StoryEditor

Za fotky kométy Neowise ocenila NASA už dvoch Čechov. Pozrite sa na ich úžasné zábery

16.07.2020, 11:04
Autor:
vsevse
Kométa Neowise, ktorú možno pozorovať do polovice augusta aj voľným okom, je obľúbená ako u nadšencov do vesmíru, tak u odborníkov. Aj vďaka nej získava česká astrofotografia stále väčšiu medzinárodnú prestíž. Už druhýkrát bol jej záber vybraný ako prestížna snímka dňa NASA.

Zhruba pred týždňom sa do hľadáčika NASA dostala iná snímka kométy Neowise, ktorý vtedy vytvoril český matematik a fotograf Miloslav Druckmüller. Teraz si môže rovnaký úspech pripísať astronóm a fotograf Petr Horálek, píše Technet.cz.

Obaja páni nie sú v tomto odbore nováčikovia, ich zábery si za zábery dňa vybrali aj skôr. Horálek má týchto úspechov na svojom konte už niekoľko desiatok. To nič nemení na tom, že dostať sa do takého výberu nie je vôbec jednoduché. Rovnako ako takú fotografiu vytvoriť.

„Fotka je výsledkom niekoľkých-expozičných snímaní kométy aj celej kompozície tak, aby sa matematickým spriemerovaním obrazov vytratil šum a bolo možné sofistikovanejšími postupmi "vytiahnuť" štruktúry chvosta z nafotených dát. Ďalej bol použitý špeciálny filter vyvinutý práve nedávno v NASA oceneným prof. Miloslavom Druckmüllerom a ďalší filter pre potlačenie žltej žiary škodlivého svetelného znečistenia. Celkovo snímka predstavuje dvanásť minút dlhú expozíciu z montáže a krajina bola nafotená za vypnutia jej chodu, aby bola tiež ostrá. Možno tak rozoznať aj rozhľadňu na Suchom vrchu alebo vysielači,“ opisuje zrod snímky Petr Horálek.

​Dôležité tiež bolo vybrať správny čas expozície. Fotka vznikla v noci na 14. júla z vyhliadky na Suchý vrch od Jablonného nad Orlicí. „Kométa sa nachádza v tzv. dolnej kulminácii, teda práve v okamihu, keď takmer presne pod ňou, hlboko pod obzorom, leží Slnko. Vďaka tomu namodralý plynný, tzv. iontový chvost mieri prakticky kolmo hore a možno v ňom rozoznať akesi uzliny, ktoré sú spôsobené reakciou ionizovaného plynu na slnečný vietor prúdiaci od Slnka nepretržite,“ vysvetľuje fotograf.

01 - Modified: 2024-04-19 12:00:00 - Feat.: - Title: NASA objavila baktérie odolné voči kozmickému žiareniu. Teraz ich chcú používať v produktoch, ktoré má doma každý 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Uvidíme na oblohe druhý Mesiac? Príčinou môže byť neobvyklá hviezda 03 - Modified: 2024-04-18 10:11:08 - Feat.: - Title: Na dom mu spadol odpad z vesmíru. Teraz NASA potvrdila, že je to kus z batérie 04 - Modified: 2024-04-18 04:56:52 - Feat.: - Title: Šéf NASA varuje pred čínskou vojenskou prítomnosťou vo vesmíre 05 - Modified: 2024-04-16 18:03:17 - Feat.: - Title: Astronómovia objavili najväčšiu čiernu dieru v Mliečnej ceste. Je 33-krát väčšia než Slnko
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 02:14