Reuters
StoryEditor

Pán Virgin: Na cestu do vesmíru som nechcel len tak čakať

19.07.2021, 11:43
Pred pár dňami vo vlastnom stroji značky Virgin nahliadol do vesmíru a chystá sa zmeniť kozmické cestovanie. O príbehu extravagantného miliardára a rojka Richarda Bransona píše magazín Víkend.

"Ahoj, premýšľal si niekedy o ceste do vesmíru, Richard?" Muž s bohémsku hrivou sa pootočil v červenom kresle a usmial sa. Načo odpovedal: "Rád by som. Myslím, že nemôže byť nič krajšie. Ak máš raketoplán, rád by som letel s tebou."

Písal sa rok 1988, už vtedy úspešný podnikateľ Richard Branson bol hosťom detského programu a takto odpovedal na telefonický dotaz diváčky.

O 33 rokov neskôr si svoj detský sen splnil. Vytiahol z archívu reláciu BBC, na ktorý by si asi nikto iný nespomenul, a natočil k nemu pokračovanie.

Video začína rovnako. Len odpoveď vezme na starosť teraz už bielovlasý muž v modrom kozmickom obleku a povie: "Rád by som. Myslím, že nemôže byť nič krajšie. Vlastne myslím, že v nedeľu poletím."

Richard Branson sa minulú nedeľu v raketopláne vlastnej spoločnosti vydal do vzdialenosti 86 kilometrov od povrchu Zeme.

Nechajme bokom tvrdenia kritikov a konkurentov, že pravý vesmír začína v 100 kilometroch. Poďme si predstaviť životnú dráhu výstredného miliardára, rojka, filantropa a vizionára, píše Víkend Dnes.

Dyslexia ako výhoda

Richard Charles Nicholas Branson sa narodil 18. júla 1950 v dedinke Shamley Green južne od Londýna. Škola mu nešla, trpel dyslexiou.

O to väčší zápal mal do iných vecí. V 15 rokoch prišiel s prvým biznisplánom - pestovať vianočné stromčeky a chovať andulky. Neuspel.

Ale na podnikanie nezanevrel. O rok neskôr nechal školy úplne, presťahoval sa do Londýna a skúsil vydávať kultúrny časopis. Nápad sa ujal, časopis Študent mal náklad 50-tisíc kusov.

Bransonov podnikateľský ťah sa rozbiehal. Mladík v okuliaroch s hrubými obrúčkami začal so zásielkovou službou a predajom hudobných nosičov.

Začas si otvoril obchod Virgin Records and Tapes. Vybavil ho sedacími vakmi a poslucháčom ponúkal vegánske jedlo zadarmo. Na tú dobu revolučný počin.

Ďalší krok? Vlastná nahrávacia spoločnosť. S partiou kamarátov rozbehol Virgin Records. Zoznámil sa s muzikantom Mikeom Oldfieldom. Zaplatil mu priestor v nahrávacom štúdiu a dosiek s názvom Tubular Bells s chytľavou úvodnou skladbou sa predali milióny. Z Virgin Records sa stal veľký hráč na trhu. O 20 rokov neskôr vydavateľstvo predal za miliardu dolárov.

Bol by to jednoduchý príbeh, keby sa Branson venoval len hudbe a potom "preskočil" do kozmického biznisu. Angličan však cítil a cíti príležitosti všade.

Je iný ako súčasná "svätá trojica" najbohatších mužov sveta Elon Musk, Bill Gates a Jeff Bezos. Tí poväčšinou zbohatli na jednom odvetví. Branson pod dáždnik Virgin zahrnul už štyri stovky spoločností. Nepozná hraníc.

Svoj podnikateľský recept častokrát prezradil. Trebárs keď sa ho spýtal jedenásťročný chlapec na konferencii o dyslexii. "Mám veľa nápadov na biznis. Ako zvoliť ten správny?" spýtal sa chlapec.

A podnikateľský matador odvetil: "Musíš si uvedomiť, že tvoj biznis má ľuďom zjednodušiť život. Takže sa spýtaj sám seba: Zaistí to ľuďom lepší život? Vyrieši to ich problém? Bude to jedinečné? Ponúkne to niečo nové?"

Mimochodom práve dyslexii podľa svojich slov vďačí za svoj úspech. "Pomohlo mi to myslieť vo veľkom, ale všetko formulovať jednoducho."

Ľudia s dyslexiou často majú živšiu predstavivosť. Podľa Bransona budú schopnosti spojené s touto poruchou čítania v budúcnosti veľmi dôležité.

"Kreativita, predstavivosť, riešenie problémov, po tom bude dopyt. Mali by sme prestať nútiť deti myslieť rovnako."

Riešiť problémy vie Branson výborne. V roku 1978 vyriešil zrušený let z Portorika na Panenské ostrovy. "Zobral som sa a najal si za tri tisícky dolárov lietadlo, požičal si tabuľu a napísal 'Virgin Airlines - jednosmerný let na Panenské ostrovy'. Potom som obišiel všetkých ľudí, ktorým bol tiež let zrušený, a tak som naplnil svoje prvé lietadlo." Aerolinky Virgin Atlantic neskôr tiež vznikli.

Snáď vo všetkých Bransonových firmách je slovo Virgin. Bolo v prvom obchode a už tam zostalo. Pritom autorom nie je on sám, ale kolegyňa z nahrávacej spoločnosti Tessa Wattsová. Vraj boli všetci v podnikaní panici, tak preto Virgin.

Porazím Coca-Colu

Richard Branson si nedáva malé ciele. Na začiatku 90. rokov skúsil preraziť s nápojom Virgin Cola, pretože: "Nie je na svete väčšie značka ako Coca-Cola."

Svoj nápoj začal rozdávať vo Virgin lietadlách, vlakoch i kinách. Zámorské entrée obstaral v roku 1998 osobne, keď prišiel s tankom na Times Square v New Yorku. Avšak USA nedobyl.

Coca-Cola spustila masívnu kampaň a nového soka zašliapala. "Poučil som sa. Od tej doby idem len do biznisu s unikátnym produktom."

Takým tovarom sú aj lety do vesmíru. Virgin Galactic Airways založil v roku 2004. "Inšpirovalo ma pristátie na Mesiaci (v roku 1969). Pamätám si, ako ma otec vzal von a pozerali sme na nebo. Myslím, že veľa mladých ľudí vtedy dúfalo, že sa do vesmíru raz pozrie. Ja som potom čakal a čakal, ale nič sa nedialo. Tak som jedného dňa vošiel do kancelárie a založil Virgin Galactic Airways."

Po 17 rokoch od založenia "galaktickej sekcie" nahliadol do vesmíru. Teraz lety ponúka komerčne. Letenka stojí 250-tisíc dolárov. Jednu už vo vrecku má aj jeho kamarát Elon Musk.

Rovnako ako stovky ďalších ľudí. "Moja misia je premeniť sen o vesmírnom cestovaní v realitu - pre moje vnúčatá, vaše vnúčatá, pre všetkých."

Toto je ďalšia tvár Richarda Bransona. Motivovať, povzbudzovať, zachraňovať svet. Nehromadí len majetok, ktorý je odhadovaný na 6 miliárd dolárov.

Tvrdí, že 80 percent času venuje charite. Prvú nadáciu založil v 17 rokoch. Mala pomáhať študentom, hoci sám so školou sekol.

Vlastný ostrov

V meradle miliardárov žije Branson skromne. Iste, vlastní tryskáč a ostrov v Karibiku. Avšak letné sídlo si zaobstaral už v roku 1978 za 180-tisíc dolárov. Ak sa tam práve nezdržiava rodina majiteľa, je ostrov na prenájom. V roku 2006 bola predpokladaná hodnota 60 miliónov dolárov, dnes ešte oveľa viac. "Najlepšia investícia, čo som kedy urobil," hovorí.

Vlastné vily v Španielsku aj švajčiarskych Alpách, vinice pri Kapskom Meste, hotel v Maroku, safari kemp v Keni. Všetko si možno prenajať.

Tiež má domy v Londýne. Vlastní aj hausbót na Temži, ktorý kedysi kúpil za 2 600 dolárov. Teraz ho prenajíma za tisícku na týždeň a tvrdí, že ho nikdy nepredá.

Neobklopuje sa drahým umením a kedysi sa nechal počuť, že za fľašu vína by nedal viac ako 10 dolárov. "Nerozhadzujem. Príde mi to trápne."

Ostatne priznáva, že nikde nemusí platiť. "Keď prídem do reštaurácie, manažér vždy povie, že to je na podnik." Tak aspoň necháva prepitné.

Jazdí v najnovšom Range Roveri. Od automobilky dostáva každý rok najlepší model. Ako poďakovanie, že o značke dobre hovorí.

V roku 1984 mal na diaľnici v Británii vážnu nehodu, vozidlo skončilo na streche, nikomu sa nič nestalo. Odvtedy Range Rover chváli.

Za jednu vec však Branson pokojne utráca. Miluje výšky, lietanie a obrovské teplovzdušné balóny. Niekoľkokrát preletel Atlantik v balóne, drží niekoľko svetových rekordov. A teraz osobne zahájil éru výletov do vesmíru.

01 - Modified: 2021-07-13 08:06:31 - Feat.: 0 - Title: Do vesmíru mieri aj Musk. Kúpil si lístok u konkurenta Bransona
01 - Modified: 2024-01-26 22:44:08 - Feat.: - Title: Spoločnosť Virgin Galactic vyslala do vesmíru prvú Ukrajinku 02 - Modified: 2023-08-10 17:02:41 - Feat.: - Title: Spoločnosť Virgin Galactic prvýkrát dopravila turistov na okraj vesmíru 03 - Modified: 2021-08-07 05:22:03 - Feat.: - Title: Firma miliardára Richarda Bransona začala predávať letenky na vesmírne lety 04 - Modified: 2021-08-07 14:15:01 - Feat.: - Title: Virgin Galactic spustil predaj leteniek do vesmíru. Toto je suma za cestu ku hviezdam 05 - Modified: 2021-07-24 07:10:06 - Feat.: - Title: Bransonovi ani Bezosovi neprislúcha titul astronaut, tvrdia úrady
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
24. apríl 2024 16:04