ESO/M. Kornmesser, Wikimedia Commons (CC BY 4.0)
StoryEditor

Planéta s ideálnymi podmienkami pre život. Potvrdili jej existenciu pri najbližšej hviezde od Slnka

01.06.2020, 10:45
Autor:
tohtoh
U Proximy Centauri, najbližšej hviezdy od Slnka, sa nachádza planéta obdobnej hmotnosti Zeme, ktorá podľa vedcov poskytuje ideálne podmienky pre existenciu mimozemského života. Existenciu, umiestnenie aj presné rozmery Proximy b, ako sa planéta nazýva, potvrdil medzinárodný tím bádateľov.

O planéte sa vedelo už niekoľko rokov, jej existencia ale nebola definitívne potvrdená. To teraz zmenili vedci, ktorí v časopise Astronomy & Astrophysics publikovali výsledky niekoľkoročného výskumu Proximy b, uvádzajú Lidovky.cz.

Rok na nej trvá 11 dní

Planéta má hmotnosť 1,17krát väčšiu ako Zem a okolo svojej hviezdy obehne za 11 dní. K objavu pomohlo tzv. ESPRESSO, jeden z najpresnejších spektografov (prístrojov na analýzu svetelného žiarenia) na svete, ktorý je švajčiarskej výroby a nachádza sa v Čile. Jeho presnosť označil za "absolútne neslýchanú" aj držiteľ Nobelovej ceny za fyziku Michel Mayor.

Spektrograf ESPRESSO dokáže zachytiť tzv. radiálnu rýchlosť, teda tempo, akým sa mení vzdialenosť medzi pozorovateľom a pozorovaným objektom. Keď planéta obieha okolo hviezdy, jej príťažlivá sila spôsobuje, že hviezda nepatrným pohybom kmitá k planéte a od nej. Tento pohyb je rozoznateľný vo svetelnom spektre, ktoré hviezda vyžaruje, a s pomocou citlivých technológií, akou je aj ESPRESSO, dokážu tento pohyb detekovať astronómovia.

Na Proximu b prvýkrát upozornil fínsky astronóm Mikko Tuomi v roku 2013, o tri roky neskôr potom zverejnili vedci z astrofyzikálneho laboratória v Marseille výskum, ktorý nasvedčoval, že na planéte sú ideálne podmienky pre vznik života. Bádatelia uviedli, že na povrchu sa pravdepodobne nachádza voda, dokonca by celý jej povrch mohlo pokrývať hlboké more.

Najbližšia planéta od Zeme

Proxima b je síce oveľa bližšie k svojej hviezde, ako Zem k Slnku, ale keďže Proxima Centauri je tzv. červený trpaslík, teda chladnejší typ hviezdy, teplota by na planéte mohla byť mierna. Otázka však je, či má planéta atmosféru, ktorá by potenciálne živé organizmy ochránila pred röntgenovými lúčmi z Proximy Centauri. To zatiaľ astronómovia nevedia.

„Zaujímavá vec ohľadom Proximy b je fakt, že je to najbližšia planéta od Zeme. Predstava, že život existuje hneď za bránami našej solárnej sústavy, je vzrušujúca,“ povedal v roku 2016 šéf výskumného tímu Bastien Brugger. Hlavný autor najnovšej štúdie Alejandro Suarez Mascarene uviedol, že potvrdenie existencie Proximy b bolo dôležitou úlohu, keďže ide o jednu z najzaujímavejších planét v "solárnom susedstve," píše The Independent.

Planéta je od nás "len" asi 4,2 svetelných rokov, avšak podľa odhadov americkej kozmickej agentúry NASA by cesta k nej pozemšťanom trvala 73-tisíc rokov. V januári vedci v blízkosti Proximy b objavili ďalšieho kandidáta na exoplanétu (teda planétu obiehajúcu okolo inej hviezdy ako Slnko), ktorému dali meno Proxima c. Okolo svojej hviezdy Proxima c obehne za 5,21 rokov a teplota na nej je hlboko pod bodom mrazu, okolo -234 stupňov Celzia. Pravdepodobnosť života na nej je teda veľmi nízka.

01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Uvidíme na oblohe druhý Mesiac? Príčinou môže byť neobvyklá hviezda 02 - Modified: 2024-04-18 10:11:08 - Feat.: - Title: Na dom mu spadol odpad z vesmíru. Teraz NASA potvrdila, že je to kus z batérie 03 - Modified: 2024-04-18 04:56:52 - Feat.: - Title: Šéf NASA varuje pred čínskou vojenskou prítomnosťou vo vesmíre 04 - Modified: 2024-04-16 18:03:17 - Feat.: - Title: Astronómovia objavili najväčšiu čiernu dieru v Mliečnej ceste. Je 33-krát väčšia než Slnko 05 - Modified: 2024-04-08 09:37:23 - Feat.: - Title: Na severoamerickom kontinente bude o pár hodín možné sledovať úplné zatmenie Slnka
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 00:54