StoryEditor

SpaceX poslal astronautov do vesmíru, letia k ISS

15.11.2020, 19:40
Autor:
vsevseTASRTASR
Kozmická loď Crew Dragon spoločnosti SpaceX v nedeľu miestneho času úspešne odštartovala z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride, odkiaľ prepraví štyroch astronautov na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS).

Ide o druhý vesmírny let spoločnosti SpaceX s posádkou a prvú takúto riadnu prepravu astronautov na IIS, ktorú pre americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) vykonala súkromná firma.

NASA uplynulých deväť rokov od zastavenia programu raketoplánov využívala na tento účel služby ruských rakiet Sojuz.

Raketa Falcon 9 s loďou Crew Dragon sa odpútala od Zeme v pondelok ráno o 1:27 SEČ. Pôvodne to malo byť v nedeľu o 1:49 hodín SEČ.

Štart a let rakety vysielala firma SpaceX naživo:

Na palube lode je okrem nákladu aj štvorica astronautov. Konkrétne veliteľ misie Mike Hopkins, ktorý má 51 rokov.

Najmladší člen posádky je 44-ročný pilot Victor Glover. Letoví špecialisti Shannon Walkerová a Sóiči Noguči majú zhodne 55 rokov.

Pre Glovera, ktorý je prvý Afroameričan, ktorý bude dlhodobo obývať ISS, to je prvý vesmírny let. Hopkins a Walkerová je vo vesmíre druhýkrát.

Japonec Noguči je v tomto ohľade najskúsenejší, bude to jeho tretia misia, prvýkrát letel v roku 2005, vtedy ešte raketoplánom Discovery.

Prelom po deviatich rokoch

To, že je tento let štandardný, znamená, že sa posádka na ISS zdrží výrazne dlhšie než pri jarnom testovacom lete.

Vtedy Robert Behnken a Douglas Hurley strávili na ISS dva mesiace. Loď Crew Dragon vrátila Američanov do vesmíru po deviatich rokoch od vyradenia raketoplánov NASA v roku 2011 vlastnými silami.

Návrat bol tiež prvým pristátím do vody na palube americkej kozmickej lode od doby, kedy dolietali lode Apollo v 70. rokoch.

Noví obyvatelia na ISS ostanú štandardných päť až šesť mesiacov, až do jari, kedy sa počíta s ďalšou misiou SpaceX. Tiež tam budú štyria ľudia, aj keď je Crew Dragon sedemsedadlová loď.

Na ISS doplnia trojčlennú posádku v zostave astronautka Kathleen Rubinsová a kozmonauti Sergej Kuď-Svěrčkov a Sergej Ryžikov.

Tí na Medzinárodnú vesmírnu stanicu dorazili v polovici októbra loďou Sojuz, ktorá využila rýchly trojhodinový letový režim.

Neskôr aj súkromní astronauti

Neskôr v roku 2021 sa majú do vesmíru vydať so SpaceX aj prví štyria súkromní astronauti. Koľko za let zaplatia, zatiaľ nie je známe. SpaceX bude let organizovať spolu so spoločnosťou Space Adventures.

Pripomeňme, že ak sa všetko podarí, loď dorazí k ISS zhruba po 27 hodinách letu, teda v utorok okolo piatej hodiny rannej. 

01 - Modified: 2024-03-16 16:36:41 - Feat.: - Title: SpaceX pracuje na sieti družíc pre americkú rozviedku. USA by časom mohli pozorovať ciele kdekoľvek na planéte 02 - Modified: 2024-03-14 15:44:17 - Feat.: - Title: Starship vykonala doteraz najdlhší testovací let, ale ani na tretíkrát ho nedokončila 03 - Modified: 2024-03-14 14:52:32 - Feat.: - Title: Najsilnejšia raketa súčasnosti úspešne prešla prvým testovacím letom do vesmíru 04 - Modified: 2024-03-05 08:38:44 - Feat.: - Title: SpaceX chce nechať zhorieť v atmosfére stovku svojich satelitov. Môže to narušiť ozónovú vrstvu? 05 - Modified: 2024-03-03 10:22:05 - Feat.: - Title: Štart rakety SpaceX s posádkou na ISS opäť zmarilo zlé počasie. Opakovať sa bude zajtra
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
23. apríl 2024 09:23