StoryEditor

Výnimočné priblíženie dvoch planét rozsvietilo "Betlehemskú hviezdu". Pozrite sa, ako vyzerá

21.12.2020, 17:15
Autor:
vsevsesansan
Do blízkej konjunkcie sa práve teraz dostávajú dve planéty, ktoré vyzerajú na nočnej oblohe ako žiariaca hviezda.

Nad juhozápadným obzorom sa v pondelok krátko po pol piatej večer sformovala nová hviezda. Aspoň to tak vyzerá z pohľadu pozemských pozorovateľov. Tento úkaz majú na svedomí dve planéty, Jupiter a Saturn. Práve tie sa javia takmer ako jeden svietiaci objekt.

​Toto vesmírne divadlo by po západe Slnka nemal byť problém vidieť. Samozrejme len v tom prípade, ak ju nezakrývajú mraky, čo ale bude bohužiaľ problém na väčšine územia Slovenska.

Nezúfajte, ak ju nezazriete na oblohe, je tu ešte možnosť vidieť priblíženie planét online, čo ponúka viacero observatórii. Tu je video jedného z nich, ktoré začne udalosť vysielať o necelé dve hodiny:

Podľa astronómov sa k sebe planéty priblížia na šesť uhlových minút. Len pre predstavu, ako blízko to je, je potrebné si uvedomiť, že každých 360 uhlových stupňov, ktoré máte napríklad na uhlomere, je rozdelené na 60 takých minút.

Takže vo výsledku je to desatina tohto stupňa. Znovu je potrebné pripomenúť, že sa to tak javí len pri pohľade zo Zeme. Obe planéty budú od seba vzdialené približne 735 miliónov kilometrov.

Ďalšia príležitosť bude až v roku 2080

Čím je ale tento úkaz zaujímavý? Je to práve tá blízkosť, ktorá je výnimočná. Pohľadová vzdialenosť Jupitera a Saturnu okolo desatiny stupňa bola podľa astronómov naposledy pred takmer 400 rokmi.

"Tak blízko ako tento rok v decembri si planéty boli naposledy v roku 1623, teda len 14 rokov potom, čo sa na nebo začal ďalekohľadom pozerať Galileo Galilei. Vtedy sa ale nachádzali v blízkosti Slnka, takže zmizli v jeho žiare a nikto ich nemohol sledovať.

Za naozaj ľahko pozorovateľnú a veľmi tesnú konjunkciu Jupitera so Saturnom sa tak musíme vypraviť celých 794 rokov späť, do roku 1226," vysvetlil Jiří Dušek v tlačovej správe Českej astronomickej spoločnosti a Astronomického ústavu AV ČR.

Ďalšia takáto príležitosť by mala nastať 15. marca 2080. Obe planéty sa pritom do svojej blízkosti z pozemského pohľadu dostanú zhruba raz za 19 rokov, ale len výnimočne je to také tesné.

"Planéta Jupiter obehne Slnko raz za 11,86 pozemského roka, Saturn sa pohybuje vo väčšej vzdialenosti, takže jeho "rok" trvá 29,65 rokov," opisuje Dušek nebeskú cestu planét.

Možno najslávnejšia konjunkcia týchto dvoch planét sa odohrala sedem rokov pred naším letopočtom. A pretože nie je doteraz jasné, kedy sa presne narodil Ježiš Kristus, tak to pokojne mohlo byť vizuálne spojenie týchto planét, ktoré je teraz vydáva za Betlehemskú hviezdu z Matúšovho evanjelia.

Práve táto udalosť je vedľa konjunkcie Jupitera s Venušou z druhého roku pred naším letopočtom považovaná za najpravdepodobnejšieho adepta.

Ďalekohľadom uvidíte aj prstenec a mesiace

Astronómovia radia, že je možné sledovať udalosť voľným okom, ale lepšie je využiť ďalekohľad. "Pol hodiny po západe Slnka, okolo 16:30, ich hľadajte nízko nad juhozápadným obzorom. Planéty zapadajú už o 18:30, takže pohľad z kopca, odkiaľ je dobrý výhľad až k vzdialenému horizontu, bude veľkou výhodou.

V každom prípade je potrebné si vybrať miesto s nerušeným pohľadom k juhozápadnému obzoru, teda bez tienenia domami, stromami či kopcami.

Ak namierite na Jupiter so Saturnom ďalekohľad s veľkým zorným poľom, zahliadnete v ňom obe planéty naraz. A s nimi aj štyri Jupiterove najväčšie mesiace a vo väčších prístrojoch dokonca Saturnov prstenec a jeho najväčší mesiac Titan," radí Dušek.

Kto to nestihne v pondelok, nemusí si zúfať. "Zaujímavé to bude aj deň po najtesnejšom stretnutí, teda 22. decembra, kedy ich uvidíme v takmer totožnej uhlovej výške nad obzorom. To už sa ale od seba budú vzďaľovať," uzatvára astronóm.

01 - Modified: 2024-04-08 09:37:23 - Feat.: - Title: Na severoamerickom kontinente bude o pár hodín možné sledovať úplné zatmenie Slnka 02 - Modified: 2024-04-10 08:45:47 - Feat.: - Title: Blíži sa úplné zatmenie Slnka. A mohlo by vyriešiť zvláštnu záhadu 03 - Modified: 2024-04-05 08:52:37 - Feat.: - Title: Mesiac má mať vlastný čas, bude fungovať podľa jeho pohybu 04 - Modified: 2024-04-07 22:00:00 - Feat.: - Title: EÚ musí opustiť svoj kafkovský svet 05 - Modified: 2024-04-04 10:00:00 - Feat.: - Title: V čiernej diere miliardy svetelných rokov od Zeme našli vodu. Je jej toľko, ako na našej planéte vynásobené 140 biliónkrát
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
16. apríl 2024 10:06