ESA
StoryEditor

Dokáže sa učiť, aj keď nemá mozog. Na ISS zamieri organizmus, ktorý miatol vedcov

26.03.2021, 12:50
Autor:
vsevseČTKČTK
Hovoria mu Blob, ale tento živý organizmus má odborný názov vápenatka mnohohlavá. Je zaujímavý svojím správaním, len si vedci dlho neboli istí, kam ho zaradiť. Teraz sa plánuje jeho cesta na Medzinárodnú vesmírnu stanicu.

Organizmus je zaujímavý aj pre svoju nápadne žltú farbu a špecifický spôsob rastu. Práve preto dostal prezývku Blob. Je to multijadrová bunka, ktorá sa dokáže učiť nové veci, hoci nemá mozog.

Nájdeme ho prakticky v každom lese

Ako pripomína Wikipédia, vápenatka mnohohlavá (Physarum polycephalum) je meňavkovitý prvok, ktorý je radený do kmeňa hlienovky a ríše meňavkovce. Nie je to tak dlho, čo bol tento organizmus radený medzi huby.

Problém s jeho zaradením spočíva v priebehu života. Môže sa správať ako špongia s plodnicami, ale v inej fáze života sa vie aj pohybovať.

Ako potravu si tento prvok vyberá baktérie a huby a nájdeme ho prakticky v každom lese. Teraz sa pozrie aj do vesmíru. Vezme ho tam na svoju misiu francúzsky astronaut Thomas Pesquet.

Cieľom bude zistiť, ako sa tento organizmus chová v stave beztiaže. Očakáva sa, že viac spoznáme jeho správanie a určitú inteligenciu.

Prvok dokáže reagovať na vonkajšie prostredie a meniť svoj pohyb. Konkrétne sa riadi okolitým chemickým prostredím, ktoré môže ovplyvňovať pohyb, podľa toho, ako je toto prostredie pre neho výhodné.

Hoci je jedinou bunkou a je bez mozgu, zvládne pohyb,čtk príjem potravy, dokonca prenos znalosti do podobne zmýšľajúcich slizových foriem.

Ako sa bude správať v mikrogravitácii?

Do projektu sa zapoja aj školy, ktoré budú svoje vlastné Bloby pestovať v triedach. Francúzske Národné centrum kozmického výskumu (CNES) k projektu prizvalo tiež 2 000 základných a stredných škôl so žiakmi vo veku 10 až 18 rokov.

Tím pošle vysušené vzorky vápenatky a oni potom budú v škole spoločne vykonávať rovnaké pokusy ako Pesquet vo vesmíre. Cieľom je porovnanie priebehu pokusov na Zemi a vo vesmíre a aj vzdelávanie detí.

Thomas Pesquet na ISS poletí 22. apríla a dehydrovaný Blob poletí s ním. Vo vesmíre astronaut organizmus oživí a bude dokumentovať "účinky mikrogravitácie a žiarenia na jeho vývoj", uvádza správa Národného centra kozmického výskumu (CNES).

Astronaut sa bude starať o dve oddelené skupiny vzoriek, jednu z nich bude kŕmiť, druhá bude bez potravy.

Bude testovať, ako je správanie prvoka ovplyvnené mikrogravitáciou. Študenti budú replikovať experiment vo svojich učebniach a budú môcť porovnať výsledky s časosberným videom z vesmíru, aby videli rozdiely v rýchlosti, tvare a raste vápenatky.

01 - Modified: 2024-04-19 12:00:00 - Feat.: - Title: NASA objavila baktérie odolné voči kozmickému žiareniu. Teraz ich chcú používať v produktoch, ktoré má doma každý 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Uvidíme na oblohe druhý Mesiac? Príčinou môže byť neobvyklá hviezda 03 - Modified: 2024-04-18 10:11:08 - Feat.: - Title: Na dom mu spadol odpad z vesmíru. Teraz NASA potvrdila, že je to kus z batérie 04 - Modified: 2024-04-18 04:56:52 - Feat.: - Title: Šéf NASA varuje pred čínskou vojenskou prítomnosťou vo vesmíre 05 - Modified: 2024-04-16 18:03:17 - Feat.: - Title: Astronómovia objavili najväčšiu čiernu dieru v Mliečnej ceste. Je 33-krát väčšia než Slnko
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 22:07