svetelná skúška, aby sa zabezpečilo fungovanie optických systémov. Keď kalibrovali teleskop, kvalita snímok sa mala zlepšiť.

Za hlavným 2,4 m širokým zrkadlom optického systému ďalekohľadu sa nachádzalo 24 tlakových vankúšikov, ktoré umožňovali nastavenie a nápravu prípadných poškodení. Nezáležalo však na tom, čo inžinieri urobili, nič nefungovalo a sľúbené rozlíšenie sa ukázalo ako nemožné.

Po mesiaci skúšania NASA pripustila porážku a potvrdila, že zrkadlo malo výrobnú chybu a nebolo možné ho na diaľku upraviť.

Opravili ho až v roku 1993

Až do decembra 1993, o tri a pol roka neskôr, bola posádka raketoplánu Columbia schopná prepraviť nové optické časti na opravu chyby, čo dalo ďalekohľadu veľmi ostré rozlíšenie a schopnosť robiť úžasné snímky.

Keďže výmena zrkadla na obežnej dráhe bola takmer nemožná, pridal sa nový optický komponent, systém COSTAR, ktorý účinne pôsobil ako korekčné okuliare.

Od roku 1997 sa uskutočnili ďalšie štyri servisné misie a vylepšenia. COSTAR sa vrátil na Zem v roku 2009, keď boli všetky pôvodné nástroje nahradené.

Nástupca by mal ísť do vesmíru v marci

Keďže je Hubblov vesmírny ďalekohľad mimo atmosféry Zeme, získava ostrejšie obrázky veľmi slabých a matných objektov než ďalekohľady na zemskom povrchu.

V galérii prinášame jeho najúchvatnejšie fotografie:

​Od svojho vypustenia na obežnú dráhu sa stal jedným z najdôležitejších ďalekohľadov v dejinách astronómie.

Vďačíme mu za mnoho priekopníckych objavov a astronómom pomohol lepšie pochopiť základné problémy astrofyziky. Podarilo sa mu získať niekoľko snímok tých najvzdialenejších objektov vo vesmíre.

Hubblov vesmírny ďalekohľad môže fungovať až do roku 2030 alebo 2040, jeho nástupcu, vesmírny ďalekohľad Jamesa Webba, by však mali podľa plánu poslať do vesmíru už v marci 2021.

menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 15:16