Zem a Venuša, dve ďalšie terestriálne planéty, majú aktívnu tektoniku, ktorá zničila veľa z toho, ako planéty predtým vyzerali. Na Marse to tak nie je. Podľa NASA väčšina jej povrchu vyzerá rovnako ako pred 3 miliardami rokmi. "Pretože Mars je len jedna tretina veľkosti Zeme a Venuše, obsahuje menej energie na napájanie procesov, ktoré menia štruktúru planéty," tvrdí NASA. "To z nej robí v mnohých ohľadoch zastaralú planétu spolu s tajomstvami histórie našej slnečnej sústavy uzamknuté hlboko vo vnútri Marsu."NASA
StoryEditor

Mars sa dnes dostáva do výnimočnej blízkosti Zeme. Takto viditeľný bude až o 15 rokov

06.10.2020, 16:00
Na októbrovom nočnom nebi si zaslúži pozornosť planéta Mars. Na ceste okolo Slnka sa po dvoch rokoch opäť dostane do blízkosti Zeme.

K najtesnejšiemu stretnutiu Marsu a Zeme dôjde v utorok 6. októbra. Vzdialenosť medzi nimi však bude stále priepastná - vyše 62 miliónov kilometrov, uvádzajú Lidovky.cz.

Dobrý výhľad v jeseni

Rýchlejšia Zem predbehne na svojej dráhe Mars. Na pozemskej oblohe sa to prejaví tak, že Mars od augusta do decembra opíše pred vzdialenými hviezdami kľučku pripomínajúcu zaoblené a sploštené písmeno Z.

V priebehu tejto anabázy - 14. októbra - navyše dospeje do tzv. opozície sa Slnkom. Uvidíme ho teda presne na opačnej strane oblohy ako Slnko. Celý október bude vychádzať súčasne so západom Slnka a bude viditeľný po celú noc.

Pre pozemských pozorovateľov je podstatné, že kvôli blízkemu stretnutiu a opozíciou získajú po celú jeseň na Mars mimoriadne dobrý výhľad.

V prvom rade planéta na oblohe výrazne zjasní a zahrnie nás zhruba trikrát väčším svitom ako najjasnejšia hviezda nočnej oblohy Sirius.

V nenápadnom súhvezdí Rýb tak bude Mars skutočne neprehliadnuteľný a pozornosť upúta aj na svetlej mestskej oblohe.

Až v roku 2035

S klesajúcou vzdialenosťou od Zeme porastie aj uhlový priemer Marsu na nebi. To už nepostrehneme očami, ale v ďalekohľadoch.

Veľkosť Marsovho kotúčika môže značne kolísať a tento rok dosiahne takmer maximum - planéta bude mať na nebi zhruba šesťkrát väčší priemer, než keď je od nás najďalej. Mimochodom, podobne dobrý výhľad na Mars opäť získame až v roku 2035.

Ak budete mať šancu pozrieť sa na planétu väčším ďalekohľadom na niektorej z hvezdární, určite ju nezmeškajte.

Na chvíľu sa budete môcť vžiť do kože astronómov, ktorí Mars skúmali ešte pred medziplanetárnymi sondami, pekne postarom s okom pri okulári. Zistíte, že to nemali jednoduché. Marsov naoranžovelý kotúčik totiž výraznými detailmi neoplýva.

Polárna čiapočka

Najľahšie pozorovateľná bude tzv. polárna čiapočka v podobe svetlého zjasnenia pri okraji planetárneho kotúčika.

Ide o zaľadnenie v okolí južného marsovského geografického pólu, ktoré je analógiou k našim polárnym končinám.

Na rozdiel od tých pozemských však ľadovú pokrývku netvorí len zmrznutá voda, ale aj tuhý oxid uhličitý (tzv. suchý ľad).

Obdobné zaľadnenie by sme našli aj v prípade severného geografického pólu Marsu, ten je však pre tento rok odvrátený od Zeme, a tak ho neuvidíme.

Okrem toho na kotúčiku zrejme rozpoznáte aj niekoľko neostrých tmavších škvŕn, ktoré reprezentujú rôzne typy Marsovho púštneho povrchu.

A to bude všetko... Že je to málo? Ako sa to vezme. Je potrebné si uvedomiť, že hľadíte do diaľky 62 miliónov kilometrov...

01 - Modified: 2020-09-30 07:54:39 - Feat.: 0 - Title: Európska sonda objavila na Marse nové podzemné jazerá s pravdepodobne slanou vodou 02 - Modified: 2020-03-03 11:30:57 - Feat.: 0 - Title: Marsotrasenia existujú, potvrdila sonda na červenej planéte
01 - Modified: 2022-04-29 09:34:15 - Feat.: - Title: Ingenuity prvýkrát v ôsmich metroch. A ukázal, čo „ostalo“ z pristátia na Marse 02 - Modified: 2022-04-21 10:50:31 - Feat.: - Title: Ako vyzerá zatmenie Slnka z inej planéty? Rover na Marse natočil fascinujúce video 03 - Modified: 2022-01-18 15:02:46 - Feat.: - Title: Curiosity objavilo na Marse ložiská izotopu spájaného so životom. Vedci nechcú nechať nič na náhodu 04 - Modified: 2021-10-18 14:30:03 - Feat.: - Title: Mars predstavuje novú riaditeľku ľudských zdrojov pre Strednú Európu 05 - Modified: 2021-08-13 14:48:13 - Feat.: - Title: Novým manažérom spoločnosti Mars pre slovenský trh sa stal Radovan Veselý
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 01:50