StoryEditor

Pri návrate na Zem bol Gagarin v nebezpečenstve. Robiť nemohol nič, musel len čakať

Presne pred šesťdesiatimi rokmi, 12. apríla 1961, sa uskutočnil historický let Vostoku 1. Sovietsky kozmonaut Jurij Gagarin sa stal prvým človekom vo vesmíre. Misia ale neprebehla úplne podľa plánu.

Autobus drkotal po betónovej ceste a pomaly sa blížil k svojmu cieľu. Bolo krásne jarné aprílové dopoludnie zaliate slnkom a ľahký vietor poskytoval vítané osvieženie.

Vo vnútri vozidla vládla zvláštna zmes dobrej nálady a skrývaného napätia. Stredobodom záujmu všetkých bol muž oblečený v podivnom úbore oranžovej farby s veľkou bielou prilbou, ktorá niesla nápis "CCCP".

Konečne sa autobus zastavil. Nezainteresovaný pozorovateľ by bol prekvapený podivnou konštrukciou, ktorá pôsobila v preslnenej stepi tak trochu nepatrične.

Mladík v oranžovom zostúpil v sprievode svojich priateľov zo schodíkov a zamieril k čakajúcej skupinke mužov, z ktorých niektorí mali uniformy. Po krátkom hlásení zamieril k ďalším schodíkom, tentoraz na úpätí konštrukcie s raketou.

Ten mladík sa volal Jurij Alexejevič Gagarin a zatiaľ to bol neznámy nadporučík sovietskych vzdušných síl. O pár hodín neskôr bude jeho meno skloňovať celý svet a jeho život už nikdy nebude taký ako predtým.

Písal sa 12. apríl 1961 a Jurij Gagarin sa mal toho dňa stáť globálnou celebritou. Jeho meno bude navždy zapísané do histórie ľudského druhu, pretože ako prvý človek nahliadne za brány vesmíru...

Prísne tajný výcvik

Gagarinova cesta k historickému letu začala na jeseň 1959, kedy sa na útvare polárneho letectva, kde vtedy slúžil, objavila komisia. Vyberala mladých perspektívnych pilotov, ktorým sľubovala lietanie na strojoch, ktorých výkony boli z ríše snov.

Jurij Gagarin sa po náročnom výbere ocitol medzi vyvolenými: spolu s devätnástimi ďalšími pilotmi z celého Sovietskeho zväzu začal v Moskve v úplnom utajení výcvik pre lety do vesmíru.

Priateľský a veselý Jurij si vzápätí získal obľubu ako u svojich kolegov, tak u nadriadených a podľa...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-08 09:37:23 - Feat.: - Title: Na severoamerickom kontinente bude o pár hodín možné sledovať úplné zatmenie Slnka 02 - Modified: 2024-04-10 08:45:47 - Feat.: - Title: Blíži sa úplné zatmenie Slnka. A mohlo by vyriešiť zvláštnu záhadu 03 - Modified: 2024-04-05 08:52:37 - Feat.: - Title: Mesiac má mať vlastný čas, bude fungovať podľa jeho pohybu 04 - Modified: 2024-04-07 22:00:00 - Feat.: - Title: EÚ musí opustiť svoj kafkovský svet 05 - Modified: 2024-04-04 10:00:00 - Feat.: - Title: V čiernej diere miliardy svetelných rokov od Zeme našli vodu. Je jej toľko, ako na našej planéte vynásobené 140 biliónkrát
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
10. apríl 2024 16:44