StoryEditor

Muskova loď bezpečne doviezla štyroch astronautov na ISS

18.11.2020, 09:32
Autor:
ČTKČTKvsevse
Prvá časť misie Crew-1 dopadla na jednotku. Spoločnosť SpaceX počas nej bezpečne dopravila štvoricu nových obyvateľov Medzinárodnej vesmírnej stanice zo Zeme až k ISS. Let trval približne 27 hodín.

Loď Crew Dragon, ktorú pre túto misiu astronauti pomenovali Resilience (Húževnatosť), dorazila k ISS jednu minútu po piatej hodine ráno nášho času, keď sa pripojila k dokovaciemu adaptéru 2 (IDA-2).

Prepážku medzi loďou a stanicou potom posádka otvorila krátko po siedmej hodine rannej, teda dve hodiny po dokovania.

Skončila tak prvá fáza regulárnej misie vesmírneho plavidla, ktoré vlastní súkromná spoločnosť, na ktorej sa podieľa americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

V druhej fáze musí Crew Dragon dopraviť astronautov bezpečne na Zemi. To sa stane zhruba za pol roka, teraz sa počíta s odletom v apríli 2021.

NASA dúfa, že terajší let začína novú éru pravidelného spojenia s orbitálnym komplexom. Stroj k ISS dopravil štyri astronautov v automatickom režime. V prípade potreby však posádka mohla zasiahnuť, to si vyskúšali dva astronauti pri testovacom lete na jar.

Novú štvoricu obyvateľov medzinárodnej stanice tvoria astronauti NASA Shannon Walkerová, Victor Glover a Michael Hopkins a ich kolega z japonskej kozmickej agentúry JAXA Soiči Noguči.

Na jar by ich mali nahradiť ďalší štyria astronauti, ktorí sa majú do vesmíru opäť vydať v lodi spoločnosti SpaceX.

"Nemôžeme sa dočkať, až budete na palube," privítala štvorčlennú posádku Američanka Kate Rubinsová, ktorá je na ISS spolu s ruskými kozmonautmi Sergejom Ryžikovom a Sergejom Kudom-Sverčkovom od polovice októbra.

Glover je prvý Afromameričan, ktorý sa zúčastňuje dlhodobej misie na orbitálnej stanici. Noguči je zase prvý človek, ktorý letel do vesmíru v troch rôznych typoch vesmírnych lodí používaných v uplynulých štyridsiatich rokoch. Terajšia misia bola už druhou v réžii spoločnosti SpaceX.

Rusi so SpaceX?

V budúcom roku by sa na ISS mohli sa SpaceX dostať aj prvý platiaci zákazníci. V rámci reciprocity by tiež mohla NASA poskytnúť miesto pre ruských kozmonautov, ktorí by tak leteli sa SpaceX.

NASA má u SpaceX objednaných šesť letov vrátane tohto. Návrh dohody bol podľa portálu Spaceflightnow odoslaný na schválenie americkej vláde v polovici novembra.

Popri SpaceX má k ISS dopravovať astronautov aj ďalšie súkromná spoločnosť. Boeing však zatiaľ musia riešiť problémy so softvérom, keď sa mu nepodarila prvá demonštračná misia bez posádky. Druhý testovací let stroja Starliner sa tak musel odložiť až na budúci rok.

01 - Modified: 2024-03-16 16:36:41 - Feat.: - Title: SpaceX pracuje na sieti družíc pre americkú rozviedku. USA by časom mohli pozorovať ciele kdekoľvek na planéte 02 - Modified: 2024-03-14 15:44:17 - Feat.: - Title: Starship vykonala doteraz najdlhší testovací let, ale ani na tretíkrát ho nedokončila 03 - Modified: 2024-03-14 14:52:32 - Feat.: - Title: Najsilnejšia raketa súčasnosti úspešne prešla prvým testovacím letom do vesmíru 04 - Modified: 2024-03-05 08:38:44 - Feat.: - Title: SpaceX chce nechať zhorieť v atmosfére stovku svojich satelitov. Môže to narušiť ozónovú vrstvu? 05 - Modified: 2024-03-03 10:22:05 - Feat.: - Title: Štart rakety SpaceX s posádkou na ISS opäť zmarilo zlé počasie. Opakovať sa bude zajtra
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
27. apríl 2024 00:46