CNSA/CLEP/NASA/GSFC/Dan Moriarty
StoryEditor

Konečne zistili, čo je čudná látka na odvrátenej strane Mesiaca

15.07.2020, 00:00
Autor:
sansan
Vedci identifikovali zvláštnu „gélovitú“ látku, ktorú minulý rok objavil čínsky rover Yutu-2 v malom kráteri na odvrátenej strane Mesiaca.

Podľa analýzy snímok a porovnania so vzorkami z Apolla na Zemi je to presne to, čo by ste očakávali, že pravdepodobne nájdete na Mesiaci. Skala. Presnejšie povedané, je to skala, ktorá sa pravdepodobne počas dopadu meteoritu roztopila a zmenila na tmavozelenú, lesklú sklovitú hmotu.

Žiarivú látku prvýkrát ukázal rover Yutu-2 koncom júla 2019. Bola opísaná ako „gélovitá“, čo je nezvyčajné pre niečo, čo sa nachádza na Mesiaci, keďže tamojšie prostredie je veľmi suchým a zaprášeným miestom. Snímky, ktoré boli zverejnené neskôr, odhalili niečo, čo bolo skutočne lesklé, ale s najväčšou pravdepodobnosťou nie vôbec vlhké.

Túto hypotézu podporuje podrobnejšia analýza snímok vytvorených pomocou panoramatickej kamery Yutu-2, viditeľného a infračerveného zobrazovacieho spektrometra (VNIS) a kamery na zabránenie nebezpečenstvu.

Predovšetkým obrázky z VNIS umožnili Sheng Gouovi z Čínskej akadémie vied a jeho kolegom rozložiť svetlo odrazené od látky a určiť jej chemické zloženie. Podľa tejto analýzy zverejnenej v Earth and Planetary Science Letters je regolit zložený prevažne z plagioklasu (okolo 45 percent), pyroxénu (7 percent) a olivínu (6 percent) - teda celkom štandardných látok mesačného typu.

Sklovitú látku však bola trochu ťažšie určiť, pravdepodobne kvôli slabému svetlu. Dokázali rozoznať iba plagioklas v množstve okolo 38 percent. Vedci tiež dokázali určiť, že materiál je tmavozelenej farby a meria približne 52 x 16 centimetrov.

Je veľmi podobný dvom vzorkám, ktoré z Mesiaca odobrali misie Apollo 15 a 17. Obe tieto vzorky získané z impaktných kráterov, sa klasifikujú ako brekcia, čo je druh horniny zložený z kúskov skál, ktoré sú spojené lepším materiálom. V obidvoch prípadoch ide o kúsky lunárneho regolitu spojené obsidiánom.

Vedci dospeli k záveru, že táto látka sa pravdepodobne vytvorila počas dopadu meteoritu. Ten roztavil časť regolitu, ktorý sa zmiešal s neroztaveným regolitom, čím vznikla brekcia.

To sa však nevyhnutne nemuselo stať v kráteri, v ktorom sa materiál našiel. Je to preto, že regolit je pravdepodobne zmesou materiálu z dvoch rôznych kráterov, takže je možné, že sa materiál vytvoril v inom kráteri po náraze sa vymrštil a pristál v kráteri, kde ho nakoniec našiel Yutu-2.

01 - Modified: 2019-10-28 10:25:40 - Feat.: - Title: Na „temnej“ strane Mesiaca našli čudnú látku. Takto vyzerá 02 - Modified: 2019-10-08 12:17:22 - Feat.: - Title: Zbadali ju pred 60 rokmi. Čo vieme o odvrátenej strane Mesiaca? 03 - Modified: 2019-04-10 08:51:45 - Feat.: - Title: Úžasné fotky odvrátenej strany Mesiaca. Zajtra na ňom pristane izraelská sonda
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 20:54