StoryEditor

Historická cesta lode Crew Dragon prebehla úspešne: Astronauti sú už na palube ISS

30.05.2020, 20:12
Autor:
sansanvsevseČTKČTK
Americká firma SpaceX to dokázala, vyniesla do vesmíru prvých ľudí. Loď Crew Dragon sa s nimi pripojila k Medzinárodnej vesmírnej stanici a následne sa dvaja astronauti dostali na jej palubu.

Do vesmíru sa po odloženom štarte vydala vôbec prvýkrát súkromná loď s posádkou, ktorá ju bezpečne dopravila na Medzinárodnú vesmírnu stanicu. Začala sa tak písať nová kapitola kozmických letov.

Na palube lode Crew Dragon, ktorá z floridského mysu Canaveral odštartovala v sobotu, bola dvojica astronautov Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Robert Behnken a Douglas Hurley.

Pre USA bol sobotňajší štart aj dnešné zakotvenie historickým okamihom, po deviatich rokoch od konca programu raketoplánov na obežnú dráhu okolo Zeme a k ISS odletela z územia Spojených štátov americká loď s posádkou. Takýto pilotovaný let je navyše prvýkrát v réžii súkromnej spoločnosti a nie vládnej vesmírnej agentúry.

Let rakety Spacex a pripojenie lode Crew Dragon k ISS sme sledovali naživo aj s komentárom:Štart lode Crew Dragon 19:54 Video z historického okamihu Americkí astronauti zo súkromnej vesmírnej lode prechádzajú na palubu ISS:

19:40 Je to prvýkrát po deviatich rokoch, čo americkí astronauti leteli americkou loďou z územia USA. A zároveň je to vôbec po prvýkrát, čo do vesmíru dostala ľudskú posádku americká firma.   19:31 Douglas Hurley a Robert Behnken Douglas Hurley a Robert Behnken (na snímke vpravo) s ďalšími troma členmi posádky ISS, ktorí ich privítali na palube.
Zdroj: SpaceX
 
19:25 A tu je snímka, ako Robert Behnken letí z lode na ISS.
Zdroj: SpaceX
19:24 Misia splnená! Astronauti Douglas Hurley a Robert Behnken prestúpili z lode Crew Dragon na palubu ISS. 19:12 Snímka zobrazuje astronautov na lodi Crew Dragon (vľavo) a astronautov na ISS (vpravo) počas prípravy na prestup.
Zdroj: SpaceX
 
16:33 Loď sa úspešne pripojila k ISS. Po zadokování a vyrovnaní tlaku sa otvoria poklopy medzi Crew Dragon a ISS okolo 18:45 hod. 16:17 Loď sa práve dokuje 16:15 Ďalší záber, ako sa loď dostáva k ISS.
Zdroj: SpaceX
16:12 Crew Dragon sa približuje k Medzinárodnej vesmírnej stanici, chystá sa dokovať.
Zdroj: SpaceX
22:41 Reakcia Trumpa Historický štart z Mysu Canaveral sledoval aj prezident USA Donald Trump, ktorý v reakcii na úspešný štart podľa agentúry AP uviedol: "Je to neuveriteľné". 21:39 Astronauti na palube Crew Dragon ďalej pokračujú vo svojej ceste k Medzinárodnej vesmírnej stanici. Bude im to trvať asi 19 hodín. 21:34 Jedna časť rakety Falcon 9 sa úspešne oddelila a pristála na plávajúcej plošine Of course I still love you v Atlantickom oceáne.
Zdroj: NASA
21:26 Takto vyzeral štart rakety Falcon 9: 21:24 Raketa letí
Zdroj: NASA
21:23 Štart! 21:20 Odpočítavanie terminálu sa začalo! 21:12 Delí nás desať minút od historického štartu lode Crew Dragon s prvými astronautmi na palube. 21:11 Ako sa astronauti dostanú späť z Medzinárodnej vesmírnej stanice? SpaceX zverejnil ďalšie užitočné video o tom, ako sa dvaja astronauti vrátia z vesmíru: 21:09 Na štart rakety Falcon 9 sa osobne prišiel pozrieť aj americký prezident Donald Trump.
Zdroj: Reuters
20:59 SpaceX zverejnil peknú infografiku, ktorá ukazuje štart a pristátie pre dnešnú misiu. 20:57 Zostáva menej ako polhodina do štartu Členovia posádky zapínajú únikový systém, ktorý im umožňuje bezpečne uniknúť z rakety v prípade núdze od jej štartu až po obežnú dráhu. 20:53 Astronauti Douglas Hurley a Robert Behnken na ceste do rakety  Falcon 9 
Zdroj: Reuters
20:44 Vyzerá to tak, že dnes raketa odštartuje Počasie vyzerá priaznivo, štart bude o 21:22. píše NASA:

Loď dnes po 19-hodinovej ceste od štartu rakety Falcon 9, ku ktorej bola pripojená, vykonala sériu automatických manévrov, ktoré ju spojili s ISS. "Zakotvenie potvrdené! Douglas Hurley a Robert Behnken oficiálne pristáli pri Medzinárodnej vesmírnej stanici o 10:16 východoamerického času (16:16 nášho času)," napísala NASA na Twitteri.

Ďalších asi 15 minút potom trvalo dokončenie pristávacej sekvencie vrátane overenia systémov, loď už ale bola k ISS pripojená.

Manéver, ktorý sa odohral v automatickom režime a o zhruba desať minút skôr oproti pôvodnému predpokladu, sa uskutočnil v čase, keď ISS prelietavalo nad územím Mongolska a Číny.

​Pred 19:30 nášho času sa dvaja astronauti Douglas Hurley a Robert Behnken z lode pripojili k trojčlennej posádke ISS a stali sa tak členmi Expedície 63. Ako dlho Behnken a Hurley na ISS ostanú, bude záležať okrem iného na kondícii solárnych panelov Crew Dragonu. Malo by to byť v rozmedzí od jedného do štyroch mesiacov.

Behnken a Hurley vrátane misie Crew Dragonu leteli do kozmu trikrát. Behnken dvakrát na palube raketoplánu Endeavour a Hurley prvýkrát raketoplánom Endeavour a druhýkrát bol v roku 2011 členom posádky raketoplánu Altantis na jeho poslednom lete, ktorým zároveň NASA ukončil program týchto orbitálnych dopravných prostriedkov.

Na Behnkena a Hurleyho čaká na ISS odkaz v podobe malej americkej vlajky, ktorá letela do vesmíru pri prvom lete amerického raketoplánu v roku 1981, a potom bola aj na palube raketoplánu Atlantis, ktorý v roku 2011 tento program ukončil.

Vlajku v prechodovej komore na ISS zanechala posádka Atlantisu, v ktorej bol aj Hurley, s odkazom, že si ju môže prevziať výhradne posádka, ktorá odštartuje z amerického Kennedyho vesmírneho strediska na myse Canaveral.

Prvý pokus prekazilo počasie

V sobotu boli spočiatku šance na štart lode Crew Dragon 50:50, keďže počasie na floridskom myse, odkiaľ mala raketa Falcon 9 odletieť, sa vie zmeniť veľmi rýchlo a že obloha tu po búrke dokáže prejsť v azúrovú v niekoľkých minútach. Nakoniec sa však vyčasilo a let sa uskutočnil:

Počasie už zastavilo vôbec prvý pokus o štart rakety Falcon 9 s robotizovanou loďou Crew Dragon k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). To bolo v stredu necelých 17 minút pred samotným štartom, dôvodom boli husté mračná a riziko bleskov.

Sobotňajší štart bol už skôr naplánovaný na 21:22 stredoeurópskeho letného času (SELČ) a nedeľňajší potom na 21:00 SELČ. S časmi sa pritom nedá hýbať. Raketa musí odštartovať v čase, keď je ISS na správnom mieste nad planétou, aby sa k nej loď včas dostala.

Ide o prvý let amerických astronautov americkou loďou z územia Spojených štátov od roku 2011, kedy NASA ukončila program raketoplánov. Úrad preto tiež túto udalosť označil ako Launch America (Štart Amerika).

Historické je však najmä to, že do vesmíru dostal ľudskú posádku prvýkrát súkromný dopravca. Crew Dragon aj nosná raketa Falcon 9 patria spoločnosti SpaceX podnikateľa Elona Muska.

Loď Crew Dragon letela k ISS prvýkrát už vlani v marci, vtedy to ale bolo bez posádky. Pokiaľ bude všetko úspešné, získa Crew Dragon plné schválenie NASA pre dopravu astronautov do vesmíru.

Výbuch prototypu pri testoch

V medzičase medzi prvým a druhým pokusom o štart Crew Dragon ľudia vo SpaceX nezaháľali a pokračovali v sérii testov pripravovanej lode Starship, ktorá je určená pre dlhšie lety, než len na obežnú dráhu Zeme. NASA by ju napríklad rada využila na lety k Mesiacu, píše Technet.cz.

​Pri rutinnom teste motora na základni spoločnosti v Texase sa zatiaľ z neobjasnených príčin prototyp označený ako SN4 vznietil a došlo k výbuchu.

Pre SpaceX to bude znamenať posunutie termínu ďalších testov, pretože po tejto sérii mal nasledovať krátky testovací let. Pôvodne Elon Musk vlani v septembri na tlačovej konferencii sľuboval, že by Starship mohla preletieť už na konci roka 2019.

01 - Modified: 2020-05-27 20:57:20 - Feat.: 0 - Title: Počasie prekazilo historický míľnik. Prvý let SpaceX s ľudskou posádkou sa odkladá 02 - Modified: 2020-05-30 11:48:30 - Feat.: 0 - Title: VIDEO: Prototyp novej rakety firmy SpaceX explodoval na testovacej rampe
01 - Modified: 2024-04-18 09:41:14 - Feat.: - Title: Tesla trvá na mnohomiliardovej odmene pre Elona Muska, ktorú zamietol súd v Spojených štátoch 02 - Modified: 2024-04-16 08:24:30 - Feat.: - Title: Musk chce prinútiť nových užívateľov, aby za príspevky na sieť X platili 03 - Modified: 2024-04-15 11:30:55 - Feat.: - Title: Tesla v problémoch: Musk ohlásil prepustenie viac než desatiny celosvetovej pracovnej sily spoločnosti 04 - Modified: 2024-04-06 16:50:19 - Feat.: - Title: Cesta autom bez vodiča. Automobilka Tesla podľa Muska na začiatku augusta predstaví robotaxi 05 - Modified: 2024-04-03 14:00:00 - Feat.: - Title: Prvý pacient s čipom v mozgu strávil prvú noc po operácii pri videohre
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 12:00